Acasă Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti" Evenimentele săptămânii la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Evenimentele săptămânii la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Platformele de presă Intell News şi Jurnalul Bucureştiului(al căror Senior Editor sunt) recomandă toate evenimentele organizate de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” (cel mai vizitat obiectiv cultural din Bucureşti) şi au plăcerea să fie parteneri media ai Muzeului din martie 2016. Claudiu Victor Gheorghiu, 8 noiembrie 2022. Iată ce ne-a pregătit Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” pentru următoarea perioadă(vezi grupajul).

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” este sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române

Jurnalul-Bucurestiului („Le Petit Parisien”) și platforma media  Intell News recomandă toate evenimentele organizate de Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” (cel mai vizitat obiectiv cultural din Bucureşti) şi au plăcerea să fie parteneri media ai Muzeului din martie 2016. Iată ce ne-a pregătit Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” pentru următoarea perioadă(vezi grupajul).

Comunicate de presă

Conferința Națională de Educație Muzeală, ediția a V-a

Ca în fiecare an, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează Conferința Națională de Educație Muzeală, aflată acum la cea de-a cincea ediție. Este un bun prilej pentru specialiștii din domeniul educației muzeale să facă schimb de idei, să discute, să identifice soluții în adaptarea activităților extrașcolare la programele oferite de muzeu și adaptarea muzeului la cerințele școlilor și publicului larg în spectrul educațional. Având în vedere că pandemia de Covid-19 a implicat muzeele în multe provocări în ceea ce privește organizarea activităților educative pentru publicul larg, iar „relansarea” de anul acesta aduce după sine noi modalități de punere în valoare a patrimoniului, tema propusă și armonizată cu tendințele europene este Muzeele în Anul European al Tineretului. Sunt așteptați să participe specialiști din muzee, universități, licee, școli și grădinițe, centre și ONG-uri. Totodată, vor participa reprezentanți ai Ministerului Culturii, ai Ministerului Educației, precum și alte instituții din domeniul educației. Conferința va avea loc în data de 10 noiembrie 2022, între orele 9.00–16.30, la sediul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Șos. Kiseleff nr. 30, Sector 1, București.

Restituiri–Sticlă

Materie aparent fragilă, sticla ne încântă prin transparență și strălucire, dar mai ales prin capacitatea de a reflecta lumina. Oglindind  realitatea imediată, aceasta ne creează iluzia că putem pătrunde în profunzimile ei. Grație proprietăților specifice, sticla face parte din viața noastră de secole, fiind utilizată în diverse domenii de activitate–în meșteșugurile tradiționale, în industrie, în farmacie și în medicină, în arhitectură, în artele plastice și în restaurarea bunurilor culturale. De aceea, Organizația Națiunilor Unite a declarat 2022 Anul Internațional al Sticlei. În acest context, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează o expoziție sub genericul Restituiri–Sticla, prin care își propune să ilustreze valorificarea sticlei în context etnografic, cu accent pe utilizarea ei ca element ce înnobilează piesele de port popular și podoabele purtate de femei și de bărbați la sărbători.

Expoziția este o invitație la o incursiune în universul sticlei, pornind de la mărgica simplă ca un bob de rouă, trecând prin fascinantele oglinzi și zăbovind mai mult în fața icoanelor cu scânteieri divine, ce amintesc Lumina necreată. Ea cuprinde peste două sute de bunuri culturale conservate și restaurate de specialiștii din Laboratorul de profil al muzeului, reprezentând: icoane pictate pe sticlă, izvoade, cromolitografii în casetă cu geam protector, xilogravuri; vase liturgice–candele, sticlă pentru aghiasmă, cruci; costume populare femeiești și bărbătești; covoare, ștergare; mobilier popular din lemn sculptat și pictat–lăzi de zestre, furci de tors, oglinzi; ceramică utilizată în organizarea interiorului și ulcioare de nuntă; sisteme de iluminat–lămpi cu gaz; sisteme de măsurare a timpului–ceasuri de perete cu pendul și strat pictural, care provin din regiunea Munților Pădurea Neagră, Germania (ceas de perete cu pendul și cuc, ceas de perete cu pendul și cadran pictat pe sticlă). Alături de acestea sunt prezente imagini din arhiva muzeului conservate prin metode moderne–fotografii și secvențe de film documentar sociologic realizate în timpul cercetărilor întreprinse de echipele coordonate de profesorul Dimitrie Gusti în perioada interbelică.

Obiectele din colecțiile port, textile, religioase, metal și lemn sunt grupate în jurul a trei nuclee: primele două nuclee cuprind nunta și atelierul iconarului; în cel de al treilea nucleu sunt prezentate secvențe din activitatea Laboratorului de Conservare și Restaurare Patrimoniu, în documentații de specialitate și în imagini ce ilustrează metode și etape de lucru. Așadar, sticla–materie prezentă în mai toate domeniile de activitate, are capacitatea de a ne înfrumuseța și îmbogăți viața, deși aparent trece neobservată. Expoziția  Restituiri-Sticla constituie încă o dovadă a preocupărilor specialiștilor din Muzeul Național al Satului privind cercetarea, conservarea, restaurarea și valorificarea patrimoniului cultural din colecții. Aceasta poate fi vizitată începând cu data de 2 noiembrie 2022, în „Sala Donatorilor” a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”din Șoseaua  Kiseleff nr.30, de miercuri până duminică, între orele 9.00–17.00.

