Acasă Editorial Jurnalul Bucureștiului S-a stins din viață jurnalistul Doru – Dinu Glăvan (7 iunie 1946...

S-a stins din viață jurnalistul Doru – Dinu Glăvan (7 iunie 1946 – 31 octombrie 2021), președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România 

Doru-Dinu Glăvan, președinte al UZPR (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România), cunoscută personalitate a presei românești, s-a stins din viață la Reșița, orașul său natal, în urma unor complicații generate de infectarea cu Covid-19.

În vârstă de 75 de ani, Doru-Dinu Glăvan a intrat în presă de foarte tânăr – a început să publice la vârsta de 14 ani, iar la vârsta de 18 ani ajunge colaborator în presa locală și regională. În 1965, la 19 ani, devine corespondent al foarte răspânditului ziar „Sportul popular”, cunoscut mai târziu sub numele de „Gazeta sporturilor”. În curând, este angajat cronicar sportiv al postului național de radio, continuând să publice și în presa scrisă.

Calitățile sale de reporter sunt unanim recunoscute și apreciate, motiv pentru care Radio București l-a trimis să transmită și să comenteze Jocurile Balcanice, Campionatele și Cupele Mondiale de atletism, natație și gimnastică, Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sarajevo. Transmite în România, cu mult profesionalism, din Europa, Asia și Australia.

Din inițiativa sa a luat ființă, în 1995, la Reșița, Fundația Radio Caraș-Severin. După un an, la 8 august 1996, Radio România Reșița capătă statut oficial de post public local al Societății Române de Radioteleviziune și emite pentru prima dată în eter. În decurs de câțiva ani, sub conducerea directorului Doru-Dinu Glăvan, Radio Reșița ajunge cel mai important post regional de radio, cu cea mai mare audiență, acoperind nu numai întregul teritoriu al județului Caraș-Severin și părți importante din județele limitrofe, ci și teritoriile locuite de români în Voivodina și pe Valea Timocului.

Doru-Dinu Glăvan, care și-a câștigat aprecierea unanimă atât a radio-ascultătorilor, cât și a specialiștilor din domeniu, era la al treilea mandat de președinte al UZPR (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România), organizație pe care a propulsat-o până la statutul de cea mai mare din țară, pentru care a reușit să obțină statutul de „Uniune de creație de utilitate publică” și căreia i-a dedicat activitatea sa neobosită, până în ultima clipă.

Apreciat pentru munca pe care a depus-o și evoluția sa în presa românească, Doru-Dinu Glăvan a fost distins cu numeroase premii și diplome: Diploma de excelență și Distincția Culturală „Gheorghe Bulic” acordate de Societatea Literar-Artistică Tibiscus „în semn de profundă recunoștință pentru contribuția la păstrarea și afirmarea identității cultural-naționale a românilor din Serbia; Premiul Internațional pentru Pace (International Peace Prize) acordat de Convenția Uniunii Culturale (United Cultural Convention) din Statele Unite ale Americii „pentru rezultate remarcabile în întreaga activitate depusă în slujba societății”; Distincția Academiei Olimpice Române „pentru promovarea Spiritului Olimpic”; titlul de Cetățean de Onoare al localității Uzdin din Voivodina-Serbia „în semn de profundă recunoștință pentrru colaborarea prietenoasă și benefică întru slujirea limbii, spiritului și a unirii cugetului umanist și românesc și pentru merite deosebite în promovarea valorilor localității Uzdin”.

Prin intermediul lui Doru-Dinu Glăvan, UZPR a dobândit statut de „Uniune de creație de utilitate publică”, iar ziariștii pot fi considerați creatori, beneficiind, astfel, după pensionare, de o indemnizație lunară egală cu 50% din pensie.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Departamentul de Comunicare UZPR

NB. Fiica jurnalistului, Oana-Maria-Cenan Glăvan, a postat pe Facebook următorul mesaj: „Astăzi Dumnezeu a decis ca tatăl meu să plece în lumea celor drepţi. Pentru cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu, cu respectarea normelor în vigoare, corpul neînsufleţit va fi depus mâine, pe 1 noiembrie 2021, în jurul orei 13, la capela cimitirului nr. 7 din Reşiţa. Marţi, pe 2 noiembrie 2021, în jurul orelor prânzului, va fi înmormântat la cimitirul Iosefin din Calea Şagului, Timişoara.

Notă. Articole asociate în Jurnalul Bucureştiului

Premiile UZPR (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România) 2021 pentru tema(tica) „Pandemie & Patriotism”

Subiect de teză de doctorat inter-pluri și transdisciplinar. Sisteme complexe. Formalismul (modelul) matematic al algebrei și analizei matriciale în contaminarea unui „human specimen” cu un virus (agent patogen inframicrobian, inclusiv, Covid-2019/SARS-CoV-2). Aplicații la crearea unui vaccin rezistent contra acestuia. [Subject of inter-pluri and transdisciplinary doctoral thesis. Mathematical (model) of algebra and matrix analysis in contamination of a „human specimen” with a virus (inframicrobial pathogen, including Covid-2019/SARS-CoV-2). Applications to create a resistant vaccine against it. (Multi-and inter-disciplinary dissertation topic. The mathematical algebraic and matrix model in the contamination of a human specimen with a virus)].

5 COMENTARII