Acasă Dezvoltare Personala „Lecții de viață”. Viața și fericirea noastră! Eseu filozofic (partea XI). „Definiția...

„Lecții de viață”. Viața și fericirea noastră! Eseu filozofic (partea XI). „Definiția fericirii”, „Regretele mele” și „Bunătatea”. Corespondenţă de la Amiral H. E. HRH Lord Sir Prof. dr. avocat Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (Naţiunile Unite – Ecosoc)

Bună tati, iată-ne în Noul An 2023, în care am ajuns după un an plin de provocări și bariere pe care cu decentă le-am depășit. A fost un an cu multe împliniri și satisfacții, iar eșecurile și neîmplinirile le-am reportat pentru acest an nou, cu gândul că Bunul Dumnezeu ne vă purta de grijă și în acest an. Și apropo  tăticul meu drag, voiam să-ți spun și eu ceva pentru sufletul tău deosebit de sensibil; tati, te rog, nu mai privi la durerile și necazurile prin care ai trecut și pe care le retrăiești de cate ori le menționezi, precum le-ai prezentat în dialogul nostru. Eu te-aș ruga să privești cu recunoștință spre Dumnezeu, care a avut milă de tine și te-a adus până în acest moment și timp, că să te poți bucura de tot ceea ce El a pregătit pentru tine tata, pe de o parte, pe de alta să poți transmite generației de astăzi și celor viitoare, din multitudinea de experiențe pe care le-ai trăit  în viața ta și din momentele de reală fericire. Îmi amintesc cu mare drag o minunată poezie pe care ai scris-o cu mult timp în urmă intitulată „Definiția fericirii” 

Omule, bucură-te
De mersul pe două picioare,
Mulțumește aerului
Că îți îngăduie să-l respiri.
Roagă-te pentru sănătatea luminii
Ce-o cutreieri pe îndelete cu ochii.
Stai la umbra firului de iarbă
Și răsfoiește liniștea
De pe buzele femeii iubite.
Sărută numele lui Dumnezeu
Pentru libertatea de a-ți plimba gândurile
Fără botniță prin lume.
Asta e tot,
Dar absolut tot,
Ceea ce-ți pot spune
Despre fericire!

Mulțumesc Rebecca, să știi că nu trăiesc cu gândul la trecut dar în același timp nu pot să uit crucea care mi-a fost dat să o duc. Anii de tortură și durere trăită nu pot fi șterși de un burete dar in schimb nu pot uita că fără mâna lui Dumnezeu nu aș fi aici unde sunt astăzi. Mereu voi spune: Iți mulțumesc ție Doamne pentru tot ce ai făcut și faci pentru mine și pentru liniștea sufletului meu! Dumnezeu ne iubește pe noi muritorii, mai mult decât are cerul stele. Eu am fost și sunt încă un om bun, vreau să am sufletul cât mai curat posibil, numai că bunătatea este ca zăpada, ea acoperă totul cu mantia ei, și înfrumusețează totul, dar și bunătatea pana la urmă are costul ei – și poate fi plătită extrem de scump câteodată. Există o expresie „e prost de bun”, în zilele noastre dacă ești om bun, ești luat de prost, bunătatea și înțelegerea fiind acum confundate cu naivitatea și prostia. Dar, hai să începem o nouă serie de sfaturi pentru cititorii noștri, fata mea!

Da tata! Spune-mi te rog tată, de ce ființele umane după ce au trăit mulți ani nesiguri pe ei apare un moment de declic când își dau seama că au fost legați la ochi, incapabili să vadă realitatea, complăcându-se și irosindu-și în zadar ani din viată.

Într-adevăr Rebecca, eu cred că toți putem fi la un moment dat legați, tocmai pentru a găsi calea delegării . Bunăoară, după ani în care eu personal am fost legat la ochi, am realizat în sfârșit că sunt doar o ființă umană, doar un trecător în această lume.

Tata, au fost momente în care ne-am conectat sufletele cu un alt suflet care era văzut ca suflet pereche, când de fapt adevărul este că nu aparținem nimănui altcuiva pe lumea asta.

