Acasă Evenimente (internaționale) cu caracter politico - militar Deschiderea expoziției temporare ,,Epidemii în istoria Țărilor Române. Mărturii documentare’’, la MNIR...

Deschiderea expoziției temporare ,,Epidemii în istoria Țărilor Române. Mărturii documentare’’, la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României)

361
1

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României (ANR) și Asociația „Dar Development”, anunță deschiderea expoziției foto-documentare ,,Epidemii în istoria Țărilor Române. Mărturii documentare’’.

Evenimentul va avea lor, ieri pe 28 octombrie 2021, începând cu orele 11ꓽ00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, București. Având în vedere situația sanitară din țară, vernisajul sâ-a desfășurat în cadru restrâns, fără public, fiind transmis live pe paginile oficiale de Facebook ale instituțiilor organizatoare.

În contextul pandemic actual, prin intermediul acestei expoziții vizitatorii vor putea să descopere, cu ajutorul documentelor de arhivă, alte episoade epidemice care au avut loc în spațiul românesc, precum și modul în care acestea au fost depășite în trecut. De-a lungul timpului, numeroase epidemii au afectat diferite zone ale actualului teritoriu al României – de la epidemia de ciumă la epidemia de holeră care a făcut ravagii în secolul al XIX-lea, până la epidemiile de varicelă, tifos exantematic și Gripă spaniolă de la finalul Primului Război Mondial. Documentele expuse surprind modul în care instituțiile vremii au răspuns provocărilor acestor boli, metodele de stopare și urmele pe care acestea le-au lăsat în societate.

Expoziția este realizată cu ocazia aniversării a 190 de ani de existență a Arhivelor Naționale ale României, depozitare ale memoriei trecutului, care păstrează mărturii documentare încă din veacul al XII-lea, și va fi deschisă la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) în perioada 28 octombrie–7 noiembrie 2021, putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00–18:00 (program de vară), respectiv 09:00–17:00 (program de iarnă), cu respectarea măsurilor de protecție sanitară aflate în vigoare.

În cadrul evenimentului vor lua cuvântul Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeul Național de Istorie a României, Dr. Cristian Lazăr, subsecretar de stat, Ministerul Culturii, Dr. Cristian Anița, director Arhivele Naționale, Dr. Alina Pavelescu, director adjunct, Ahivele Naționale, Alexandra Brutaru, președinte, Asociația „Dar Development”.

Secția Relații Publice și Marketing Cultural 
Calea Victoriei nr. 12, cod 030026, sector 3, Bucureşti, România
Website: www.mnir.ro
Nota redacției. Gripa spaniolă este un tip de gripă care a apărut în timpul Primului Război Mondial, fiind, se pare, similară cu gripa aviară de astăzi. S-a răspândit în multe țări odată cu întoarcerea soldaților de pe front, afectând în principal tinerii și având o rată de mortalitate ridicată. Virusul ar fi făcut între 50 de milioane și 100 milioane de victime între 1918 și 1919. Se crede că a fost una dintre cele mai letale pandemii, după Moartea neagră, din istoria umanității. Multe dintre victime au fost persoane tinere și sănătoase, gripa spaniolă fiind total diferită de celelalte pandemii care au afectat copii, bătrâni și persoane cu sănătatea deja slăbită. Boala a fost observată prima dată în Fort Riley, Kansas, Statele Unite la 11 martie 1918. Aliații din Primul război mondial au numit-o gripă spaniolă (cu toate că Spania nu a fost implicată în conflit), pentru că presa spaniolă (care nu era cenzurată) a acordat o deosebită importanță acestei boli, mult mai mare decât în restul Europei.
Notă. A se vedea și articolele asociate

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunţă deschiderea micro-expoziţiei temporare „Înapoi la școală, înapoi la muzeu!”

Deschiderea expoziției „România în al Doilea Război Mondial. 1941-1945”, la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României)

Micro-expoziția „Stemele Principatelor Unite”, de la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României)

Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște

Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Complexul Muzeal Arad

Investigations Criminelles (Investigații Criminale)

Direction Centrale de la Police Judiciaire (DCPJ)