Acasă Conferințe, Dezbateri, Simpozioane Cum a redevenit Iașul capitala europeană a culturii și științei (Corespondență...

Cum a redevenit Iașul capitala europeană a culturii și științei (Corespondență de la prof. univ. asoc. Pompiliu Comșa, directorul ziarului Realitatea)

Anul acesta, Universitatea „Apollonia” din Iași împlinește trei decenii de existență. Au fost treizeci de ani de efort intens în scopul consolidării unei instituții de învățământ dinamice și atractive pentru cei care le-au călcat pragul. Președintele acestei instituții particulare de învățământ superior, cu un loc aparte, singular, în domeniu, după cum ne-a precizat prof. dr. Vasile Burlui, și întregul său colectiv au trăit în această perioadă satisfacții și deziluzii deoarece parcursul nu a fost deloc ușor. În acest timp s-au stabilit circuite didactice sau de cercetare, s-au stabilit relații funcționale între compartimente, dar mai ales a fost creată și aprofundată o relație partenerială cadru didactic-student. Viața academică Apollonistă a fost reglementată sub toate aspectele, iar bunele proceduri se aplică în toate sectoarele vieții universitare.
Excelențele Voastre. De fapt în această cronică post eveniment doresc doar să pun în valoare această universitate particulară din Iași. Pentru cei născuți în Iași le oferim o plăcere dublă. Am primit zeci de felicitări pentru ei convinși că succesul creează o continuitate pozitivă. 
  
Congresul Internațional „Pregătim viitorul promovând excelența”, aflat și el la a XXX-a ediție, a venit să confirme o tradiție solidă instituită în Universitate. Trecutele ediții ale acestui congres, s-au bucurat de o largă participare a specialiștilor din țară având prezente în fiecare an personalități din afara țării. Anul acesta, Congresul s-a bucurat de o consistentă participare datorită tematicii deosebit de atractive, dar și datorită specialiștilor de foarte bună reputație profesională, care s-au înscris cu conferințe sau comunicări. Ca de fiecare dată, Congresul este precedat de cursuri precongres, workshop-uri, demonstrații practice. 
  
Nouă în spirit şi cunoaştere, creată în mediul deschis, european, democratic de după anul 1989, Universitatea „Apollonia” din Iaşi este o universitate tânără ce îşi construieşte propria tradiţie. Este o instituţie flexibilă, gândită pentru a se putea acomoda cu mare uşurinţă noului, ceea ce o recomandă în detrimentul centrelor universitare tradiţionale, greoaie, cu mecanisme anchilozante. Integrată în sistemul național de învăţământ superior acreditat, Universitatea oferă un program bogat de studii, care se împleteşte cu activitatea de practică şi de cercetare ştiinţifică. Universitatea se remarcă printr‑o curriculă flexibilă cu accente de modernitate, atât prin introducerea de noi discipline, cât şi prin modul de organizare a procesului didactic, cu preocuparea continuă pentru îmbunătăţirea performanţei principalilor beneficiari ai activităţii: studenţii. 
  
Cu o tradiție de 30 de ani Universitatea „Apollonia” din Iași organizează în fiecare an Congresul „Pregătim viitorul promovând excelenţa”, acesta devenind un simbol al universității noastre. În cadrul congresului au fost susținute 198 de conferințe, prelegeri, comunicări și lucrări știițifice pentru cele două domenii: Repere în Medicina Avansată, respectiv Posthumanism și Transhumanism, precum și cursuri precongres, prezentări de firmă și hands‑on‑uri. Extrem de atractivă a fost și secțiunea Solomon Marcus, contemporanul nostru.
  
Cu prilejul acestui eveniment a fost editată în condiții grafice deosebite o captivantă broșură, ilustrată de pictorul Sorin Adam, un postimpresionist cu o carte de vizită aparte. La Congres el a expus lucrări din categoria exotice. Ceremonia de deschidere a Congresului a fost urmată de aceea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa pentru Doamna prof. dr. Christelle Delaite  (de la Universitatea de Haute Alsace din Mulhouse France), Domnului prof. dr. Ceslav Ci0banu (de la Universitatea de Stat din Virginia SUA), dar și acad.  Horia Nicolai-Teodorescu (de la Iași).
In honorem a avut loc un recital de muzică clasică la flaut, chitară și vioară, interpretată de un grup de elevi de la Liceul Octav Băncilă din localitate, urmat în sala Vivaldi de un cocktail în onoarea laureaților, dar și participanților. E vorba de personalități venite din 15 țări (Franța, SUA., Italia, Algeria, Germania, Spania, Elveția, Ungaria, Siria, Israel, Maroc, Brazilia, Tunisia, Republica Moldova și bineînțeles România, care are reprezentanți din centrele universitare Iași, București, Tg. Mureș, Galați, Cluj-Napoca, Timișoara, Suceava, Bacău și Pitești). 
  
E bine să menționăm că în perioada 9 februarie – 9 martie al fiecărui an Universitatea „Apollonia” din Iași organizează Zilele Universității Apollonia” din Iași care au debutat cu „Sesiunea Științifică Studențească” ce reprezintă un imbold pentru studenții de aici să se implice în cercetarea știintifică și să‑și găsească modele. Pe toată perioada desfășurării acestei activități, studenții sunt organizați și coordonați de „Asociația Studenților Apolloniști” ce participă alături de cadrele didactice ale universității la numeroase manifestări culturale, educative și sociale conducând la dezvoltarea personalității studenților. 
  
