Acasă Diaspora română „Inimile vorbesc românește”, un proiect dedicat românilor care au reușit peste hotare...

„Inimile vorbesc românește”, un proiect dedicat românilor care au reușit peste hotare (cu sprijinul și finanțarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni)

Ziua Națională a României a adus românilor din Marea Britanie anunțul unui nou proiect editorial destinat românilor care trăiesc pe teritoriul regatului britanic, realizat de jurnalista Alice Năstase Buciuta cu sprijinul și finanțarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Inimile vorbesc romanesteeste numele proiectului care a adunat până acum o serie de cinci interviuri, realizate de Alice Năstase Buciuta, jurnalistă și scriitoare cu experiență vastă pe tărâmul scrisului românesc, realizatoare recunoscută de interviuri de impact, lector asociat al Facultății de Jurnalism a Universității din București și președintă a filialei britanice a celei mai mari asociații profesionale de creație publicistică și jurnalistică a ziariștilor din România și din comunitățile românești de peste hotare, UZPR.

Inimile vorbesc romaneste este locul de întâlnire cu personalități românești care trăiesc sau au proiecte profesionale în Marea Britanie, un spațiu virtual al mărturisirilor oneste legate de dificultățile – și avantajele – relocării într-un alt spațiu geografic, social și cultural,  al confesiunilor despre dorurile românești care pot și trebuie să fie transmutate în forță creatoare, în vibrație românească dăruită lumii întregi.

Dintre cele 5 episoade propuse în cadrul proiectului, 3 au ca invitate speciale muziciene de mare valoare, cu o carieră internațională, ce reprezintă trei generații diferite. Prima invitată este marea soprană și maestră de canto Nelly Miricioiu, artistă cu o carieră fascinantă în lumea operei, cea de-a doua este excepționala soprană moldoveană Valentina Nafornița, solistă a operei din Viena, iar cea de-a treia este tânăra compozitoare Mara Prună, studentă la compoziție clasică în Guildhall School of Music and Drama din Londra, finalistă în concursul Românii au talent și vedetă recunoscută sub numele de River Mara în cercurile muzicale ale tinerilor din întreaga lume. Celalalte două episoade au ca invitate o activistă pentru drepturile omnului, Dr. Nicoleta Bițu, și o poetă de limbă română care lucrează ca menajeră la Londra, Milena Prună și propun, de asemenea, fascinante povești de viață și de devenire.

Proiectul s-a născut din dorința mea de a afla cum să-mi folosesc dorurile pentru a-mi lua avânt în noua viață pornită aici, la Londra, cum să fac să păstrez în mine, nealterată, splendoarea limbii române, chiar dacă, zi de zi, sunt nevoită să vorbesc în altă limbă, cum să-mi țin fericită inima care iubește și vorbește românește, într-o lume care vorbește englezește”, a declarat Alice Năstase Buciuta.

După o experiență radiofonică de un an întreg, la un post de radio românesc din Londra, am simțit nevoia să merg mai departe cu apropierea de comunitatea noastră printr-un proiect jurnalistic modern și de impact, un video-podcast cultural care să aducă tuturor celor care trăiesc departe de casă și inspirație, și alinare, și sprijin, și bucurie, și doze consistente de curaj. Și, neapărat, conținut editorial de calitate, materiale într-o limbă română care să ne țină aproape de poezie, de vis, de noblețea limbii în care am crescut și în care continuăm să visăm oriunde ne-am afla pe acest pământ. Sunt bucuroasă că am primit sprijin de la Departamentului pentru Românii de Pretutindeni pentru realizarea primelor cinci episoade, sunt recunoscătoare că am parteneriate nobile cu asociații puternice din țara mamă și din lume, știu și simt că locul acesta de întâlnire va crește și va aduna multe inimi care vorbesc românește, și abia aștept ă public și următoarele episoade, pentru că am deja pregătite câteva surprize” a mai declarat Alice Năstase Buciuta.

Notă. Alice Năstase Buciuta este scriitoare și jurnalistă, cu o istorie respectabilă de creatoare și de editoare-șefă a mai multor publicații de ținută din România, toate având o mare deschidere către domeniul cultural și, în special, către cel al muzicii clasice (Revista Tango 2004-2011, Revista Casei Artelor Dinu Lipatti, Prima iubire, muzica 2018-2019, Revista Tango-Marea Dragoste, 2011-2021). Având un doctorat dedicat jurnalismului feminin și o vastă experiență de realizatoare de interviuri, ea s-a remarcat prin harul de a obține dezvăluiri de valoare de la interlocutorii săi, mărturisiri păstrate în paginile publicațiilor realizate, arhivate în site-ul Revista Tango  sau pe canalul de YouTube al televiziunii Canal 33 România unde realizează de 5 ani emisiunea culturală „Marea Dragoste” și, recent, pe pagina Inimile vorbesc românește.

Alice Năstase Buciuta este autoarea cărții Marina, Marina, Marina–Marina Krilovici, volum dedicat biografiei marii soprane române și, de-a lungul anilor, a realizat interviuri de valoare cu mari personalități ale muzicii românești precum compozitorii Dan Dediu, Eugen Doga, Carmen Petra-Basacopol, dirijorii Gabriel Bebeșelea, Tiberiu Soare, Daniel Jinga, Voicu Popescu, soliștii Marina Krilovici, Nelly Miricioiu, Teodor Ilincăi, Ștefan Pop, Anita Hartig, Leontina Văduva, Lucian Petrean, Rodica Vică, Roxana Constantinescu, Irina Iordăchescu, Lavinia Cherecheș, Marius Vlad Budoiu, Laura Tătulescu, Laura Nicorescu sau cu personalități ale muzicii internaționale precum soliștii Sumi Jo, Roberto Alagna, Ramon Vargas, Venera Protasova sau dirijorii Marcello Mottadelli, Keri-Lynn Wilson, Leo Hussain. În anul 2019 Alice Năstase Buciuta a prezentat ediția a șasea a evenimentului caritabil „Suflet în culori” și a devenit ambasadoarea Asociației Help Autism. Tot în 2019, ea a realizat interviurile din cadrul proiectului Asociației pentru Muzică, Artă și Cultură, „Dialogurile sufletului. Alice Năstase în dialog cu…”, un proiect cultural la care au luat parte mari muzicieni din întreaga lume.

Din anul 2020, Alice Năstase Buciuta s-a mutat la Londra, unde a continuat activitatea jurnalistică la postul de radio românesc, Romanian Radio London și a devenit președinta Uniunii Ziariștilor Profesioniști din RomâniaFiliala Marea Britanie (UZPR-UK). În lunile noiembrie-decembrie 2022 a lansat, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, proiectul Inimile vorbesc romaneste, pe care îl puteți urmări pe site-ul Inimile vorbesc românește  și pe canalul de youtube Inimile vorbesc romaneste.

Nota redacției