Acasă Conferințe - Seminarii - Dezbateri - Simpozioane Centrul de Inovare Digitală Walachia eHub beneficiază de susținerea structurilor de sprijin...

Centrul de Inovare Digitală Walachia eHub beneficiază de susținerea structurilor de sprijin regionale iar Agricultura ecologică din România este în atenția dezbaterilor la „Biofach 2023” (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonatorul proiectului Walachia eHub)

„Târgu’ Ieșilor” – prin intermediul Universității Apollonia – din nou Capitala Culturală a Cercetării Internaționale. Corespondență de la Pompiliu Comșa (Prof. univ. asoc. Univ. Apollonia, directorul ziarului Realitatea – partener media al Jurnalului Bucureștiului & directorul executiv al Trustului de Presă Pompidu – Iași), membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

În data de 9 februarie 2023 a avut loc, la sediul Universității Petrol-Gaze din Ploiești,  lansarea oficială a proiectului Wallachia eHub-Digital Innovation Hub  (WeH), ID 101083410, Call Digital-2021-Edih-01. Membrii fondatori ai consorțiului de clustere Wallachia Hub au consimțit desfășurarea proiectului și  au recomandat ca de acest proiect să beneficieze, în măsura interesului manifestat, și membrii clusterelor fondatoare. De asemenea, aceștia au propus ca în cadrul acestui proiect să fie inclusă și conferința internațională InnopRo-Innovation Pathways Romania organizată sub egida consorțiului de clustere Wallachia eHub, ca eveniment anual specific Summit WeH pe următorii 3 ani, eveniment ce se va desfășura anul acesta, în perioada 16-17 noiembrie 2023, la Sinaia.

Proiectul a fost susținut de către Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia care a prezentat sinergiile proiectului cu apelurile de proiecte care vor fi derulate de către agenție în perioada următoare. Aceasta a invitat membrii consorțiului Wallachia eHub să participe la caravana organizată de instituție pentru beneficiarii din regiunea Sud-Muntenia.

De asemenea, au fost prezentate sinergiile proiectului WeH cu European Enterprise Network (EEN), Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), proiecte naționale de digitalizare precum Proiectul Operațional Capital Uman „Angajați performanți, întreprinderi competitive!” și alte proiecte Horizon Europe privind agricultura de precizie (Agroecology-Transect și Organic Target4EU). Membrii prezenți, atât fizic cât și online, au apreciat proiectul și s-au angajat în diseminarea acestuia în rândul membrilor și la nivel regional.

În cadrul dezbaterilor care au urmat, cei prezenți au adus contribuții privind aspecte legate de identitatea digitală și vizuală a proiectului, de atragere a interesului beneficiarilor în proiect prin conectarea unor soluții de digitalizare care să contribuie la o ofertă regională cât mai completă.

La eveniment au participat reprezentanți ai structurilor de cluster (Cluster Cermand, Bio Concept Valea Prahovei,Danube Engineering Hub,cluster Elinclus), universități (Universitatea Valahia din Târgoviște, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești), cadre didactice, companii, camere de comerț (CCI Prahova, CCI Dâmbovița), autorități publice (Prefectura Prahova).

„Întâlnirea a dovedit interesul crescut față de transformarea digitală a structurilor asociative ale mediului de afaceri, clusterelor, camerelor de comerț, autorităților locale și firmelor care au participat la dezbateri și au venit cu propuneri constructive. De asemenea, ne-a bucurat interesul și contribuția ADR Muntenia la eveniment” a declarat  Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonatorul proiectului.

În alte ordine de idei, la data de 14 februarie 2023, la deschiderea celui mai mare târg și sistem de conferințe din lume dedicate agriculturii organice-Biofach 2023, consorțiul de clustere Inter-Bio a reprezentat România în cadrul conferinței „Planurile de acțiune în domeniul agriculturii organice, perspective și sinergii, puncte de vedere și acțiuni ministeriale de sprijin”. Această conferință are loc în contextul în care planurile strategice PAC ale statelor membre CEE, inclusiv România, au fost adoptate de Comisia Europeană dar, în paralel, continuă dezbaterile pe marginea planurilor specifice dedicate exclusiv agriculturii ecologice. În centrul dezbaterii se află perspectivele adopției accelerate a agriculturii organice și cum contribuie țările din regiune la realizarea obiectivelor ambițioase ale Planului de acțiune ecologică european.

În cadrul intervenției s-a exprimat un punct de vedere comun al clusterelor și structurilor asociative din domeniul organic din România, conform căruia țintele și inițiativele acestor planuri strategice asumate la nivel guvernamentale sunt relativ modeste ca țintă finală iar instrumentele propuse nu sunt toate  operaționale și bugetate pentru a contribui efectiv la o adopție accelerată, în condițiile unei piețe interne slab dezvoltate. În cadrul dezbaterii au avut loc și intervenții ale autorităților publice sau structurilor asociative din Bulgaria Polonia, Serbia și Ungaria, toate punând accent pe măsuri de accelerare a adopției agriculturii în țările lor sau activități de cooperare în cercetare, promovare sau inovare.

„Mesajul nostru a fost unul constructiv. Am dori din partea guvernului un plan de acțiune în domeniul agriculturii organice mai angajant și creșterea capacității noastre de a furniza prin autorități publice, cunoștințe și consultanță necesare pentru adoptarea acestui sistem avansat de agricultură, atât pentru fermieri cât și pentru consumatori. Ca structură asociativă strâns legată de cercetare și mediul academic, am evidențiat proiectele transfrontaliere ale Universității Spiru Haret cu alte universități, pe promovarea agriculturii ecologice și a conexiunii cu agro-ecologia (Agroecology-Transect, OrganicTargets4EU), de susținere a producătorilor, prin rețeaua European Entreprise Network, și a digitalizării, prin centrul european de inovare digitală Wallachia eHub. Un exemplu pozitiv realizat în proiectul Agroecology-Transect este, spre exemplu, Centrul de Inovare Bio Danubius al producătorilor de cereale organice, care a organizat propria misiune economică în Germania în contextul târgului,” a declarat Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonatorul proiectului.

Articol asociat

Lansarea oficială a proiectului european WeH – European Digital Innovation Hub (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect)

Notă. Alte articole despre USH Pro Business în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției