Acasă Evenimente (internaționale) cu caracter politico - militar Deschiderea microexpoziției ,,1921: Fotografia de salon. Expoziție  despre fotografia de-acum un veac”,...

Deschiderea microexpoziției ,,1921: Fotografia de salon. Expoziție  despre fotografia de-acum un veac”, la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României)  

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în colaborare cu fotograful și designerul Octavian Bâlea, anunţă deschiderea microexpoziţiei „1921: Fotografia de salon. Expoziție  despre fotografia de-acum un veac”. Aceasta va putea fi vizitată începând de miercuri, 5 ianuarie 2022, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, Bucureşti.

Proiectul expozițional își propune să prezinte publicului un studio foto interbelic, în care se vor regăsi aparate de fotografiat, piese de mobilier, costume și obiecte de uz cotidian din colecția Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) și din colecțiile personale ale domnilor Octavian Bâlea, Daniel Obreja și Sorin Mărgărit.

Piesa centrală a expoziției este un aparat de fotografiat fabricat la începutul secolului al XX-lea, în primii ani de funcționare a fabricii de tehnică fotografică din Görlitz (oraș în estul landului german Saxonia, situat pe malul de vest al râului Neisse, la frontiera cu Polonia). Acesta este un model din gama Globus, un aparat de salon, de format mare, mai precis un „Stella”.

Pe lângă descrierea tehnică a piesei, proiectul expozițional își propune să atragă atenția asupra unor aspecte precum: modul în care era percepută fotografia în perioada interbelică; statutul fotografului; rolul pe care fotografia îl avea în societatea epocii; principalele tipuri de fotografie; procesul fizic și chimic prin care se realiza o fotografie. În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de fotografii pe plăci de sticlă realizate de Octavian Bâlea cu aparatul foto Görlitzer Globus Stella.

Microexpoziția va putea fi vizitată la MNIR, începând cu data de 5 ianuarie 2022, de miercuri până duminică, între orele 0900 – 1700.

Curatori: Octavian Bâlea, respectiv, Andrei Grumeza și Flavius Nicolae Roaită de la MNIR.

Secția Relații Publice și Marketing Cultural 
Website: www.mnir.ro

Notă. A se vedea și celelate articolele asociate despre Muzeul Național de Istorie a României (MNIR),  în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra