Acasă Evenimente culturale Dovleac piperat de Halloween… à la JHK (Corespondență de la JHK–Julia–Henriette Kakucs,...

Dovleac piperat de Halloween… à la JHK (Corespondență de la JHK–Julia–Henriette Kakucs, poet, scriitor, eseist, Germania–Frankfurt am Main)

În fiecare toamnă, când în ferestrele luminate apar dovleci de toate formele, culorile şi mărimile, eu, în loc să mă scufund în istorioarele cu stafiile ce vor sosi de sărbătoarea Halloween (influențată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi-în  Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era Festivalul Samhain, iar la creștini Sărbătoarea Tuturor Sfinților) mă regăsesc în bucătăria mamei mele, lângă cuptorul din care aroma dovleacului copt, caramelizat şi cu scorţişoară, mă îmbrăţişează, trezindu-mi toate simţurile.  Dovleacul copt este unul din deserturile mele preferate. Concurează cu plăcinta sau  Strudelul cu dovleac, fiind însă mult mai uşor de pregătit.

Iată şi reţeta
1. Alege dintre soiurile de dovleac–asemeni partenerului de viaţă–pe cel mai dulce
posibil.
2. Spală-l bine, cu atenţie şi grijă, apoi…
3. Împarte-l în porţiuni uşor digerabile.
4. Pregăteşte-i un culcuş… preferabil într-o tavă unsă uşor…
5. … şi încălzeşte, încet, fără să-l infierbinti prea tare… cuptorul.
6. Desertul tău necesită, în medie, 35 de minute.
7. Înmuiat, îl laşi să se răcească…
8. Şi uşor, ca să nu le zdrobeşti, ungi bucăţile de dovleac (sper că nu te-ai gândit la
altceva) cu miere şi le presari cu scorţişoară.
Dovleacul are puţine calorii iar scorţişoara este bună împotriva diabetului.
Vezi? Nu tot ce este bun, frumos şi atrăgător… este nociv şi îngraşă…

Nota redacției. Termenul Halloween reprezintă o variantă scoțiană a denumirii All-Hallows-Even („evening”), adică noaptea de dinainte de „All Hallows”. Până în secolul al XX-lea era scrisă și „Hallowe’en”, eliminând „v”-ul și scurtând cuvântul. Deși sintagma All Hallows apare în engleza veche (ealra hālgena mæssedæg, „sărbătoarea tuturor sfinților”), conform Oxford English Dictionary (ediția a doua) de la Oxford University Press, All-Hallows-Even a fost atestată abia la 1556. Simbolurile și obiectele artizanale asociate Halloweenului s-au dezvoltat în timp. De exemplu, sculptarea de jack-o’-lantern provine din obiceiul de Ziua Tuturor Sfinților de modelare a unor felinare din napi pentru luminarea sufletelor din purgatoriu. Napul era folosit tradițional de Halloween în Irlanda și Scoția, dar imigranții veniți în America de Nord au folosit dovleacul indigen, care erau mai ușor accesibili și mai mari–fiind mai ușor de modelat decât napii. Tradiția americană de modelare a dovlecilor este atestată de la 1837 și a fost asociată inițial cu vremea recoltei, nefiind specifică Halloweenului decât spre sfârșitul secolului al XIX-lea. Imaginile de Halloween provin din multiple surse, inclusiv din obiceiurile naționale, operele literare de ficțiune gotică și horror (cum ar fi romanele Frankenstein și Dracula), și din filmele horror clasice (ca Frankenstein și Mumia). Printre primele lucrări despre Halloween se numără cele ale poetului scoțian John Mayne din 1780, care menționa farsele jucate la Halloween; What fearfu’ pranks ensue!, precum și supranaturalul asociat cu noaptea, Bogies (fantome), influențându-l pe Robert Burns, autorul poeziei Halloween din 1785. Elemente ale toamnei, cum ar fi dovlecii, cocenii de porumb și sperietorile de ciori sunt și ele omniprezente. Casele sunt și ele decorate cu aceste simboluri. Printre alte imagini de Halloween se numără temele morții, răului și ocultului, sau monștrii legendari. Culorile tradiționale ale sărbătorii sunt negru și portocaliu.

Cele 8 lucruri pe care nu le stiai despre Halloween

Trecutul Halloween-ului este un amestec multicultural de ritualuri, religie si istorie, el avand in prezent o latura distractiva si, totodata, intunecata. Iata insa cateva lucruri mai putin cunoscute despre Halloween.
1. Sarbatoarea de Halloween a fost importata din Statele Unite

Halloween-ul, in prezent, este un eveniment dedicat vacantelor nevinovate si o ocazie pentru care copiii se imbraca infricosator si dragut in fantome si vrajitoare si ciocane pe la usi pentru a cere tratatii dulci de pe la vecini. Mai putin cunoscut, insa, este faptul ca acest lucru a fost in mare parte importat din Statele Unite, unde imigrantii irlandezi au introdus obiceiul in secolul al XIIIIV -lea.

