Acasă Activități meșteșugărești-Întreprinderi Mici și Mijlocii (IMM) Târgul Național pentru Artizanat și Meșteșuguri 2022, organizat de către Ministerul Antreprenoriatului...

Târgul Național pentru Artizanat și Meșteșuguri 2022, organizat de către Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) prin Agenția pentru IMM (Întreprinderi Mici și Mijlocii), Atragere de Investiții și Promovarea Exportului (AIMMAIPE) Iași

260
2

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), prin Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului Iași, a organizat în perioada 3–6 noiembrie 2022 Târgul Național pentru Artizanat și Meșteșuguri 2022. Evenimentul a avut loc la Iaşi, în incinta Atrium– Palas Mall, iar expozanţii au putut participa gratuit și deconta cheltuielile în limita a 2.500 de lei.

Cine sunt și cu ce se ocupă? AIMMAIPE IAȘI tocmai a achiziționat echipamente IT de peste 100.000 RON!

Peste 100 de meșteșugari au fost prezenți la acest târg pentru Artizanat și Meșteșuguri de la Iași. Condiţia pentru obținerea acestor bani era ca expozanții să se înscrie pe site-ul programelor pentru IMM-uri pentru participarea la târg. Data limită pentru înscrieri este 29 octombrie 2022, ora 20h00. Ca să poată primi banii oferiţi de MAT participanţii trebuiau să depună cererea de decontare, tot prin intermediul aplicaţiei, în cel mult 10 zile lucrătoare de la data închiderii târgului şi era obligatoriu să fi fost prezenţi la eveniment pe toată durata acestuia. Firmele mici şi mijlocii (IMM), precum şi meşteşugarii români sunt printre cele mai afectate entităţi economice de schimbările aduse Codului Fiscal, precum şi de costurile tot mai ridicate la energie electrică, combustibil şi gaze. În aceste condiţii, meşteşugarii şi artizanii români sunt sprijiniţi să rămână pe piaţă şi să ducă mai departe meserii tot mai puţin atractive pentru noile generaţii.

Evenimentul s-a adresat întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), societăţilor cooperative, inclusiv a societăţilor cooperative meşteşugăreşti mixte, persoanelor fizice autorizate care desfăşoară activităţi economice în mod independent, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, precum şi asociaţiilor sau fundaţiilor. Participanții trebuiau să aibă ca obiect de activitate producerea şi comercializarea produselor care păstrează specificul execuţiei manuale şi artizanale, prestarea serviciilor care presupun un număr mare de operaţii executate manual sau au ca scop promovarea meşteşugurilor, a meseriilor, a produselor şi a serviciilor cu specific traditional. O altă cerință era să fie înregistraţi şi să îşi desfăşoare activitatea pe teritoriul României.

La deschiderea târgului a participat ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe și autorități locale. Este de datoria noastră să susținem meșterii populari. Ei sunt contactul nostru cu istoria, cu tradițiile și valorile comunității. Identitatea și cultura românească trăiesc prin activitatea lor. Vă îndemn să le admirați și să le cumpărați produsele. Este cea mai importantă susținere pe care le-o putem oferi.”, a declarat președintele Costel Alexe. Într-o lume care dă prea multă crezare kitsch-ului, avem nevoie de instrumente care să aducă în prim-plan toate efectele pe care meșteșugăritul, ca model de afaceri, le presupune. De la asigurarea unui venit stabil și sustenabil, la învățarea de către noile generații a unei meserii valoroase și la formarea unei identități, meșteșugurile și produsele de artizanat au reprezentat mereu o ramură suport a turismului românesc, care contribuie decisiv la identitatea destinațiilor. Avem motive să fim mândri și trebuie să ne asumăm trecerea de la discursuri despre cultură, la fapte!, a afirmat ministrul Daniel Cadariu.

Notă. Programul național multianual pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului are la dispoziție un buget total de 890.000 lei anual, în perioada 2021-2027. Insituția finanțatoare este Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), prin Direcţia de Antreprenoriat şi Programe pentru IMM  şi Agenţiile pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului, în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare. Instituția coordonatoare este reprezentată prin Antreprenoriat si Programe pentru IMM–MEEMA–Mediul de Afaceri. Obiectivul general al programului este stimularea dezvoltării meşteşugurilor şi a micii industrii din România, a întăririi clasei de mici meşteşugari şi artizani, care îşi desfăşoară activitatea individual sau organizat prin intermediul asociaţiilor ori al altor organizaţii, în special în localităţile rurale, dar şi în cele urbane, protejarea meseriilor care presupun un număr mare de operaţii executate manual în practicarea lor şi relansarea serviciilor şi a produselor realizate de aceştia, în special a celor cu specific tradiţional, inclusiv obiecte de artă populară şi artizanat, promovarea acestor produse şi servicii pe pieţele naţionale şi internaţionale. În ceea ce privește obiective specifice, programul urmăreşte, prin organizarea unui târg naţional pentru artizanat şi meşteşuguri 2020, susţinerea micilor meşteşugari în promovarea produselor proprii şi conservarea şi stimularea promovării mai largi a tradiţiilor autohtone prin: câştigarea de pieţe externe noi pentru acest tip de produse şi servicii; stimularea cererii interne de servicii şi produse, care presupun un grad important de prelucrare manuală; creşterea vizibilităţii pe piaţă atât a meşteşugarilor, cât şi a produselor şi serviciilor furnizate de aceştia; îmbunătăţirea accesului meşteşugarilor la informaţii de piaţă şi facilitarea valorificării acestor informaţii; dezvoltarea contactelor de afaceri şi stabilirea unor legături parteneriale; promovarea serviciilor şi produselor realizate apelându-se la tehnologii tradiţionale şi având o componentă de prelucrare manuală semnificativă.

Nota redacției