Acasă Literatura Anul acela, demult….(Corespondență de la Conf. dr. Cristina – Mihaela Barbu, Craiova)

Anul acela, demult….(Corespondență de la Conf. dr. Cristina – Mihaela Barbu, Craiova)

Cristina Barbu

Cineva se supără că nu-i dau dreptate în pesimismul lui, nu înțelege că nu mă interesează clipele astea, că nu le simt, că am venit doar din datorie, că aș fi vrut să stau acasă, mă doare ființa toată, mă doare, sunt amețită, aș vrea să dorm, să uit, să retrăiesc, să răsfoiesc, apoi vii, te așezi lângă mine, te foiești, va trebui să închid, nu mai pot scrie, de ce te așezi lângă mine? E parte din joc? Nici tu nu te mai joci, doar te-ai obișnuit așa?

Tu, bărbat încurcându-mi simțurile, înmuindu-mi genunchii, amețindu-mi gândurile, năucindu-mi visele. De-ai ști cât de încet ai curs prin mine, încet și curat, ce simplu  mi se părea totul când veneai lângă mine, deși știu, acum că nimic nu este simplu. Nu închid încă, vorbești cu cei din jur, ți-am arătat niște rapoarte, acum asculți ceva, râzi, te privesc cu coada ochiului, am două banane în geantă, știam de când le-am luat că o să mă întorc cu ele, ce mai contează? Aș vrea să mă aplec lângă urechea ta, să te întreb dacă ți-amintești de mine, dacă ți-amintești că săptămâna trecută m-ai strâns în brațe, tare, tare, mi s-a oprit respirația, dacă ți-amintești că odată m-ai sărutat, și nu știu acum, dacă eu m-am lepădat de mine, sau tu te-ai lepădat de mine la cântatul cocoșilor. A intrat lumină în mine, printr-un colț de geam neacoperit. Apoi, m-am topit din tine, nu ai mai fost atent la pașii mei. E târziu!

Aș vrea să-ți spun, ca pe un alt adevăr că nu mă simt bine, că pământul întreg se învârte, că este ceva în mine care mă usucă, poate așa trebuie să fie? Dar drumurile noastre se duc unul spre sud, altul spre nord, nu mai contează cum sunt eu, nu mai contează cum ești tu, voi zbura până când voi ajunge deasupra mării, vreau să simt mirosul valurilor, aș vrea să-ți spun că viața, oricum este, merită trăită, nu irosită. Eu am trăit-o, am trăit-o cu adevărat, și acum îți spun, nu-mi pare rău.

Voi da timpul înapoi, uite, voi crede că este anul acela când te-am văzut, ți-am prins zâmbetul spre mine, ți-am fixat privirea pe fața mea, este octombrie, anul acela demult, eu alt drum am să aleg, zâmbesc, atât de firesc a fost să aleg acel drum spre tine, dar acum voi alege altul, am să merg paralel cu tine, poate am să mai vin să-ți dau câte o banană, îți sunt colegă, nu? nu mai înțelege greșit, te rog, pașii mei, voi închide ochii când vei zâmbi.

Este iarnă, este frig, ninge, este anul acela demult, dragul meu, să nu crezi că-mi ești dator cu ceva, nu, nici măcar cu acea oră. Fiecare oră este a ta, nu ți-am cerut nimic, niciodată, da, poate ți-am cerut acea oră, dar este a ta, păstreaz-o. am știut, cumva, că n-o voi avea niciodată, tăcerea ta a fost demult un răspuns pe care nu l-am înțeles. Sau l-am înțeles prea târziu, când atât de multe erau deja trăite. Iartă-mă pentru tot, tu însuși ești tăcerea. Toate trec, toate se cern și se vor așterne cândva, ca nisipul adus de vânt pe o plajă goală. Va rămâne o sticlă ce plutește pe mări, cu un mesaj care nu va ajunge niciodată la nimeni.

Conf. dr. Cristina–Mihaela Barbu (Craiova)

,,Universitar de certă vocaţie pedagogică în Craiova ….(cu două licenţe la Universitatea din Bucureşti, în chimie–1993 şi psihologie–2007, plus o a treia, în marketing), din 2009 Doctor în Chimie Analitică, cercetător ştiinţific cu intuiţii irefragabile, Doamna Cristina –Mihaela Barbu– mai presus de acestea–este un intelectual rasat şi scriitor cu talent incontestabil, bine cultivat…..” (Dan Lupescu)

Notă. Celelate articolele ale autoarei în Bucureştiului

Nota redacției

Articolul precedentNoaptea Europeană a Muzeelor la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României)
Articolul următorExpoziția de Pictură – „Serafim” a artistei Andreea Măiastra Aron Muzeul Național al Țăranului Român
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv ai studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.