Am reținut și trei momente aparte. Primul a avut loc la secțiunea Psthumanism și transhumanism, după comunicarea prof. dr. Ceslav Ciobanu, cu titlul „Europa, 30 de ani după comunism. Quo vadis?,’’ când acad. Razvan Teodorescu a propus pe loc ca textul să fie publicat de Editura Cartea Românească Educational, pentru spectaculosul sau continut, lucru acceptat pe loc. Ceslav Ciobanu este profesor de economie la Virginia State University din Statele Unite și a fost consilier al președintelui rus Mihail Gorbaciov în relațiile cu țările din Europa Centrală și de Est, consilier al primului președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, ministru al Privatizării și Administrăriii Proprietății de Stat, viceministru al Afacerilor Externe și ambasador al Republicii Moldova în SUA.
Al doilea moment de ținută a avut loc după preentarea făcută de Liliana Rotaru de la Universitatea „Dimitrie Cantemir’’ din Chișinău, cu titlul ’’The linguistic policy in the higher school of the Moldovan RSS or why the Romanians in Basarabia, speaks Moldovan’’. Mai bine de o oră s-au purtat discuții pro și contra, multe dintre ele urmând să facă parte dintr-un Apel al Congresului adresat oficialităților din România, Republica Moldova, Uniunea Europeană și SUA, Apel ca este semnat de toate personalitățile care au luat parte la evenimentul găzduit de Palas Mall. În fine, al treilea moment emoționant, a fost când prof. dr. Mirel Dumitru Popa l-a omagiat pe acad. Constantin Gh.Marinescu, unul dintre cei mai activi organizatori ai edițiilor precedente, în prezența fiicei sale, solicitând asistenței un moment de reculegere. De altfel, cel omagiat, alături de Acad. Solomon Marcus, au avut o contribuție aparte la acest eveniment care transformă Iașul în Capitala Culturiii și Științei Europene timp de trei zile. 
  
Extrem de pertinente au fost intervențiile în dezbaterile de la finalul fiecărei secțiuni a unor personalități marcante, precum academicieni Gheorghe Păun, Irinel Popescu, Răzvan Teodorescu, Vasile Burlui, Horia Micolae Teodorescu, profesorii universitari Sorin Riga, Liliana Groppa, Carmen Stadoleanu, Maria Mendez de Valdivia Gavaliugov, Rodica Ghiuru, Liliana Sachelarie, Christelle Delaite, Leonard Ionuț Atanasiu, Marcel Popa, Mirel Dumitru Popa, Teodor Trăistaru,Mina Maria Rusu, Mihail Orzeață, Aurelia Hamganu ș.a. 
  
Să vă mai spunem în final că acest congres științific are un aport însemnat în domeniile științifice abordate, dar în același timp este un prilej de revedere și de a lega noi prietenii, respectiv colaborări. 
  
Cu plecășiuni moldave, vorba prietenului meu, istoricul de marcă Radu Moțoc, semnează această relatare de la fața locului,  Pompiliu Comsa
Anexa

Bibliografie

Congresul Internațional „Pregătim viitorul promovând excelența”, 27 februarie – 1 martie 2020, Iași (România). Matematici Aplicate în Ştiințe Sociale (MASS). Revizuirea condamnărilor penale în cadrul Justiției franceze, bazată pe teorema de completitudine a lui Gödel, teoria sistemelor complexe, teoria abstractă a categoriilor, teoria grafurilor, topologia rețelelor și cercetarea operațională (An analysis of judicial errors in the French judiciary system using Gödel’s completeness theorem, complex systems theory, category theory, graph theory, network topology and operational research). Abstract English: „An analysis of judicial errors in the French judiciary system using Gödel’s completeness theorem, complex systems theory, category theory, graph theory, network topology and operational research” The judicial review of criminal sentences in the French judiciary system is a long and complex process governed by law dating back to the 17th century. The Criminal Ordinance of 1670, which was registered by the Parlement of Paris (a high provincial appellate court), came into force in 1671, and allowed the Royal Council to advise the king with respect to all judicial decisions. This Ordinance will later become a Code of Criminal Procedure (CCP). Even though the Ordinance is abrogated in 1789, it was re-enacted in 1800 and consolidated further throughout the 19th century. Following this, the CCP was next modified in 2000 and in 2004. According to articles 149 through 149-4, and article 150 of the CPP, any person who is the subject of unjustified detention has the right to receive “reparations for moral or material prejudice” through the Commission Nationale de réparation des détentions (CNR-a national body dealing with applications for compensation for unjustified detention). This paper presents a detailed classification of judicial errors in France since 1670 throughout history and through present times, and provides an analysis using fundamental mathematical concepts and interdisciplinary, multidisciplinary and transdisciplinary concepts that can contribute to solving judicial errors and to the establishment of historical truths.

1 COMENTARIU

  1. […] Twitter Pinterest WhatsApp Articolul precedentTraiască autosclavia!Articolul următorCum a redevenit Iașul capitala europeană a culturii și științei Thomas CSINTA, scientist and research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.