Acasă CUFR (Consultană Universitară, Studii & Cercetări, Franco - Română) Omagiu și recunoștință unor personalități românești în cărți de matematici generale și...

Omagiu și recunoștință unor personalități românești în cărți de matematici generale și aplicate, prezente în Bibiloteca Națională a Franței „François Mitterrand“ și adresate absolvenților de liceu și elevilor „preparatoriști” (studenți în primul ciclu universitar – Licență) candidați la concursurile de admitere în școlile superioare franceze de înalte studii științifico – inginerești și economico – comerciale (Corespondență de prof. dr. Thomas CSINTA)

CUFR (Consultanță Universitară Franco – Română, Research & Development – Headhunting) de pe lângă Școlile Superioare Franceze de Înalte Studii (Les Grandes Ecoles). CUFR (Conseil Universitaire Franco – Roumain Research & Development – Headhunting, auprès des grandes écoles françaises). Centre of French Graduate and Postgraduate advice, education and Research & Development – Headhunting)

Franța (Le Parisien), Profesor de cercetare în modelizare matematică și matematici aplicate în științe inginerești și socialeconomice, Director de studii și cercetări CUFR România, Cofondator IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii  şi  Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), Vicepreşedinte EDUGATE (Consorţiul Român pentru Educaţia Copiilor şi Tinerilor Supradotaţi şi Talentaţi) 

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

Nota Autorului

Din păcate, cărțile fiind vechi, acestea au fost recuperate din anticariate, motiv pentru care imaginile reproduse nu sunt cele mai reușite (de bună calitate). Având  în vedere însă caracterul lor inedit, fără precedent în literatura de specialitate, acestea se află printre cele 1%-străine, acceptate și reperetoriate de BNF (Bibiloteca Națională a Franței „François Mitterrand“) alături de altele, ca „documente care îmbogățesc colecția de lucrarări a acestei prestigioase instituții de importanță națională și internațională”. (Livres de CUFR à la BNF (Bibliothèque Nationale de France-François Mitterrand). Acestea conțin subiectele (de matematică și fizică) propuse la concursurile de admitere (deosebit de selective) al Școlilor Superioare (ultra)elitiste de Înalte Studii inginerești și economice franceze (Les Grandes Ecoles d’ingénieurs & de commerce) pe perioade lungi, cu soluții (detaliate) și comentarii, având ca scop realizarea unei „convergențe” între programele fizico-matematice românești și franceze la nivel de bac și post bac (Classes Prépas/CPGE – Licență).

Thomas CSINTA (Research professor) at CUFR (Centre of French Graduate and Postgraduate advice – education – research & developement – headhunting, Paris–Bucharest). Publicații științifice, cărți, lucrări, articole de cercetare cu caracter didactic și pedagogic (Publications scientifiques, livres, travaux, articles recherche, à caractère didactique et pédagogique)

Carte de Matematică dedicată Acad. Prof. Caius Iacob (matematician-mecanician român, 1912–1992, fost profesor la Facultatea de Matematică-Mecanică a Universității din București și președinte al Secției de Matematică a Academiei Române) cu o prefață de Acad. Prof. Constatin Năstăsescu.

Autorul principal al volumului de față (al 7-lea volum din serie), Thomas Csinta, a fost un membru fidel al Seminarului de Cercetare în Mecanică Aplicată „Victor Vâlcovici”, frecventat printre alții și de către conf. dr. Petre Roman (Universitatea Politehnică din București, fost Prim-Ministru al României între 26 decembrie 1989–16 octombrie 1991), conf. dr. Dorel Homentcovschi (Universitatea Politehnică din București), conf. dr. Stelian Turbatu (Facultatea de Fizică, Universitatea din București), asist. dr. Nicolae Soare (Facultatea de Matematică, Universitatea din București), asist. dr. Paltin Ionescu (Facultatea de Matematică, Universitatea din București–distins cu premiul Simion Stoilow în 1986), etc., pe care profeseorul Caius Iacob l-a ținut în a doua jumătate a anilor 1980 la Facultatea de Matematică a Universității București.

O serie de noțiuni aprofundate în cadrul acestui seminar, mi-au fost deosebit de utile în cadrul investigațiilor pe care le-am întreprins în Dosarul prăbușirii avionului bi-sonic Concorde F–BTSC (în 2000), după decolarea de pe Ansamblul Aeroportuar  Roissy–Charles  de Gaulle (Paris), dar le-am utilizat și cu ocazia unor seminarii sau cursuri de mecanică teoretică pe care le-am ținut studenților mei în anii 1990 la școala superioară de înalte studii inginerești III (Integral International Institute of Technology) Annecy, din regiunea transfrontalieră franco–elvețiană, în proximitatea  Genevei.

