Acasă Sănătate Obezitatea și sănătatea articulară de „Ziua internațională a fericirii” și „Ziua internațională...

Obezitatea și sănătatea articulară de „Ziua internațională a fericirii” și „Ziua internațională a francofoniei”

Nota redacției. „Ziua Internațională a Fericirii” este sărbătorită anual pe data de 20 martie la nivel mondial și a fost concepută și fondată de filantrop, activist, om de stat și consilier special al Organizației Națiunilor Unite, Jayme Illien, pentru a inspira, a mobiliza și a promova mișcarea fericirii globale. În 2011, acesta a adus ideea și conceptul de creare a unei noi zile globale de conștientizare, „Ziua Internațională a Fericirii”, către înalții funcționari ai Națiunilor Unite. Illien a organizat cu succes campania de a uni o coaliție globală a tuturor celor 193 state membre ale Organizației Națiunilor Unite și a asigurat aprobarea Secretarului General al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, pentru a susține conceptul de stabilire a unei noi zile internaționale oficiale de observare ca Ziua Internațională a Fericirii. Pe 28 iunie 2012, Adunarea Generală a ONU a stabilit ca Ziua Internațională a Fericirii să fie sărbătorită pe 20 martie. Ziua dedicată fericirii mondiale coincide cu „Ziua internațională a Francofoniei” (sărbătorită anual tot pe data de 20 martie în 75 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei OIF)  acest eveniment apărând în anul 1998.

Excesul de greutate este un factor de risc pentru dezvoltarea osteoartritei, deoarece cauzează instabilitate articulară și slăbiciune musculară. Cu cât mai mulți obezi există cu atât avem mai multe cazuri de osteoartrite. În consecință apare o presiune mare pe sistemele de sănătate pentru protezarea șoldului și a genunchiului, iar calitatea vieții are de suferit. Pentru a înțelege mai bine legătura dintre obezitate și bolile de arie ortopedică, ne-am adresat doctorului  Gabriel Ștefănescu, ortoped cu peste 15 ani de experiență, ultraspecializat în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică si endoprotezare articulară. Mai jos, interviul realizat.

Cum trebuie înțeleasă și păstrată sănătatea articulațiilor?

Rețineți: 1/2 de kg de greutate corporală în plus, pune o presiune de 2-3 kilograme pe fiecare articulație a genunchiului! Pe cale de consecință, sănătatea articulațiilor însemnă viață  mai bună, fără durere, anchilozare, lipsă de mobilitate. E important să explicăm oamenilor de ce e necesar să slăbească, mai ales că din cauza stilului de viață actual kilogramele în plus sunt regula, nu excepția. Din această cauză avem foarte multe cazuri de osteoartită la vârste tinere. Dacă înainte apărea la peste 50 de ani, acum înregistrăm această patologie încă de la 30. E mult prea devreme! Articulațiile se macină treptat, șoldul și genunchiul fiind primele care se resimt. Cca 27% dintre cazurile de înlocuire a șoldului și 69% dintre cele de înlocuire a genunchiului sunt atribuite obezității.

Pacienții obezi sunt mai predispuși la complicații ortopedice?

Da, pentru că fac mai repede fracturi, ruperi de menisc, tendinite, fracturi de calcaneu, luxații de gleznă. Stau mai mult în spital, fac tromboze, etc.

Ce riscă pacienții obezi cu intervenții chirurgicale ortopedice?

În cazul protezelor de șold și genunchi riscă complicații și eșecul protezării. Umerii pot rămâne cu funcționalitate scăzută din cauza leziunilor articulației rotative, la coloana vertebrală există riscul unei rate mari de eșec al operației, complicații, infecții, etc.

 Există strategii care ne ajută să slăbim?

Sunt 2 strategii mari și late pentru a slăbi și pentru a ne păstra sănătatea: sportul și stilul de a ne alimenta.

https://www.jurnalul-bucurestiului.ro/wp-content/uploads/2019/10/Policlinica-B%C4%83neasa.png

 Să le luăm pe rând. Ce sporturi sugerați a fi făcute?

