Acasă Arta La pas prin galeriile bucurestene: expozitii cu parteneri media Jurnalul Bucurestiului si...

La pas prin galeriile bucurestene: expozitii cu parteneri media Jurnalul Bucurestiului si Intell News

Vedere cu Galeria Romană din București, fotografie de Claudiu Victor Gheorghiu, august 2016

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si consacrată deja, din luna Mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului. Despre alte expozitii pot scrie si altii. Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) recomandă aceste expozitii in Bucuresti, care au ca parteneri media cele două trusturi de presă.

 

logo-JB

sigla INTELL NEWS

 

Expoziția “Itinerariu Stilistic” la Galeria Căminul Artei(parter)

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă #IntellNews (al căror Senior Editor sunt) recomandă această expozitie, cele două trusturi de presă fiind totodată parteneri media.

Comunicat de presă:

Grupul de artişti Gabriela Aniţei, Bogdana Contraş, Eugen Vasile Iovan, Cornelia Gherlan, Adriana Vasile, Dinu Mihai Fălcoianu, vă invită la expoziția “Itinerariu Stilistic”, pe care o organizează la Galeria Căminul Artei, parter. Vernisajul va avea loc marți 21 august 2018, ora 18,30.

Vă așteptăm atât la eveniment, cât și pe durata expoziției, in perioada 21 august – 3 septembrie 2018, de luni până vineri, între orele 11-19, sâmbătă și duminică între orele 13-17. Adresa: Galeriile Centrul Artelor Vizuale(CAV) – Galeria „Căminul Artei”( parter) din București, str. Biserica Enei 16.

“Galeria Căminul Artei, găzduiește în luna august, 2018 în spațiul de la parter, o insolită expoziție colectivă, al cărei fir roșu îl reprezintă o febrilă căutare a unei emoții trăite cândva, nu demult. Fiecare dintre cei șase artiști expozanți, aduce pe simeze un ciclu de lucrări semnificative pentru parcursul său actual. Deși foarte diferiți ca expresie artistică, acoperind registrul larg, de la figurativ la abstract, cei șase constituie un grup de gândire omogen. Am avut ocazia să asist la una dintre întâlnirile lor de lucru și mi s-a părut că se completează și se potențează reciproc, dincolo de demersul particularizant. Este reconfortant să constați că oameni din generații diferite, cu profesori diferiți care le-au marcat existența, pot pune la un loc idei, pentru a genera o emoție colectivă. Nostalgia pentru un trecut nu foarte îndepărtat, când mai conta încă școala la care te-ai format, în care era important să poți demonstra în orice moment că ai parcurs trepte ale devenirii artistice, fără să arzi etape, constituie premisa pe care se întemeiază acest demers comun. Onestitatea abordării, tehnica dobândită în multe ore petrecute în atelier, viziunea de ansamblu, dar și detaliile semnificative ale unui mesaj intrinsec, sunt atribute comune lucrărilor aduse în atenția publicului de grupul celor șase.

Gabriela Aniței stabilește, în lucrările sale, o legătură cauză-efect, între atmosfera locului pe care îl aduce pe pânză și starea sa de spirit la momentul instantaneului cvasi-fotografic. Cu un arsenal de hașuri, tente plate, sau, după caz, vibrate, artista surprinde tensiunea dintre spectacolul naturii și decrepitudinea creată de om, mizând pe expresia de impact a unui figurativ de impresie.

Bogdana Contraș ne propune, în aceeași cheie de lectură, o glossă pe tema naturii, în care prezența umană este implicită, prin ruinele pe care le generează. Prin tușa fină, fermă și rapidă cu care așterne uleiul transparent, Bogdana induce însă și posibilitatea unei regenerări, subliniată și de o cromatică în tonuri blânde, de verde și albastru. Apa, curgerea lină, fondurile ușor vibrate, micile accente anecdotice, sunt elemente care dau vigoare acestei etape din creația artistei, căreia, personal, îi prevăd multiple dezvoltări.

Eugen Vasile Iovan ne propune un autoportret surprins în mișcare, prin vibrația cu care își surprinde propriile mâini, cu gesturi exagerate, așternute nervos, à la prima. Ridurile de expresie subliniate cromatic, conferă fiecărei lucrări o monumentalitate discretă, intrinsecă.

Cornelia Gherlan mută accentul spre abstract, prin abordarea optimistă a rămășițelor zidurilor urbane. Compozițiile sale echilibrate, surprind plăcut privitorul. Straturile suprapuse ale devenirii noastre, pot fi decelate în structura fiecărui zid, a cărui ruină poartă cu sine o indicibilă poveste.

Adriana Vasile aduce pe simeze compoziții cvasi-monocrome, la care adaugă, treptat, surprinzătoare materialități. Abstractul său, cu accente lirice, capătă, prin tehnica subtilă a colajului pe care o stăpânește la nivel de detaliu, alături de dimensiunea tactilă, aspectul unui vechi și nobil basorelief.