Eu copila mea am încercat să-mi alin rănile cu bani și am văzut că sunt un muritor ca toți semenii noștri. Dar chiar când mi-am alinat sufletul și m-am legat cu Domnul, cu iubirea Tatălui, am simțit că el era singurul care avea planuri reale pentru mine, pentru viața mea și viitorul meu, tot așa cum ar trebui să-ți legi și tu fragilul tău suflet, de iubirea Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh.

Mulțumesc tăticule! Un An Nou cu sănătate, speranță, succes și realizări. Să avem un an plin de satisfacții și de împliniri!

Dar sa nu uităm că, de obicei, noul an aduce cu sine noi provocări și probleme, fără să mai vorbim de cele vechi care vor fi preluate în acest an. Aceste probleme pot include insulte, bârfe, răutăți, dușmanii care au existat de milenii și care pot face ca oamenii să se închidă în ei înșiși și să cedeze, dar știi cum se spune; gura lumii o închide doar pământul. Rebecca, este o eroare enormă să cedezi. Trebuie să lupți, să fii cât poți de puternică și să nu ții cont de insultele, răutățile și dușmăniile celor care sunt prosti, frustrați sau eșuați social, chiar si cei care vor sa se reșapeze in anul asta. Dacă ai ceda și te-ai opri din drumul tău doar pentru a suferi, a plânge și a te întrista, vei constata că nu vei mai ajunge niciodată acolo unde ți-ai propus. Dragă tată, acești indivizi asociali sunt limitați la ceea ce au învățat în cei 7 ani de acasă și nu pot oferi mai mult decât răutatea și dușmănia din sufletele lor mefistofelice. Tu, fiica mea, trebuie să ai grijă de luminile din propriul suflet și de iubirea lui Dumnezeu. Trebuie să știi că lumea este plină de oameni care vor să întunece sufletele celor pe care îi întâlnesc pe parcursul vieții lor. Tu să nu faci așa ceva, nu trebuie să îți încarci sufletul cu răutăți inutile dacă îți dorești o viață liniștită și armonioasă.

Dar, tati, de ce e bine să îți spui continuu, dar numai pentru tine că ești un om liber și fericit?

Păî iubita tati, trebuie să spui așa pentru că nu aștepți nimic de la nimeni și de nicăieri în această lume. Să știi Rebecca că așteptarea, a nu se confunda cu răbdarea, poate duce la epuizare și dezamăgire, în timp ce răbdarea poate ajuta să depășești problemele. Așteptarea nu este nici speranță și nici progres. Ea este stagnare. Să știi că problemele noastre, ale tuturor, nu sunt veșnice, conform legii universului, în proporție de 80% se rezolvă de la sine, căci le rezolva chiar el, universul după cum se aliniază planetele, 10% se rezolva cu mici intervenții și numai 10% devin greu de rezolvat. Singurul lucru care nu poate fi evitat este încetarea existenței Pământului. Atunci odată cu Apocalipsa totul piere. Eu te învăț pe tine să eviți pe cei care îți pot crea probleme care îți ofensează demnitatea sau respectul de sine, să te îndepărtezi de cei care îți pot cauza dificultăți sau stres. Dacă întâlnești oameni care folosesc strigătul, tonul răstit sau injuriile pentru a-și manifesta răutatea, neputința sau lașitatea, ignoră-i sau încearcă să le arăți unde este problema, care le aparține si care deranjează foarte mult pe toți cei din preajmă. Tu Rebecca, trebuie să trăiești cu convingerea că după vremuri negre și multă nedreptate urmează perioade cu lumină și bine pentru viața ta. Gândește-te numai la mine, cum s-au îndreptat lucrurile după 5 ani de suferință și emoții negative și amintește-ți că universul funcționează în cicluri, conform preceptului după ploaie și furtună, iar apare vreme bună.

Dragă tati, aș dori să inițiem o nouă discuție pentru cititorii noștri, ce părere ai? Tati, tu ai regrete față de toate lucrurile pe care le-ai făcut și le-ai întreprins în viață?

