Acasă Expozitii Corespondenta din SUA: Viziuni mozaicale

Corespondenta din SUA: Viziuni mozaicale

189
0

La doua galerii de pe 57 St, aflate in aceeasi cladire, Long-Sharp si John Szoke, am vazut o ingenioasa expozitie numita “In Searche off” (In cautarea lui), semnata de o cunoscuta artista americanca, Sabina Klein, prezenta cu o serie de tablouri realizate pe hartie. Pacat ca este o pictura pe hartie (speciala), fiindca daca Leonardo, Rembrandt, Goya, Van Gogh si zeci de artisti plastici si-ar fi lasat geniul pe hartie, azi n-am mai fi avut ce discuta.

Lucrarile lui Sabina Klein meritau o soarta mai buna, sa fi fost realizate pe panza, fiindca artista are talent si mai ales o viziune foarte originala: tablourile sale sunt o subtila alternanta intre figurativ si nonfigurativ, ca niste naturi moarte care se abstractizeaza. Un fel de Cézanne abstract. Si sa ne gandim la un tablou ca La scaldat, daca ar fi voalat de soare. Unii au realizat astfel de experimente dupa Cézanne.

Sabina Klein, care, dupa Hunter College, a studiat in Franta, la Paris, cunoaste aceste experiente. Dovada ca maniera in care picteaza este dupa tehnica scharff-unscharff, folosita in film, cand un obiect clar devine neclar sau invers. Artista deseneaza pe suprafata de hartie personaje ciudate, fantastice sau SF, multe luate din lumea circului, sunt foarte felliniene, dar pe care le sterge cu un val de culoare si din ele nu mai zarim decat fragmente. E ca si cum am vedea lumea prin ceata. O ceata ca de munte, care acum invaluie peisajul, acum il dezvaluie.

Aceste pete de culoare, ca un mozaic care sterge lumea, ca un burete mai putin apasat care sterge tabla plina de ecuatii, este poate tot ceea ce ne ramane in amintire. Amintirea este un moziac al memoriei. Amintirea despre trecut, despre viata, despre oameni si lucruri nu este legata si intreaga, este fragmentara, mozaicata, adesea neclara, ca o pirivire in ceata, in care putem identifica sau nu un lucru sau altul.

Mi-au placut in mod deosebit lucrarile Eyes Wide Open / Ochii larg deschisi, Presence of Mind /Prezenta mintii, Adam and Eve, Samarai si altele. De fapt, toate, fiindca expozitia are o unitate stilistica si fiecare tablou este parte a unui intreg, el completeaza viziunea de ansamblu. De mult n-am mai vazut o expozitie in care sa domine desenul si culoarea.

*

O galerie cu totul deosebita, intr-un spatiu magic, Tambaran 2, de pe 82 St., intr-o zona numai de palate, o America a bogatiei in exces, ne-a invitat la vernisajul unei remarcabile expozitii numite “Americana”, a artistului Kevin Champeny, venit din Beloit, Wisconsin, care ne uimeste cu mari tablouri realizate in mozaic, portrete, scene, sau steagul American in patru forme mozaicale. El a reinventat arta traditionala a mozaicului. Ceea ce nu poti vedea decat la MAD (Museum of Arts and Design), am vazut aici. Acest gen de munca se numeste mastercraft. I-am si spun artistului ca este un remarcabil mastercraft. Acest lucru nu trebuie sa-l supere, nu este un fapt rau, dimpotriva. Si l-am invitat sa descopere ca inainte de a fi artist, Michelangelo a fost mestesugar. Toti marii artisti ai lumii, inclusiv Brancusi, au fost la inceput mesteri, buni mestesugari. Este o faza obligatorie pentru un artist. Mai ales pentru un sculptor, pentru ca si lucrarile lui Kevin sunt un amestec de sculptura, pictura, desen, arta digitala. El are o experienta trecuta prin studiourile Warner Brothers si Disney. Dar si prin studiourile de lux, de fashion, realizand si un model de master pentru bolul de cereale al presedintelui Obama în timpul mandatului său la Casa Alba.

Cu un cuvant, Kevin Champeny este un artist spectaculos, un show-artist, care face din fiecare tablou senzatie. El declara: “I create a style of work that blurs the lines between photography, painting and sculpture. Mosaics enable me to elicit the tension and stories between hand sculpted and cast pixels and the overall image they compose” / Creez un stil de lucru care blocheaza liniile dintre fotografie, pictură și sculptură. Mozaicurile mi-au permis să dau naștere tensiunilor și povestirilor între pixeli sculptati manual și pixeli matrita și imaginea de ansamblu pe care o compun“.

Aristul este foarte dispus comunicarii, acceepta orice fel de observatii, este ca un burete insetat de dialog, de opinii. De altfel, aici, in America, orice vernisaj nu se face prin cuvantul unui critic, al galeristului sau al artistului. Totul este fara nici un protocol. Artistul se afla in galerie si oricine are ceva sa-i spuna sau doreste sa afle, discuta cu el. El se afla la dispozitia vizitatorilor. Kevin mi-a si spus ca el vrea sa vada cum descopera vizitatorii arta lui si cum se conecteaza la ceea ce el propune, cum se leaga experienta lor de experienta lui. Dintr-un astfel de schimb de idei, ai mereu ceva bun de ales.

Grid Modorcea, Dr. in arte

Corespondenta de la New York