Acasă Economie Cca 80% dintre IMM-urile din România nu au o strategie financiară actualizată...

Cca 80% dintre IMM-urile din România nu au o strategie financiară actualizată la contextul pandemiei

Cum să tratezi strategia financiară a firmei într-un context cu risc? Vechea abordare financiară a companiei nu mai este de actualitate și este cu mult depășită, aceasta nu are capacitatea să funcționeze în medii instabile cum este contextul actual cauzat de pandemia de coronavirus. Noua abordare financiară implică o planificare cu scenarii multiple, în număr limitat, dar atent testate. îți vine în ajutor cu idei de raportare financiară dinamică:

1. Identifică rapid stakeholderii – care sunt oamenii cheie din organizatie cu acces la informații esențiale și care ajută la luarea rapidă a deciziilor: Vânzări, Marketing, Supply-chain, HR. Managementul de top are nevoie de input de la echipa sa, fie din zona administrativă fie din teren.

2.  Stabilește care sunt factorii esențiali în situația actuală – exemple: nr puncte de desfacere, mixul de preț și produse, productivitatea forței de muncă, schimbările în nevoile consumatorilor, costurile operaționale.

3.  Analizează datele colectate din surse diverse: date cantitative și calitative, surse interne și externe.

4. Acordă mai multă importanță cifrelor în totalitatea lor, nu doar P&L, cash-flow sau active și pasive. Un expert cu ochiul format în industrii diverse poate aduce în mod agil valoare, prin corelații și optimizări.

În general, companiile mari și foarte mari și-au adaptat planurile la contextul actual, bazându-se pe resursele disponibile și structura organizației care permit aplicarea imediată de planuri pentru situațiile cu risc.

Un procent de 80% dintre companii, în mare IMM-uri au probleme cu raportarea financiară fiindcă resursele interne sunt precare și nu permit actualizarea informațiilor și a proceselor financiare în situații cu risc major”, susține Ioana Arsenie, strateg financiar și Owner Trusted App.

La începutul lunii iulie, echipa Trusted Advisor a lansat Trusted App o aplicație pentru digitalizarea IMM-urilor, un produs tehnologic pentru antreprenorii în dezvoltare, unde a investit 10.000 €.

Aplicația este capabilă să stabilească categoriile de raportare (venituri/cheltuieli) în mod personalizat, pentru fiecare firmă, pornind de la balanța de verificare contabilă. În fiecare lună, se preiau datele prin import și sunt automat mapate și raportate conform categoriilor stabilite. Clientul vizualizează rezultatul financiar și sub formă grafică. Aplicația vine ca suport în procesul de analiză de business și decizional.
În decursul celor 4 luni de la lansare, Trusted App este deja folosită de IMM-uri din 60 de industrii variate și a înregistrat peste 600 de accesări în această perioadă.

Despre Ioana Arsenie, strateg financiar–fondator Trusted Advisor Strategy & FinanceA început cariera în consultanță, într-o firmă românească, cu clienți antreprenori români, și ulterior într-o firmă străină, unde a lucrat pentru companii străine, preponderent clienți francezi. Astfel, primii 4 ani au definit standardele în profesie, alături de calificarea ACCA. Ulterior, în rolurile de management operațional și strategic, în România și regiune, Ioana Arsenie a descoperit cât este de important ca funcția financiară să fie dublată de implicarea în strategia de business. A fost iness Partner în multinațională și a coordonat, în calitate de membru non-executiv proiectele de strategie ale companiei, în vederea dublării rezultatelor în 7 ani. Din 2015, Ioana Arsenie a decis să pună la dispoziția IMM-urilor tot ceea ce știe să facă, prin servicii integrate de strategie financiară și contabilitate, în cadrul firmei proprii, Trusted Advisor Strategy & Finance și ajută companiile să aibă strategii financiare sănătoase și clare, prin profesionalism și digitalizare. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să vizitați site-ul Trusted Advisor

A se vedea și celelalte articole despre Trusted Advisor în Jurnalul Bucureștiului

Trusted Advisor: Optimizările de cheltuieli, implementarea de facilități – ajutoare de stat, printre cele mai solicitate servicii financiare de către antreprenori în 2020

Bilanţ de aplicaţie a finanţelor: 70 de noi IMM-uri listate la 1 an de la lansare şi 5.000 € upgrade la investiţia iniţială

Fenomenul actual de contracţie economică aduce pierderi şi de 30% pentru transportatorii din România

Cca 80% dintre IMM-urile din România nu au o strategie financiară actualizată la contextul pandemiei

Nota redacției

 

 

4 COMENTARII