De unde vine idea de arbore filogenetic? Observarea cintezelor (mockingbirds) de pe insulele Galapagos, diversificate dar asemănătoare, a făcut posibilă înțelegerea de către Charles Darwin a faptului că ele provin din strămoși comuni, care au venit de pe continentul sud-american, învecinat.
De aici nu a fost departe extrapolarea la ideea că toate păsările cântătoare au un strămoș comun, sau că toate mamiferele au un strămoș comun, toate vertebratele au strămoș comun… și până la urmă, toate vietățile au un strămoș comun unic. Darwin a înțeles existența unui arbore genealogic-filogenetic, cu crengi și ramificații, vârful ramurilor fiind speciile actuale.
Teoria evoluționistă a lui Darwin a explicat esența numeroaselor constatări preexistente, atât din domeniul morfologiei comparate care constata existența unor organizări similare (bauplan) ale diferitelor tipuri de organisme, cât în privința biogeografiei, a taxonomiei etc. Studiile comparative ale diferitelor linii filetice au dus la crearea unor idei despre strămoșul lor comun, iar momentele când au fost găsite fosile ale acestor ființe despre care se știa că trebuie să existe, a fost o mare victorie a spiritului uman: în 1861 a fost descoperită prima fosilă de Archaeopteryx, cu caractere intermediare între păsări și reptile, care deși nu este neapărat urmașul comun, este apt la perfecție să arate cum trebuia acesta să fie.
Adică, spiritual uman a fost capabil să previzioneze existența acestei forme intermediare între reptile și păsări, a vietăților care existau pe vremea când reptilele dădeau naștere formelor aviare. Nenumărate alte forme de trecere au fost descoperite pe parcurs, azi noi având la dispoziție un arbore genealogic destul de detaliat, unii ar zice extrem de detaliat, care ne arată care a fost traseul transformărilor evolutive de la apariția vieții până la momentul actual.
Dr. biolog Peter Lengyel (expert în conservarea biodiversității, fotograf al naturii), este membru al Asociației „Valea Verde”, dar și secretar științific la„ONG Unesco Pro Natură”, cu sediul în București și membru al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. A participat la proiecte organizate de instituții precum Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Europei sau Banca Mondială și la peste 200 de simpozioane, conferințe și congrese internaționale legate de protecția mediului, conservarea biodiversității și educație ecologică. În ultimul timp a devenit foarte cunoscut datorită celor două volume „Beep 2010″ și „Maramureș–Țara Biodiversității” și expoziției „India-locul uimitoarei diversități”.
Notă. Alte articole ale autorului Dr. Biolog Lengyel Péter în Jurnalul Bucureștiului
Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului
