Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) și Fundaţia Social-Culturală a Romilor „Ion Cioabă” anunță lansarea Muzeului Virtual al Holocaustului Romilor „Ion Cioabă”, primul astfel de „muzeu” din România. Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului și va avea loc duminică, 9 octombrie 2022, începând cu ora 15h00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.
Notă. Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului (Themesko Dives vash o Poraimosko Astaripen pe Godyate) este un eveniment național ținut pe 9 octombrie în România, dedicat comemorării victimelor Holocaustului și, în special, rolului României în acest episod al istoriei. În această zi, diverse ceremonii au loc în toată țara, pentru a comemora evreilor și romilor victime ale Holocaustului. În această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Prima zi Națională de Comemorare a Holocaustului a fost ținută în 2004. Însă, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este 27 ianuarie. Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german. Ziua de 27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de către armata sovietică. Înainte de rezoluția 60/7, se instituiseră zile naționale de comemorare a Holocaustului, cum ar fi Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus (Ziua Comemorării Victimelor Național-Socialismului) în Germania, stabilită printr-un decret al Președintelui Germaniei Roman Herzog pe 3 ianuarie 1996. Din 2001, 27 ianuarie estre și Ziua Holocaustului în Regatul Unit.
Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor este rezultatul proiectului cu același nume, inițiat și coordonat de fundație în perioada 1 iulie-15 noiembrie 2022 și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (sesiunea proiecte culturale, sesiunea II/2022, aria Artă Digitală și Noile Medii). Obiectivul principal al proiectului este acela de a face cunoscut trecutul istoric al romilor din timpul Holocaustului.
Conținând o serie de informații în format bilingv (română-engleză), documente și imagini de arhivă din colecțiile Fundației„Ion Cioabă” și ale instituțiilor partenere, printre care se numără și Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), acest proiect virtual reprezintă o importantă sursă de documentare pentru generația tinerilor romi, pentru istorici, cercetători, studenți, dar și pentru publicul larg. De asemenea, prin intermediul mărturiei supravieţuitorilor sunt prezentate aspecte ce țin de deportarea romilor în Transnistria, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Parteneri. Centrul Național al Cinematografiei, Biblioteca Central Universitară „Lucian Blaga” (Cluj), Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord, Romani Glinda (Suedia), Asociația Partida Romilor Pro-Europa.
Articol asociat
Notă. Alte articole despre MNIR în Jurnalul Bucureștiului
Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului


[…] […]
[…] Lansarea Muzeului Virtual al Holocaustului Romilor la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României)… […]
[…] Lansarea Muzeului Virtual al Holocaustului Romilor la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României)… […]
[…] Lansarea Muzeului Virtual al Holocaustului Romilor la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României)… […]