La pas prin galeriile bucureștene: expoziția de ceramică „Unrushed Motion” la Galateea

Articolul face parte din ciclul ,,La pas prin galeriile bucureștene”, rubrică înființată de mine și consacrată deja, din luna mai 2015, în Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”). Luni, 14 februarie 2022, ora 18:30, la Galeria Galateea Contemporary Art (Calea Victoriei 132, Bucureşti), are loc deschiderea expoziției de ceramică Unrushed Motion, a artistelor Liliana Marin și Raluca Pârliteanu. Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor Jurnalul Bucureştiului și Intell News, 14 februarie 2022

Afișul expoziției de ceramică Unrushed Motion, a artistelor Liliana Marin și Raluca Pârliteanu, la galeria Galateea

Plagiatul în lumea contemporană (Plagiatul, boala copilăriei epigoniei. Responsabilitatea morală, răspunderea civilă și penală. Reforme structurale administrative și socio – juridice pentru combaterea cu eficacitate a plagiatului)

Articolul face parte din ciclul ,,La pas prin galeriile bucureștene”, rubrică înființată de mine și consacrată deja, din luna mai 2015, în Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”). Luni, 14 februarie 2022, ora 18:30, la Galeria Galateea Contemporary Art (Calea Victoriei 132, Bucureşti), are loc deschiderea expoziției de ceramică Unrushed Motion, a artistelor Liliana Marin și Raluca Pârliteanu. Intell News și Jurnalul-Bucurestiului („Le Petit Parisien”) sunt parteneri media ai galeriei Galateea Contemporary Art din 2021, așa că am revenit după 14 ani în spațiul unde am avut pe simeze a IV-a (și ultima!) expoziție personală cu artă religioasă, organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România în 2007, dar de această dată ca jurnalist cultural. Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al celor două platforme de presă .

Notă. A se vedea și Supliment cultural, La pas prin galeriile bucurestene (Rubrica lui Claudiu Victor Gheorghiu)

Comunicat de presă

Luni, 14 februarie 2022, ora 18:30, la Galeria Galateea Contemporary Art (Calea Victoriei 132), are loc deschiderea expoziției de ceramică „Unrushed Motion”, a artistelor Liliana Marin și Raluca Pârliteanu. Curatorii expoziției: Cristina Bolborea & Iulian Vârtopeanu. Expoziția va rămîne deschisă publicului până în data de 25 martie și poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 16:00 și 20:00.

Mișcarea este atributul vieții. Totul este mișcare, vibrație…În cele mai imobile lucruri există mișcare, într-o piatră există mișcare, faptul că noi nu o percepem nu înseamnă că nu există, înseamnă că nu avem un sistem de referință corect pentru a percepe această mișcare. Arta ceramicii se ocupă cu producerea de pietre cu valențe diverse de la utilitar spre spiritual și sufletesc. Există o mișcare a materiei prime din care a fost și este făcută ceramica și această mișcare poate fi definită ca fiind lentă deoarece sunt intervale de timp în care obiectele create au nevoie de o perioadă de uscare, apoi de o perioadă de ardere. În lentoarea impusă de pământ, lut, argilă am găsit explicația unui demers expozițional numit „Mișcare negrăbită” al celor două colege artiste: Liliana Marin și Raluca Pârlițeanu.
 

Iulian Vîrtopeanu

„Unrushed motion” sau, mai pe românește, „Organisme vii” în repaus
Reunite sub flamboaiantul titlu Unrushed Motion, ceramica celor două expozante „se concentrează pe surprinderea mișcării, pe dinamismul formei, nefiind nimic altceva decât observații, despre sine și despre lume, exprimate cu ajutorul formelor organice, geometrizate și abstractizate.” Mișcarea, acea motion, ne spun artistele în continuare, „se poate traduce atât prin fiecare gest de unduire, răsucire subtilă ce generează transformări asupra materiei, cât și prin zbucium, conflict, totul pentru a accentua ideea de intensitate a emoțiilor, a trăirilor personale.
Dar care e drumul devenirii unei lucrări ceramice? Deși răspunsul nu e simplu și univoc, putem spune, totuși, că e transformarea unei entități, a unei materii prime, pământ în cazul nostru, într-o formă. Liniștea acestor pământuri e tulburată când și când, spre bucuria noastră, de mișcarea imprimată de un ceramist, făcând astfel ca ea, forma, sa devină, așa cum ne arăta Aristotel încă acum mai bine de două mii de ani, un anumit lucru a cărui esență e strâns legată de natura materiei. O mare schimbare este această întreagă mișcare ce face ca obiectele noastre să fie niște „organisme vii”. Iată-le aici într-o ipostază de astâmpăr, de odihnă, de tihnă, de pace. În repaus. Dacă pământul, această cea mai comună și mai răspândită materie din lume, care, tocmai datorită banalității sale, pe mulți îi descurajează și îi fac să-i arunce cel mult o privire fugară, pe ceramist îl fac să-i caute esența, fibra ei profundă.
Liliana Marin și Raluca Pârlițeanu ne îmbie să citim, să vedem profunzimile sufletelor lor. Doar așa le vom cunoaște. Ca oricare dintre noi, ele percep altfel lucrurile, întrucât acestora le acordă noi înțelesuri modelate după propriile lor norme de valori. Ele văd altceva în lume, ele văd în lucrările lor sensurile pe care ele însele le pun în acestea. Privește fiecare obiect ca și cum ochiul tău s-ar afla înăuntru, ceea ce ar putea însemna: trăiește înăuntrul realității, împărtășindu-i impulsurile, mișcările!–pare a fi îndemnul artistelor. Privitorul va fi răsplătit pentru osteneala sa.

                                                                                                                                Cristina Bolborea

Liliana Marin și Raluca Pîrlițeanu sunt absolvente ale Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, unde au studiat ceramica. Liliana a fost muzeograf la Muzeul Județean de Artă „I. I. Quintus” Ploiești. În prezent, este profesor de ceramică la Colegiul de Artă „Carmen Sylva”, Ploiesti. Expune și participă în tabere și simpozioane de pictură și ceramică atât în țară cât și în străinătate. Raluca Pârlițeanu este în prezent masterand la Universitatatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. În anul 2020-2021 a studiat, prin Bursa Erasmus, la Academia de Arte Frumoase „Eugeniusz Geppert” din Wroclaw, Polonia. Participă la expoziții naționale.

A consemnat pentru Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”): Claudiu Victor Gheorghiu  

Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției