Acasă Interviu Invitatul emisiunii „România de peste granițe” (Trinitas Tv), prof. dr. Dumitru Preda,...

Invitatul emisiunii „România de peste granițe” (Trinitas Tv), prof. dr. Dumitru Preda, istoric și diplomat român

De curând, România a aniversat 65 de ani de când a devenit membră (în 1956) a UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) constituită la 16 noiembrie 1945, la Paris, o agenție specializată a ONU (Organizația Națiunilor Unite) care vizează promovarea păcii și securității mondiale prin cooperarea internațională în educație, științe și cultură.
Cu cei cele 194 de state membre și 11 membri asociați, precum și parteneri din sectorul neguvernamental, interguvernamental și privat, UNESCO, cu sediul general (social) la Paris,  are 53 de birouri regionale și 199 de comisii naționale care îi facilitează mandatul global.

Patrimoniul mondial UNESCO din România include în prezent în lista sa 7 situri culturale (bisericile din Moldova, Mănăstirea Horezu, satele cu biserici fortificate din Transilvania, cetățile dacice din Munții Orăștiei, centrul istoric al Sighișoarei, bisericile de lemn din Maramureș și peisajul cultural minier Roșia Montană) și două situri naturale (Delta Dunării și pădurile seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei). În prezent, România desfășoară, în paralel, mandate de membru în Consiliul Consultativ Științific și Tehnic al Convenției UNESCO din 2001 privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic și în Comitetul interguvernamental pentru promovarea reîntoarcerii bunurilor culturale în țările de origine sau restituirea lor în cazul dobândirii ilicite. De asemenea, România participă, în calitate de observator, la toate reuniunile organismelor subsidiare ale UNESCO.

România are și 7 elemente pe Lista Patrimoniului Imaterial (ritualul călușului, doina, ceramica de Horezu, colindatul de ceată bărbătească, Feciorescul de Ticuș, meșteșugul covoarelor tradiționale de perete și practicile culturale asociate zilei de 1 Martie). Ziua de 16 noiembrie a fost declarată Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România prin Legea nr. 160/2013.

Ca punct focal pentru cultura și știința mondială, activitățile UNESCO (guvernată de Conferința generală, compusă din state membre și membri asociați, care se întrunește bianual pentru a stabili programele agenției și bugetul) s-au extins de-a lungul anilor pentru a include asistența în traducerea și difuzarea literaturii mondiale, stabilirea acordurilor de cooperare internațională pentru a asigura siturile patrimoniului mondial de importanță culturală și naturală, apărarea drepturilor omului, diviziunea digitală la nivel mondial și crearea unor societăți de cunoaștere incluzive prin informație și comunicare, lansând mai multe inițiative și mișcări globale, cum ar fi Educația pentru toți, pentru a-și avansa obiectivele principale. Convenţia privind protecţia patrimoniului mondial, cultural şi natural, adoptată în 1972, a dus la crearea Listei Patrimoniului Mondial, care în prezent include 1.120 de obiective din 167 de ţări.

Unul dintre cei care au contribuit la inscrierea Romaniei pe aceasta Liste a Patrimoniului este istoricul, profesorul, diplomatul Dumitru Preda, despre care monseniorul Francesco Follo, Observator permanent al Sf. Scaun pe langa UNESCO, spunea: „Cu un simț politic profund, o mare inteligenţă şi o fină cunoaştere a persoanelor, el a ştiut să gestioneze mai ales dosarele relative la Patrimoniul material şi imaterial, cultura şi drepturile omului”.

Pe 8 august 2020, la Trinitas Tv, în emisiunea „România de peste granițe”, despre România membră UNESCO, reprezentativitate, diplomație, politică și identitate, Excelența Sa, prof. dr. Dumitru Preda a fost invitatul  jurnalistei Cristina Liberis (cu  o experiență de două decenii în domeniul știrilor TV, realizatoare de ştiri remarcată ca și corespondent de război pe cele mai fierbinți teatre de operațiuni din lume)

 

Bibliografie

Dumitru Preda CV

Nota redacției

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.