Notă. Articole asociate

In memoriam AF 4590 Concorde F-BTSC. The last flight. Destinul funest al unei legende. Adio Sierra Charlie! (Corespondență din Franța – prof. dr. Thomas CSINTA, atașat de presă al Poliției Capitalei și al OADO – Națiunile Unite)

In Memoriam Adrian Iovan (1958 – 2014). Accidentul aviatic din Munții Apuseni. Cauze posibile. În căutarea adevărului istoric! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA, atașat de presă la Paris al Poliției Capitalei și al Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Națiunile Unite – Ecosoc)

Cartea, în limba română (al 5-lea volum din serie, în 286 de pagini) prezintă subiectele de matematică din perioada 1998-2003, cu soluții, comentarii (și suport de curs), propuse la concursul de dmitere în grupul de școli superioare FESIC (Federația Școlilor Superioare Franceze de Înalte Studii de Cadre de înaltă responsabilitate din Tehnologia de Vârf), precum și cele propuse în 2003, în cadrul marilor și tradiționale concursuri de înalte studii inginerești: GEIPI (Grupul Școlilor Superioare de Înalte Sudii Inginerești Universitare), ESIEE (Școala Superioară de Informatică, Electronică și Electrotehnică), ESME – SUDRIA (Școala Superioară de Mecanică și Electricitate).

Carte de Matematică dedicată Acad. Prof. Constantin Drâmbă   (matematician-astronom român, 1907–1997, fost profesor de astronomie la Facultatea de Matematică-Mecanică a Universității din București, iar din 1963, director al Observatorului Astronomic al Academiei Române) cu o prefață de Prof. Ieronim Mihăilă, profesor de astronomie la Facultatea de Matematică-Mecanică a Universității din București și discipol al domniei sale.

Cartea domniei sale „Stele, Galaxii, Metagalaxia” (publicată în 1974, în Editura Științifică), o traducere a celebrei lucrări apartinând lui T. A. Aghekian, a fost pentru mine un material de referință în cadrul cursului opțional „Universul și limtele sale” pe care l-am ținut studenților școlii de inginerie III (Integral Internațional Institute of Technology), în cadrul disciplinei „inginerie spațială – sateliții artificiali”.

Pe Dl. Profesor Constantin Drâmbă l-am cunoscut la începutul anilor 1980 la facultatea de Matematică si am întreținut cu domnia o relație specială (de tip mentorat –tutorat) până  la moartea sa, chiar și după stabilirea mea definitivă în Franța (la sfârsitul anilor 1980).

Dezbaterile noastre interminabile (nu rareori contradictorii) atât în Parcul Tineretului (din sectorul 4, București), cât și la mine sau la domnia sa, acasă, precum și lucrările pe care mi le-a oferit, legate de teoria celor 3 corpuri, pe care o studiam, de altfel, și în cadrul unui seminar special la Secția de Fizică Teoretică (Fundamentală) a IFIN (Institutul  de Fizică și Inginerie Nucleară) din cadrul ICEFIZ (Institutul Central de Fizică) de la Măgurele, sub îndrumarea Acad. (m. c) Prof. Aretin Corciovei (fondatorul Şcolii de teoria corpului solid în România) , mi-au fost de mare utilitate, în special la elaborarea unor cursuri opționale pe care le-am ținut studenților în anii 1990 la școala superioară de înalte studii inginerești Integral International Institute of Technology.

Multe dintre documentele furnizate (cărti, articole, documente inedite, etc.) proveneau de la mentorul său Jean Chazy (1882–1955), fost profesor de mecanică rațională la facultatea de Stiințe a Universității Sorbona de la Paris și un reputat specialist în studiul mișcării corpurilor cerești, cu care domnia sa avut ocazia să lucreze timp de 2 ani, în perioada elaborării tezei sale de doctorat.

Cartea, în limba română (al 11-lea volum din serie, în 291 de pagini) prezintă subiectele de matematică din perioada 1998-2003, cu soluții, comentarii (și suport de curs) propuse la concursurile de admitere în EFREI (Școala Franceză de Radioelectronică si Informatică), respectiv, ECE (Școala Centrală de Electronică).

Carte de Matematică dedicată unor (mari) personalități românești cu care am avut ocazia și plăcerea să colaborez de-a lungul timpului și care au influențat direct sau indirect pregătirea mea științifică și didactică: Acad. Prof. Șerban Țițeica, fizician teoretician (Grupuri și Algebre Lee, Institutul de Fizică – Măgurele), Acad. (m. c) Prof. Aretin Corciovei,  fizician teoretian – fondatorul Şcolii de teoria corpului solid în România (Teoria celor trei corpuri, Electrodinamică cuantică-relativistă, Procese termodinamice de neechilibru, IFIN-Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară), Acad. Prof. Paul Popescu-Neveanu, psiholog (Psihologie generală, Universitatea București) respectiv, Prof. Stelian Turbatu, matematician (Analiză funcțională, Teorie spectrală, Facultatea de Fizică, Universitatea București), Prof. Ieronim Mihăilă, matematician–astronom (Astronomie, Universitatea București), precum și Prof. Nicolae Mitrofan, psiholog, (Psihopedagogie, Psihologie judiciară, Universitatea București).

