Acasă Eveniment istoric comememorativ Deschiderea expoziției „Misiunile Militare Franceze în România”, la MNIR (Muzeul Național...

Deschiderea expoziției „Misiunile Militare Franceze în România”, la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României), partner cultural – educațional al Jurnalului Bucureștiului

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță deschiderea expoziției „Misiunile Militare Franceze în România”, realizată în parteneriat cu Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Ambasada Republicii Franceze în România și Institutul Francez din România. Vernisajul va avea loc miercuri, 9 noiembrie 2022, începând cu ora 17h00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti. Evenimentul se va desfășura în prezența Excelenței Sale, Mme Laurence Auer–Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Franceze în România și a domnilor: Angel Tîlvăr–Ministrul Apărării Naționale, Sergiu Nistor–Consilier Prezidențial, Departamentul Cultură, Culte şi Minorități și Ion Oprișor– Consilier Prezidențial, Departamentul Securității Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director general al MNIR, precum și a reprezentanților instituțiilor partenere. Expoziția este organizată cu ocazia celebrării semnării Armistițiului de la Compiègne, în 11 noiembrie 1918, care a pus capăt Primului Război Mondial pe Frontul de Vest și pentru a marca Ziua Veteranilor, celebrată, de asemenea, pe 11 noiembrie.

Nota redacției. În fiecare an, la 11 noiembrie, este celebrată Ziua Veteranilor. Cunoscută anterior ca „Zi a Armistiţiului”, această dată marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial, căci la ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, a intrat în vigoare armistiţiul semnat, câteva ore mai devreme, de forţele aliate cu Germania, în Pădurea de la Compiegne, în urma căruia se punea capăt războiului.Această zi era celebrată prin manifestări de cinstire a victimelor Primului Război Mondial în mai multe ţări ale lumi, precum Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, precum şi în state europene. România s-a alăturat acestor state în anul 2014, prin adoptarea Legii 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat. Astfel, după articolul 6, a fost introdus un nou articol, care stipulează că „în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, pe 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naţionale’‘.

Principatele Unite şi apoi statul român modern au apărut cu sprijin diplomatic şi militar francez, primul pas fiind eliberarea Principatelor Române de către armata franceză în timpul Războiului Crimeei (1853-1856), urmat de susținerea oferită de împăratul Napoleon al III-lea pentru Unirea Principatelor sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Prima misiune militară franceză a sosit în Principate în 1860, iar între anii 1860 și 1869, ofițerii francezi au fost consilieri tehnici și au participat la organizarea și unificarea Armatei Române după modelul francez.

Cea de-a doua Misiune Militară Franceză a sosit în România în toamna anului 1916, condusă de către generalul Henri Mathias Berthelot. Misiunea militară a ajutat la reorganizarea Armatei Române, iar misiunea sanitară franceză a organizat spitale de campanie și în localități pentru a stăvili epidemia de tifos exantematic care a ucis zeci de mii de persoane. Rigurozitatea și competența generalul Henri Mathias Berthelot și a întregii Misiuni Militare Franceze au contribuit la marile victorii din vara anului 1917 și la ridicarea moralului întregii națiuni române într-un moment tragic.

Cea de-a treia Misiune Militară Franceză–Misiunea AIGLE a venit în România la 28 februarie 2022, în contextul tensionat al invadării Ucrainei de către Rusia, fiind parte a forțelor de reacție rapidă ale NATO, continuând tradiția începută acum mai bine de un secol și jumătate de către statul francez. 

Nota redacției. Ceremonia de schimbare a comenzii Grupului de luptă cu prezenţă înaintată al NATO (Battle Group Forward Presence-BGFP) dislocat în România, a cărui naţiune-cadru este Franţa, a avut loc sâmbătă, 18 iunie, la Centrul național de instruire întrunită de la Cincu. În cadrul unei ceremonii în prezența șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Iulian Berdilă și a doamnei Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România, colonelul francez Vincent Minguet, comandantul Batalionului 27  Vânători de Munte dislocat în România la data de 1 martie 2022 ca parte a BGFP, a predat comanda grupului de luptă colonelului francez Chistophe Degand, comandantul Regimentului 8 Parașutiști de Infanterie Marină. După ridicarea steagurilor belgian, francez și român, trei militari belgieni au fost decorați cu medalia de bronz a Apărării naționale franceze. Colonelului Minguet i-a fost conferită emblema de onoare a Forțelor terestre române, pentru implicarea sa în dezvoltarea cooperării dintre armatele franceză și română. Succesorul său la comanda BGFP a reamintit importanța de a continua această cooperare solidă, începută de predecesorii săi, cu armatele partenere, menținând totodată acest spirit al frăției de arme, al încrederii și al voluntariatului.

Expoziția „Misiunile Militare Franceze în România”, prezintă istoria de peste 160 de ani a relațiilor diplomatice, militare și sanitare dintre România și Franța prin intermediu unor piese aflate în patrimoniul național precum trusa de pistoale de duel primită de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza de la împăratul Napoleon al III-lea al Franței, bicornul, epoleții și revolverul generalului Henri Mathias Berthelot, ordine și medalii franceze aflate în patrimoniul MNIR. Curatorii expoziției sunt dr. Cristina Păiușan-Nuică și dr. Cornel-Constantin Ilie de la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR). Expoziția va fi deschisă în perioada 9 noiembrie–4 decembrie 2022, și va putea fi vizitată de miercuri până duminică.

Notă. Alte articole despre MNIR în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.