  •  Plimbați-vă! Este un exercițiu excelent pentru pierderea în greutate. Este ușor, complet necostisitor, nu trebuie să urmezi programul unui antrenor. Nu stresează articulațiile deoarece plimbatul are un impact redus asupra acestora, deci nu aveți cum abuza de plimbare. O jumătate de oră de mers pe jos poate însemna aproximativ 200 de calorii arse.
  • Mergeți cu bicicleta! Îmbunătățește condiția fizică și vă ajuta să slăbiți. Ori, ridicați greutăți dacă articulațiile vă permit, deoarece stimulați   creșterea musculară, ceea ce înseamnă că se ard calorii și când sunteți în repaus!
  • Înotați dacă aveți unde, pe tot parcursul anului, și veți arde calorii pe bandă rulantă, îmbunătățind în același timp flexibilitatea și mobilitatea. În plus, impactul asupra articulațiilor este zero!
  • Pilates este la rândul său foarte bun pentru îmbunătățirea condiției fizice, și dobândirea rezistenței și a flexibilității. Deci, faceți pilates! Cu cât mușchii noștri sunt într-o formă mai bună cu atât scade riscul unei accidentari. De exemplu, dacă mușchii din jurul încheieturilor sunt lucrați, pot absorbi mai bine șocul și contribuie la răspândirea acestuia asupra întregii suprafețe a încheieturii.

Și nu în ultimul rând: controlați-vă permanent poziția corpului. Statul cocoșat, afectează încheieturile gâtului, picioarelor, șoldurilor precum și coloana vertebrală. Dacă purtați rucsac, țineți-l pe ambii umeri, pentru ca greutatea să fie distribuită în mod egal asupra articulațiilor. Dacă ridicați de jos ceva greu, inclusiv copilul, flexați genunchii.

Dar alergarea este bună?

Da, pentru că arde grăsimile depuse pe organele interne prin numărul mare de calorii pe care îl consumă, deci crește rata metabolică. Dar, căci există și un „dar” este posibil ca articulațiile să sufere de la jogging. Așa că ori alegeți benzi de alergare cu amortizor încorporat, ori încercați să faceți acest sport pe suprafețe mai moi, precum iarba.

Ne puteți spune câteva cuvinte și despre alimentație în prevenirea obezității?

Să știți că la acest capitol aproape toată lumea știe ce trebuie să facă, dar de aplicat…Nutriționiștii ne pot explica cel mai bine. Nu putem vorbi propriu-zis despre o dietă care să prevină apariția artritei, dar pentru a ne menține greutatea rezonabilă, cu toții trebuie să mâncăm corect: fructe, legume, cereale integrale, lactate, cărnurile slabe, pește bogat în omega 3, fasole, ouă, nuci. Cât mai puțin zahăr și sare! Dacă se poate fără fumat și alcool ar fi ideal.

Cum vă pot găsi pacienții care doresc o evaluare a stării de sănătate ortopedică?

Pentru pacienții care se recunosc în simptomele descrise mai sus sau care doresc consult ortopedic sunt disponibil telefonic la numărul de telefon 0726.282.654, pentru programări la Spitalul Medicover București, luni/marți/miercuri/joi între 8-13 și vineri între 15-20.

Interviu realizat de

AquiAhora – Ghidul tău online de lifestyle

Articole asociate

Afecțiuni ortopedice care necesită RMN (Rezonanță Magnetică Nucleră) sau IRM (Imagistică prin Rezonanță Magnetică). Interviu cu ortopedul Dr. Gabriel Ștefănescu

Coxartroza. Ce este și cum se tratează. Interviu cu Dr. Gabriel Ștefănescu

Artroscopia, procedură minim invazivă? De ce și când e necesară? Interviu cu chirurgul ortoped Dr. Gabriel Ștefănescu

Ortoped Gabriel Ștefănescu: Menopauza merge mână în mână cu osteoporoza!

Simți cum „calci pe ochi” la trezire? Probabil ai fasceită plantară, spune dr. Gabriel Ștefănescu

Nota redacției