Cartea, în limba română (al 13-lea volum din serie, în 327 de pagini) prezintă problemele de matematică propuse (cu soluții, comentarii și suport de curs) la marile și tradiționale Concursuri de Admitere din perioada 2004-2007 în Școlile Superioare Franceze de Înalte Studii Inginerești: GEIPI-ENI-Polytech’ (Grupul Școlilor Superioare de Înalte Sudii Inginerești Universitare – Grupul Școlilor  Naționale de Ingineri publice), ESIEE (Școala Superioară de Informatică, Electronică și Electrotehnică), FESIC (Federația Școlilor Superioare Franceze de Înalte Studii de Cadre de înaltă responsabilitate din Tehnologia de Vârf), ECE (Școala Centrală de Electronică), ESME SUDRIA (Școala Superioară de Mecanică și Electricitate), EPF (Școala Politehnică Feminină),  respectiv, ENMM (Școala Națională a Marinei Comerciale), precum și în Școlile Superioare Franceze de Înalte Studii Economice, Comerciale și de Management: HEC (Înalte Studii Comerciale Paris), ESSEC (Școala Superioară de Științe Economice și Comerciale), EDHEC (Școala de Înalte Studii Comerciale Lille), ESCP (Școala Superioară de Comerț Paris), EMLyon-Business School (Școala de Management Lyon), respectiv, INSSEC (Institutul Superior de Stiinte Economice si Comerciale).

– Cartea, în limba franceză (al 19-lea volum din serie, în 336 de pagini) prezintă subiectele de matematică din perioada 2007-2010, cu soluții, comentarii (și suport de curs) propuse la concursurile de admitere în cele prestigioase școli superioare franceze economico – comerciale și de management: HEC (Înalte Studii Comerciale), ESSEC  (Școala Superioară de Stiințe Economice și Comerciale), ESCP (Școala Superioară de Comerț Paris), EML (Școala de Management Lyon) si EDHEC (Școala de Înalte Studii Comerciale Lille). 

Anexă

CUFR (Consultanță Universitară Franco – Română, Research & Development – Headhunting) de pe lângă Școlile Superioare Franceze de Înalte Studii (Les Grandes Ecoles). CUFR (Conseil Universitaire Franco – Roumain Research & Development – Headhunting, auprès des grandes écoles françaises). Centre of French Graduate and Postgraduate advice, education and Research & Development – Headhunting)

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez, napoleonian, de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Premieră mondială absolută: „Investigații jurnalistice în serial” Vol.10 (Educație și Învățământ). Subiecte de Teze de Masterat de Cercetare şi de Doctorat în Științe Sociale. Studiul fenomenelor socio–judiciare și economice cu ajutorul teorei haosului (Sisteme complexe – fractali), a sistemelor formale (de tip Gödel), teoria (algebrică a) grafurilor și cercetări operaționale

Educația elitistă prin teorie (generală) și exemple (concrete), cu aplicații practice la concursurile tradiționale, celebre și prestigioase ale învățământului superior de excelență francez. (Prépas – Grandes écoles, Masterat – Doctorat, Capes – titularizare în învățământul gimnazial și liceal, Agrégation – titularizare în învățământul liceal și primul ciclu universitar)

Candidatură la Academia Română. Lansare de carte la BCU (Biblioteca Centrală Universitară) București. Cultură generală contemporană prin intermediul faptului divers. Carte de investigaţii jurnalistice cu tematică socio – judiciară și economică din actualitatea internaţională dedicată Generalului Bartolomeu–Constantin Săvoiu, Suveran Mare Comandor–Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române fondată în 1880 (Thomas CSINTA, research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in Social Sciences and criminal investigative journalist)

Cartea „Investigații Jurnalistice” dedicată Generalului Constantin – Bartolomeu Săvoiu. Cultură generală prin intermediul „faptului divers” din lumea contemporană franceză și internațională (marea criminalitate–crima organizată, terorism–jihadologie, crime de sânge, crime sexuale–kidnapping, crime economico–financiare, erori judiciare–revizuirea condamnărilor penale–repararea detenției și a erorilor judiciare). Lansarea cărții va avea loc la BCU (Bibliotreca Centrală Universitară) din București

În curs de aparție