In timp ce trucurile sau tratatiile moderne isi au originea in sfidarea legii, obiceiul costumarii de Halloween a inceput ca o forma de autoaparare spirituala. Pentru celti si anglo-saxoni, noul an incepea in noiembrie si era marcat de festivalul de la Samhain, o sarbatoare la care se aprindeau focuri de purificare. In noaptea de dinaintea acesteia, spiritele se puteau intoarce temporar acasa, fantomele si demonii fiind liberi sa cutreiere pe Pamant. Pentru a se proteja, cei vii se costumau asemeni spiritelor rele, astfel incat demonii se ii lase in pace, crezand ca sunt asemeni lor.

3. Festivalul pagan a fost suprapus cu Ziua Tuturor Sufletelor

In 998, staretul Cluny din Franta a stabilit ca ziua de 2 noiembrie sa fie Ziua Tuturor Sufletelor, o zi in care se spuneau rugaciuni pentru cei plecati. Acest lucru a creat o legatura dintre festivalul Samhain si obiceiurile crestine.

4. Mexicul si-a creat propria sarbatoare numita Ziua Mortilor

In secolul al XVI-lea, pe masura ce catolicismul era impus in Mexic, colonistii spanioli au luat elemente ale religiilor locale si le-au incorporat in ritualurile lor.

5. Apple bobinging-ul este original din Marea Britanie

In Marea Britanie, cele mai multe traditii de Halloween s-au stins odata cu aparitia puritanismului in secolele XVI si XVII, dar jocurile, cum ar fi Apple Bobing in care merele plutesc intr-un bol cu apa trebuie primse cu gura, sunt ramasite ale ritualurilor din trecut.

6. Iata de ce culorile de Halloween sunt portocaliu si negru

Cu totii stim ca portocaliul su negru sunt culorile contrastante folosite in decoratiile si costumele de Halloween. Insa, putini cunosc faptul ca portocaliul simbolizeaza recolta de toamna, in timp ce negrul simbolizeaza moartea.

7. In trecut trebuia sa muncesti mai mult pentru tratatiile dulci

Daca este sa privim in trecut, in Europa oamenii mergeau din usa in usa in costume potrivite momentului, interpretand dansuri cu coregrafii speciale si cantece in schimbul tratatiilor dulci. La vremea respectiva, acest lucru era deseori asociat cu cersetoria.

8. Oamenii purtau piei si capete de animale

Triburile antice aveau traditia de a se costuma folosind cranii si piei de animale. Ei credeau ca acestea ii vor ajuta sa se conecteze cu spiritele mortilor. Azi ar trebui sa ne consideram norocosi ca exista magazine de unde se pot cumpara costumele de Halloween.

11 lucruri amuzante despre dovleci ca să te pregătești de Halloween

 

Corespondență de la JHK (Julia-Henriette Kakucs, poet, scriitor, eseist, membru al Uniunii Compozitorilor din România,  Germania–Frankfurt am Main)

Julia-Henriette Kakucs (JHK), membră a UCMR-ADA–Uniunea Compozitorilor, profesor de psihopedagogie, scriitoare, libretistă și textieră de succes. Muzicalurile „Pip, copilul stelelor” și „Noua poveste a Scufiței Roșii” figurează în repertoriul permanent al Operei din Brașov și al Teatrului Merlin din Timișoara. Cântecele compuse pe textele sale au primit distincții și premii naționale și internaționale. A debutat literar în revista Orizont din Timișoara (1982). Concomitent cu recitalurile de lirică și muzică susținute în Germania și Polonia, scriitoarea a colaborat, cu eseuri și poezie, la numeroase reviste literare, între care Jurnalul Bucureştiului, Observatorul (Toronto), Haifa literară, Isro-Press, Taifas literar, Nautilus, Alchemia și Temeschburger Heimatblatt. Din opera literară a scriitoarei amintim, selectiv, volumele: „Träumerei” (carte bibliofilă de lirică, în limba germană, 2009), „Jurnalul unei emigrații” (2010), „Ploaia din mine” (poezii și eseuri, 2013) și „Cu tine. Solitudini” (însemnări, eseuri, amintiri, 2016). (George ROCA, Rexlibris Media Group. Sydney, Australia, 4 iulie 2019)

Cartea „Investigații Jurnalistice” dedicată Generalului Constantin – Bartolomeu Săvoiu. Cultură generală prin intermediul „faptului divers” din lumea contemporană franceză și internațională (marea criminalitate–crima organizată, terorism–jihadologie, crime de sânge, crime sexuale–kidnapping, crime economico–financiare, erori judiciare–revizuirea condamnărilor penale–repararea detenției și a erorilor judiciare). Lansarea cărții va avea loc la BCU (Bibliotreca Centrală Universitară) din București

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.