Acasă Dezvaluiri Arome toxice în alimente procesate

Arome toxice în alimente procesate

487
0

Alte state au făcut deja pași semnificativi în interzicerea și eliminarea a șapte arome sintetice și a unei arome suplimentare din procesele de producție de alimente. Numai la noi în țară nimeni nu vrea să se implică. Și asta este destul de trist ținând cont de toxicitatea acestora.

Dar să vedem care ar fi aromele implicate și de ce este necesară interzicerea lor:

  1. Benzofenona (de asemenea, cunoscută și sub numele de difenilcetona);
  2. Acrilatul de etil;
  3. Eugenil metil eter (de asemenea cunoscut și sub numele de 4-alilveratrol sau metil eugenol);
  4. Mircen (de asemenea, cunoscut și sub numele de 7-metil-3-metilen-1,6-octadiena);
  5. Pulegona (de asemenea cunoscut și sub numele de p-ment-4(8)-en-3-onă);
  6. Piridină;
  7. Stiren;
  8. Trans, trans-2,4-hexadienal.

Anterior toate aceste substanțe au fost în general considerate că fiind sigure.
Studii recente au demonstrat fără nici un dubiu că acestea nu îndeplinesc condițiile de siguranță minimă și că sunt cancerigene.

Benzofenona este o cerneală utilizată la ambalarea produselor alimentare [1], dar care poate, să migreze în alimentele ambalate. Fenomenul nu este chiar nou, el fiind evidențiat de mult timp dar nu s-au luat nici un fel de măsuri până în prezent! Cel mai des este întâlnită la ambalarea untului, margarinei.

Acrilatul de etil este un alt compus chimic folosit de asemenea în fabricarea de ambalajelor alimentare [2], care odată în contact cu produsul alimentar migrează și se regăsește în acesta.

Eugenil metil eterul este un aromatizant sintetic care potențează aromă în cel puțîn 12 alimente vegetale prelucrate industrial [3].

Mircenul este un produs chimic de sinteză care este utilizat la aromatizarea hameiului utilizat în fabricarea berii [4] și, care, de asemenea, potențează aromă în cel puțîn alte 7 alimente vegetale [5].

Pulegona [7] este o aromă sintetică care poate fi folosită cu precădere în gumă de mestecat și în fabricarea scotch-ului, dar este utilizată și în produsele cu aromă de mentă, de mai multe tipuri [8].

Piridină este un alt aromatizant sintetic, derivat de benzen și care poate fi folosit că aromatizant pentru cafea și pentru produse care au un gust asemănător cu porumbul.

Stirenul este un compus chimic (monomerul) folosit la fabricarea de recipiente de plastic alimentare din polistiren, care de asemenea poate migra în alimente într-o perioadă relativ scurtă de timp [9].

Trans, trans-2,4-hexadienal este un aromatizant sintetic care are un miros floral de citrice verzi, proaspăt [10] și care este de asemenea utilizat în mai multe preparate alimentare și sucuri.
Modul în care acești compuși sunt utilizate la fabricarea produselor alimentare, este tratat în România cu o nepăsare criminală aș putea spune!

Asta se întâmplă în situația în care autoritățile cunosc deja efectele lor, numeroase studii fiind publicate pe această tematică. Stă în puterea noastră să le cerem să ia măsuri clare, legislative, țînând cont de capacitatea și responsabilitatea lor de a stabili faptul că o substanță chimică utilizată în industria alimentară și care este capabilă să provoace cancer la om și/sau animale nu își are locul acolo.

Să sperăm că, autoritățile române vor iniția și aprobă o lege în acest domeniu cât de curând. Altfel, consumatorii vor trebui să susțină fie o petiție online fie o campanie de strângere de semnături care să strângă însă suficiente adeziuni pentru a atrage atenția și a modifică ceva. Doar așa se vor trezi și cei din legislativul României și vor alinia legislația la cea a celorlalte țări altfel, dacă așteptăm să acționeze ei din proprie inițiativa vom aștepta mult și bine, că de obicei adică. În consecință cererea eliminării acestor compuși din industria alimentară trebuie să fie susținută de un număr cât mai mare de românii, creându-se astfel posibilitatea reală a excluderii acestor compuși din producția și ambalarea produselor alimentare.

Acum vom avea ocazia să vedem pe cine ne putem baza!

Dacă vreți să va implicați cu adevărat veniți alături de Jurnalul Bucureştiului  și arătați tuturor că sunteți niște consumatori conștienți!

Singuri nu putem face mare lucru, împreună putem însă realiza multe lucruri bune!

Implicați-vă!

Referințe bibliografice

[1] Analysis of Printing Ink Componentsfrom Food Packaging Materials byGC/MS/MS
[2] LawCcornellEdu
[3] Sigmaaldrich
[4] Beer Sensory Science
[5] Sigmaaldrich
[6]Ssigmaaldrich
[7] NTP Technical Report
[8] Sigmaaldrich
[9] Wikipedia
[10]Books Google