Acasă Evenimente culturale Premiile UZPR (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România) 2021 pentru tema(tica) „Pandemie &...

Premiile UZPR (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România) 2021 pentru tema(tica) „Pandemie & Patriotism”

Tema de concurs pentru Premiile UZPR (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România) – 2021

„Pandemie și Patriotism”

Pandemia SARS COV 2 ne-a distrus sau ne-a alterat viața într-un mod fără precedent în ultima sută de ani. Valorile și prioritățile s-au schimbat, mergând până la răsturnarea lor totală. Nimic nu mai este cum a fost și probabil nici nu va mai fi. Printr-o stranie coincidență pandemia aceasta a izbucnit la 100 de ani de la încetarea pandemiei de Gripă spaniolă, considerată cea mai tragică din istorie și care, conform informațiilor oficiale, a infectat aproximativ 500 de milioane de oameni în întreaga lume (o treime din populația planetei) și se estimează că a provocat moartea a 50-100 de milioane de oameni. În România, gripa spaniolă a produs 100.000 de victime, printre care și Generalul Eremia-Teofil Grigorescu (28 noiembrie 1863-21 iulie 2019). Regina Maria însăși a fost printre românii care au contractat boala, dar a supraviețuit. 

Notă. Gripa spaniolă este un tip de gripă  care a apărut în timpul Primului Război Mondial, fiind, se pare, similară cu gripa aviară de astăzi. S-a răspândit în multe țări odată cu întoarcerea soldaților de pe front, afectând în principal tinerii și având o rată de mortalitate ridicată. Virusul a făcut între 50 de milioane și 100 milioane de victime între 1918 și 1919. Se crede că a fost una dintre cele mai letale pandemii, după Moartea neagră, din istoria umanității. Multe dintre victime au fost persoane tinere și sănătoase, gripa spaniolă fiind total diferită de celelalte pandemii care au afectat copii, bătrâni și persoane cu sănătatea deja slăbită. Boala a fost observată prima dată în Fort Riley, Kansas (SUA) la 11 martie 1918. Aliații din Primul Război Mondial au numit-o gripă spaniolă deoarece a primit mai multă atenție în presa spaniolă decât în restul Europei, cu toate că Spania nu a fost implicată în conflict, iar presa nu era cenzurată ca în restul Europei.

Merită menționat însă un detaliu cu semnificații istorice, care ne-a sugerat și ideea temei de concurs pentru Premiile UZPR 2021: Marea Adunare de la Alba Iulia, când s-a semnat actul Marii Uniri, s-a desfășurat sub spectrul acestui flagel îngrozitor. Putem aprecia cât de mare a fost determinarea românilor de a împlini acest vis milenar, dacă au putut sfida instinctul de conservare și pericolul morții, numai pentru a fi prezenți la acest moment crucial. E adevărat, oamenii purtau în jurul gâtului mărgele din căței de usturoi, în speranța prevenirii gripei, dar au fost acolo, prezenți. 

Așadar, Marea Adunare de pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 n-a fost doar celebrarea unui vis milenar. A fost ea însăși o luptă, o confruntare, o înfruntare a unui dușman teribil și nevăzut, care făcuse deja mii de victime: gripa spaniolă. La 1 Decembrie 1918, românii n-au stat acasă sau în casă. S-au dus la Alba Iulia, să-și recâștige țara.

Rămâne de constatat cum și în ce fel a supraviețuit patriotismul românesc în perioada pandemiei de Covid-2019, pentru a aprecia „indicele de imunitate” al acestui sentiment la agresiunea virusului. De aceea am luat decizia ca tema concursului de anul acesta să poarte denumirea „Pandemie și Patriotism “.

Materialele trimise vor viza atitudinile, acțiunile și implicarea tuturor persoanelor, personalităților și entităților civice, sociale, politice sau de orice altă natură, în sensul precizat de temă. Vă dorim succes!

Departamentul de Comunicare
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Articole conexe în Jurnalul Bucureştiului

Subiect de teză de doctorat inter-pluri și transdisciplinar. Sisteme complexe. Formalismul (modelul) matematic al algebrei și analizei matriciale în contaminarea unui „human specimen” cu un virus (agent patogen inframicrobian, inclusiv, Covid-2019/SARS-CoV-2). Aplicații la crearea unui vaccin rezistent contra acestuia. [Subject of inter-pluri and transdisciplinary doctoral thesis. Mathematical (model) of algebra and matrix analysis in contamination of a „human specimen” with a virus (inframicrobial pathogen, including Covid-2019/SARS-CoV-2). Applications to create a resistant vaccine against it. (Multi-and inter-disciplinary dissertation topic. The mathematical algebraic and matrix model in the contamination of a human specimen with a virus)].

Katalin Karikó și molecula mRNA a vaccinului anti-Covid – 2019

Opinii la articolul intitulat „Problema vaccinării obligatorii sau facultative contra Covid-19” (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița)

Distanțarea Covid-19, distanțarea pandemică, distanțarea fizică sau distanțarea socială? (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița)

Paradigma Covid-2019 (Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului-Naţiunile Unite)

Covid -19, un virus despre care încă nu ştim mare lucru (Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului-Naţiunile Unite)

Jurnal de călătorie după un an de pandemie Covid–19 (Corespondență din Ucraina de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite)

Jurnal de călătorie în al treilea val de pandemie (Covid-19). Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (Naţiunile Unite)

Alegeri locale sub „auspiciile” pandemiei de Covid-19! (Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite)

Pandemia Covid-19, dictatura măștii, necesitate și efecte psihologice (Corespondență de la Dr. Anna-Nora Rotaru-Papadimitriou, medic, Grecia – Atena)

Apel pentru 1 Decembrie. Le Covid -19 pretexte pour commencer a instaurer le nouvel ordre mondial?

Anul 2021: Remediul contra Covid sau lent genocid?

Inutilitatea măștii în măsurile de protecție contra Covid – 19 (Corespondență de la scriitorul și cineastul Grid Modorcea, Dr. în Arte)

2 COMENTARII

  1. […] „Asociaţia Ambasadorilor şi Diplomaţilor de Carieră din România (AADCR)” urmărește cu multă îngrijorare nivelul alarmant de mare al înstrăinării terenurilor, precum și meandrele suspecte pe care le parcurge încă acest subiect în România, ce sunt influenţate de interese străine poporului român. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.