Dinu Mihai Fălcoianu încheie apoteotic acest demers, prin compozițiile sale ample și echilibrate cromatic, cu aspect de vechi palimpsest. Instrumentarul pe care îl etalează, este unul variat, de la figurile geometrice clasice la artefacte stilizate (poduri, arce, tuneluri), în care este speculată relația dintre plin și gol, dintre relief și amprentă, dintre concret și abstract.”

(Mădălina Mirea, critic de artă)

 

afis Bogdana Contras

 

 

Expoziția “Înveșmântare“ la Galeria Romană

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News au plăcerea să fie parteneri media ai Galeriei Romană.

Fragment din comunicatul de presă:

Galeria Romană, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, vernisează joi, 16 august 2018, de la ora 19.00 expoziția „Înveșmântare“ semnată de artistul Gheorghe Ilea. Expoziția, al cărei curator este Vladimir Bulat, este un fel de summa a gândirii plastice a artistului Gheorghe Ilea, a concepțiilor sale despre rolul, funcția și limitele picturii.

„Înveșmântare“ este un fel de remember și o meditație totodată asupra a ceea ce înseamnă în existența umană – hainele, veșmântul, înțolirea – elemente care trimit la memoria noastră sau uitarea noastră.

Gheorghe Ilea propune un inventar restrâns al unui univers intim, despre care spune: „Am întâlnit destul de des, în Vechiul și în Noul Testament , termeni referitori la haină și la îmbrăcare. Nu e vorba de țesătura în sine, ci de o stare interioară care răzbate afară. Respectând anumite valori, acestea te îmbracă ca o haină. „Haina” e o temă care mă preocupă demult. Pe lângă hainele propriu-zise, cuvintele te mângîie și tot ele te pot răni. Prezența unei ființe dragi te protejează ca un veștmânt”.

În comparație cu alte proiecte ale artistului, expoziția „Înveștmântare“ aduce în prim-plan exclusiv picturi, lucrate pe suporturi de dimensiuni diferite din perioada 2009-2018.

Expoziția „Înveștmântare“ include 51 de lucrări și va fi deschisă până pe 9 septembrie.

Mai multe informații:
http://galeriaromana.ro/

Adresa Galeriei Romană : Bd. Lascăr Catargiu, nr.1, Piața Romană

Parteneri: Catena pentru Artă;

Parteneri media: Evenimentul Zilei, Senso Tv, Jurnalul Bucureştiului, Intell News, Modernism, Agenţia pentru carte

 

AFIS gal. ROMANA

 

Grupaj de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului, 14 august 2018

1. CVG, foto oficiala
Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului

ADDÉNDA 18 august 2018: Expoziţia „ Body Politics ” la galeria Rotenberg-Uzunov

 

Ziarul Jurnalul Bucurestiului are plăcerea să fie partener media al galeriei Rotenberg-Uzunov.

In perioada  23 august-15 septembrie  2018,  Galeria Rotenberg-Uzunov va găzdui expozitia „ Body Politics” , cu lucrări pe simeze semnate de Christian Tudose.  Vernisajul expozitiei va avea loc joi, 23 august, începând cu orele 19. Expozitia se poate vizita de marți până sâmbătă, între orele 14:30 – 19:30, iar galeria este localizată in buricul Bucurestiului, lângă Ateneul Român, str. Constantin Esarcu nr. 1, coproprietari Mihail Rotenberg si Eduard Mircea Uzunov.

 

Diana Manole, pictor, despre artistul expozant Christian Tudose:

 

” Christian Tudose precum un alchimist chestionează prin imaginile sale fotografice natura esenței umane. El imortalizează imagini cu iz renașcentist pe care apoi le reconstruiește prin creponare, arătând astfel fragilitatea noastră. Personajele sale androgine asemenea unor efigii ne dezvăluie de sub veșmintele și broboadele de cap expresii foarte puternice. Omul plămădit din lut primește urmele mediului său. Protejate de celofan, unele personaje fac trimitere mai mult la noțiunea de obiect, de marfă glam. La o privire mai atentă însă privitorul se poate oglindi în reflexia materiei lucioase, se poate identifica și astfel își conștientizează propria ființă. Toți suntem la fel în esența noastră omenească, departe de învelișul exterior.”

Parteneri media: e-zeppelin, Feeder, Igloo, Jurnalul Bucurestiului, Modernism.ro, Observator Cultural, Radio Romania Cultural

Articolul precedentEveniment editorial: " Roma bizantină" de Teodor Baconschi si Horia Bernea
Articolul următorProtejat: Rédoine Faïd, evadatul „scriitor” care a uimit lumea! (Thomas CSINTA – Corespondență din Franța)
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.