Acasă Headhunting - Resurse Umane (Human Resources) Cca 40% din angajatorii români au majorat salariile în a doua jumătate...

Cca 40% din angajatorii români au majorat salariile în a doua jumătate a lui 2022, conform studiului Compensații și Beneficii 2022 Randstad România 

Cca 40% din angajatorii români au majorat salariile în a doua jumătate a lui 2022, conform studiului Compensații și Beneficii 2022 Randstad România. Majoritatea angajatorilor români (40%) au avut în vedere majorări salariale pentru a doua jumătate a acestui an, relevă studiul Compensații și Beneficii 2022 Randstad România. Derulat de compania de resurse umane Randstad România, în perioada octombrie-noiembrie 2022, studiul arată totodată beneficiile care câștigă în popularitate în rândul organizațiilor din țara noastră, printre care se numără asigurările medicale și decontarea transportului.

Avem în față o radiografie a situației prezente și a planurilor angajatorilor în ce privește pachetul de compensații și beneficii, un element esențial pentru atragerea și retenția talentelor. Ne-am propus să identificăm modul în care companiile s-au adaptat la contextul economic din acest an, iar studiul ne permite să observăm evoluția practicilor din piață, precum și tendințe utile pentru șlefuirea strategiilor de resurse umane în 2023″, declară Mihaela Maranca, Country Manager, Randstad România.

Conform studiului, în vreme ce o treime din companiile respondente nu intenționează să facă schimbări legate de numărul de angajați, 39% și-au propus să facă noi angajări, în ciuda situației economice, și 6% se așteaptă la o scădere a numărului de angajați, până la finalul anului. În ce privește fluctuația personalului din prima jumătate a acestui an, acesta a fost mai mică de 15% în cazul majorității respondenților și numai 4% au raportat un nivel de peste 46%. Cca 11% din liderii care au răspuns la chestionarul Randstad consideră că salariile din compania lor sunt mai mari față de cele oferite de competiție, majoritatea (64%) estimează că acestea sunt la nivelul celor din companiile concurente iar 17% apreciază că la ei în organizație salariile sunt mai mici față de acelea avute de angajați ce dețin posturi similare, în alte firme.

Top 5 beneficii oferite de angajatori

În topul beneficiilor oferite de angajatorii din țara noastră în semestrul al doilea al acestui an se situează:

 1. Beneficiile suplimentare (precum Benefit, Esx, Edenred, Sodexo)–84%,
 2. Asigurările medicale–81%,
 3. Posibilitatea de a lucra de acasă–76%,
 4. Bonusurile–65%,
 5. Decontarea transportului–51%.

Legat de transport, un subiect față de care interesul a crescut în mod special în acest an, în mod firesc, în 71% din companii, mașina de companie face parte din pachetul de beneficii, acolo unde este specificul funcției justifică acest lucru.Printre beneficiile pe care companiile le au în vedere pentru introducerea în pachetul salarial în viitorul apropiat (detaliate mai jos), în cel mai mare procent se regăsesc asigurările de viață (7% din respondenți) și sprijin financiar oferit o dată, ca urmare a creșterilor prețurilor la utilități (gaze, electricitate)–6%, urmate de bonusuri anuale sau semestriale și asigurări medicale. Iată lista acestora în cele de mai jos:

 • Asigurare de viață–7%
 • Sprijin financiar oferit o dată, ca urmare a creșterilor prețurilor la utilități (gaze, electricitate)–6%
 • Bonus anual sau semestrial–4%
 • Asigurare medicală–%
 • Contribuție la fondul de pensii–4%
 • Beneficii suplimentare–3%
 • Decontarea transportului–3%
 • Al 13-lea salariu–2%
 • Posibilitatea de a lucra de acasă–2%
 • Zile suplimentare de concediu de odihnă/de sănătate /perioadă sabatică–2%
 • Indemnizație pentru lucrul de acasă–1%
 • Sprijin financiar lunar pentru plata utilităților–1%
 • Concediu parental plătit/beneficii pentru îngrijirea copiilor–1%

Ce beneficii își doresc angajații români

Conform datelor centralizate de două chestionare derulate prin intermediul platformei LinkedIn de Randstad România în februarie, respectiv septembrie 2022, cu scopul de a identifica așteptările angajaților, 47% din companii au oferit deja o creștere a salariului de până la 10%, la începutul anului curent. Cu toate acestea, respondenții au declarat că își doresc creșteri salariale de peste 16%, ca urmare a contextului economic din acest an.

În privința beneficiilor, peste jumătate din angajați (57%) își doresc cel mai mult să primească cel de-al 13-lea salariu, care nu se regăsește la acest moment în lista primelor 5 beneficii oferite de angajatorii din România. Următorul cel mai dorit beneficiu este asigurarea de viață și de sănătate (33%). Aproape o treime din angajați și-ar dori o creștere a valorii pachetului de combustibil decontat, 41% ar aprecia decontarea de 100% a costurilor cu combustibilul și doar 8% sunt mulțumiți cu ceea ce primesc în prezent.

Despre studiul Compensații și Beneficii 2022 Randstad România

Studiul Compensații și Beneficii 2022 Randstad România reunește date oferite de peste 195 de respondenți din companii prezente în România ce activează într-o arie diversă de industrii. Sectoarele cel mai bine reprezentate sunt producție, IT&C, servicii pentru afaceri, care reprezintă, cumulat, cca 42% din eșantion. Organizațiile cu peste 500 de angajați reprezintă 31% din eșantion. Peste jumătate din respondenți (57%) dețin funcții de conducere în departamentul de resurse umane, iar 15% sunt directori generali. Cercetarea și interpretarea rezultatelor au fost realizate de Randstad România în parteneriat cu Evalueserve, companie globală de cercetare de piață și analiză.

Randstad

Liderul mondial în domeniul serviciilor de resurse umane, Grupul Randstad este specializat în soluții în domeniul serviciilor flexibile de muncă și resurse umane. „În 2021, am ajutat peste două milioane de candidați să își găsească locul de muncă potrivit cu valorile lor, pentru cei 235.000 de clienți ai noștri. Mai mult, am instruit peste 450.000 de persoane. Compania Randstad este activă în peste 40 de piețe din întreaga lume și deține unul din primele trei locuri în aproape jumătate dintre acestea”. În 2021, a avut, în medie, 39.530 de angajați corporativi și a generat venituri de 24,6Md€ Fondată în 1960, compania are sediul central în Diemen (Olanda). Randstad este prezentă în România sub forma a două sucursale, în București și în Slatina, județul Olt. Contribuim de peste 12 ani la evoluția pieței muncii din România. Din anul 2016, „suntem parte a grupului Randstad, îmbinând expertiza demonstrată internațional cu o echipă de succes în plan local. Considerăm că adevăratele conexiuni nu sunt făcute doar prin date și algoritmi. Este nevoie, de asemenea, de empatie, comunicare și instinct. Instinct uman. Într-o lume tehnologizată, amprenta umană este cea care face diferența”.

Notă. Alte articole despre Randstad în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

1 COMENTARIU

 1. […] Anton Pann se naşte în familia lui Pantoleon sau Pantaleon Petrov, acesta fiind numele tatălui său („vreun Pandele sau Pantelimon”, cum sugerează într-un studiu Tudor Vianu) care era de meserie căldărar sau arămar. George Călinescu afirmă că prin tatăl său, Anton Pann era român de origine: „Cunoaşterea miraculoasă a limbii noastre e un semn că era sau român (valah curat ori cuţovlah), sau că venise aici în fragedă copilărie”. După numele tatălui, viitorul autor se va semna pe manuscrisele primei perioade de creaţie cu Antonie Pantoleon Petroveanu. Izbucnirea unui nou război ruso-turc în 1806, care coincide cu anul morţii tatălui său, face ca Anton Pann, împreună cu mama şi cei doi fraţi, să ia drumul pribegiei, la Nord de Dunăre, în căutarea unei vieţi mai bune. De aici, însoţeşte trupele ruseşti, trece în Basarabia şi se stabileşte la Chișinău, unde Anton Pann este acceptat la vârsta de 10 ani în corul bisericii mari din această localitate, datorită vocii sale frumos timbrată. Astfel îşi află vocaţia de psalt şi învaţă limba rusă. Fraţii săi, înrolându-se în armata rusească, sfârşesc eroic în 1809, la asaltul Brăilei, împotriva turcilor, fapt ce va conduce la dezvoltarea simţământului patriotic, reflectat în creaţia sa viitoare. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.