Sărbătoarea Breslei 2022

Breasla artiștilor plastici se reuneşte pentru celebrarea celui dintâi pictor iconar, Sfântul Evanghelist Luca, devenit patronul tuturor pictorilor. AFAPRR– Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România vă invită să participați la o nouă expoziție „Sărbătoarea Breslei”, organizată împreună cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, gazda și totodată partenerul său tradițional, cel mai vizitat obiectiv cultural din Bucureşti.

Expoziția va cuprinde lucrări ale membrilor titulari şi stagiari ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, studenți sau masteranzi UNARTE, precum şi restauratori din muzee, artişti plastici profesionişti cu activitate importantă în domeniul artelor vizuale sau al restaurării bunurilor culturale. În cadrul expoziției artiștii își propun să prezinte fărâme din tainele creațiilor lor, clipe de trăire duhovnicească, cristalizate pe pînză, sticlă, lemn sau în piatră. Lucrările artiștilor folosind instrumente plastice de manifestare atît de vaste, evocă prin linie, culoare, volum și simbolistică, inepuizabila forță creatoare contemporană, într-o vreme a prea puținului timp. Vernisajul a avut loc marți 18 octombrie 2022, orele 13.00, în ziua praznicului Sf. Ap. și Ev. Luca.

Evenimentul va începe cu slujba de pomenire a „zugravilor de supțire”, a artiştilor plastici şi restauratorilor trecuți la cele veşnice, la Biserica Timişeni din incinta Muzeului, la orele 13.00. Expoziția a fost prezentată de criticul de artă Marius Tița. Curatori: Irina Sava și Cristian Olteanu. Expoziția poate fi vizitată în perioada 18 octombrie – 18 noiembrie 2022, de miercuri până duminică la Sala „H. H. Stahl”.

Salonul Național de Artă Contemporană – SNAC 2022

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă invită să participați la o nouă ediție SNAC – sectiunea Artă Religioasă, organizată împreună cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, gazdă și totodată partener tradițional al filialei de Artă Religioasă și Restaurare, cel mai vizitat obiectiv cultural din Bucureşti. SNAC (Salonul Național de Artă Contemporană) este un eveniment cultural anual, cu o lungă tradiție istorică. SNAC susține valorile artei contemporane românești, precum și dezvoltarea unui dialog artistic și educațional între public și artiștii implicați în acțiunile culturale. Expoziția poate fi vizitată până la data de 30 noiembrie 2022, de miercuri până duminică între orele 9:00 și 17:00, în Sala de Sticlă a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Șos. Kiseleff nr. 30.

Ucenicii lui Moș Crăciun

Toate locurile la ateliere au fost ocupate. Vă mulțumim pentru înscrieri și vă așteptăm.

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” invită copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani să fie „Ucenicii lui Moș Crăciun”. Sfârșitul anului este marcat de sărbatorile de iarnă (Moș Nicolae, Crăciunul, Anul Nou) care sunt o bună ocazie de a cunoaște obiceiurile și tradițiile de iarnă, o parte importantă din moștenirea culturală a românilor. Participanții sunt invitați să confecționeze măști populare, sorcove–obiecte specifice unor obiceiuri de iarnă, dar și obiecte decorative din materiale naturale și reciclabile. Atelierele au loc la sfârşit de săptămână, în zilele de duminică în datele de 13, 20, 27 noiembrie 2022, intre orele 11.00 si 12.00.

13 noiembrie–Traiste de colindat
20 noiembrie–Măști populare
27 noiembrie–Sorcove

Înscrierile se fac prin completarea formularului online aici!

Costul unui atelier este de 40 de lei/participant și se achită în ziua desfășurării atelierului, la casieria muzeului. Materialele necesare sunt asigurate de profesorii coordonatori. Numărul maxim de participanți la un atelier este de 15 persoane, iar condiţia de desfăşurare a atelierelor este de a avea minimum 5 copii înscriși la atelier. Vă așteptăm cu drag!

Grupaj realizat pentru  Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”) de Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România (AFAPRR), consilier media și al CD al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru Visarta; în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al platformelor de presă IntellNews Romania  şi Jurnalul Bucurestiului, publicist comentator al ziarului Ultima Oră.

Gheorghiu Claudiu – Victor, artist vizual, Senior Editor J-B

Nota redacției

Articolul precedentDeschiderea expoziției „Misiunile Militare Franceze în România”, la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României), partner cultural – educațional al Jurnalului Bucureștiului
Articolul următorTârgul Național pentru Artizanat și Meșteșuguri 2022, organizat de către Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) prin Agenția pentru IMM (Întreprinderi Mici și Mijlocii), Atragere de Investiții și Promovarea Exportului (AIMMAIPE) Iași
My name is Claudiu Victor Gheorghiu and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.

2 COMENTARII

Comments are closed.