Fata tati, eu personal, mi-aș fi dorit ca multe lucruri să nu se fi întâmplat în viața mea, crede-mă că nu e ușor să trăiești cu gândul că în orice clipă te pot scoate din celula deținuților politici condamnați la moarte și viața ta se vă sfârși, mai ales când nu ai decât 30 de ani. Nu cred că poate cineva să-și imagineze ce am simțit eu în acele momente critice, este diferit să povestești sau să-ți închipui despre astfel de experiențe, decât ca atunci când le trăiești. Din păcate, nu avem control asupra tuturor aspectelor vieții noastre, dar te învață tata ceva, singura alegere pe care o poți face este să nu renunți niciodată, cu orice risc și orice sacrificiu, să mergi înainte, să fii perseverentă cu tot ce iți dorești să realizezi în viată.

Tata, de ce foarte mulți oameni ne dezamăgesc pe traseul vieții noastre?

Tu, Rebecca, să nu dai vina pe oameni că te-ar dezamăgi, tu învinuiește-te pe tine însăți, că ai ales greșit persoana pe care ai investit-o cu încredere.

Ce înseamnă tati să fi un om puternic?

Fetița tati, un om puternic va știi întotdeauna să-și păstreze ordine în viața lui, să-și parcurgă drumurile în deplin control, să analizeze și să-și decidă următorul pas, este omul care știe să coordoneze și viețile celor apropiați lui, el poate fi un formator de echipă și de opinie. El nu trebuie să arate că este emotiv, lacrimile lui nu se văd niciodată. Un om puternic poate pune pe un pumn de fier o mănușa de catifea, dar să te ferească Dumnezeu de consecințele unui asemenea pumn.

Un om puternic fata mea este cel care încă mai poate să zâmbească chiar dacă a fost rănit sau jignit de semenii lui, el reușește să zâmbească chiar dacă a trecut printr-o mare suferință, nu arată ce este în sufletul lui, dacă a îndurat, dacă a fost nedreptățit, dacă a fost judecat pe nedrept, dacă a pierdut ceva drag lui și cu siguranță irecuperabil, cum ar fi să-ți pierzi părinții.  Cu siguranță, am întâlnit și eu situații în care am fost judecat nejust, și știu cât de dureros poate fi acest lucru. În acele momente, este important să te concentrezi pe faptul că tu ești singura persoana care decide cum să reacționezi și să nu lași ca părerea altora să te definească. Tu trebuie să fii tot tu, chiar și atunci când în multe nopți adormi cu lacrimi în ochi. Tu ești propriul tău arbitru în viață, tată! 

Pentru binele tău în loc să vezi defectelor celorlalți, mai bine caută să le descoperi și să le apreciezi calitățile. Dacă iți dorești cu adevărat ceva, atunci ar trebui să fii dispusă să dăruiești din ceea ce ai tu pentru a ajuta la realizarea acestui lucru. Revin spunându-ți că o persoană puternică încearcă să-și pună viața în ordine și să-și asigure confortul unui trai decent. Tu iubita tatei, dacă vrei să fi fericită e important să te înconjori de oameni buni care să te inspire și te ajute să fii o persoană mai bună ascultând-mi de fiecare dată sfaturile.

Mai spune-mi tati, cum este sa fii un om bun?

Să fii o persoană bună nu este ușor, deoarece adesea vine cu propriile costuri. A fi bun ca om, nu este neapărat o virtute, in schimb este important să înțelegi este că te afli aici în această lume pentru a nu le face rău celorlalți. Pentru a face acest lucru, nu trebuie să fii o persoană „bună”, trebuie doar să fii atentă și să încerci să nu faci greșeli care să le provoace suferință celor din jur prin acțiunile tale. Tu Rebecca trebuie să înțelegi și să accepți toți oamenii cu care intri în contact în viață și să iei de la ei doar ceea ce ai nevoie, și de la omul bun si de la omul rău si de la sărac și de la bogat, și de la calic și de la culant, și de la tineri și de la bătrâni, și de la mine și de la mama ta, de la bunici, de la profesori si colegi, fără nicio rezervă.  Cu toate acestea, ar trebui să înțelegi, de asemenea, că, indiferent cât de mult ajuți și faci bine, oamenii vor găsi întotdeauna motive să te critice, pentru că așa este natura umană, iar oamenii tind să fie nerecunoscători.

Știi cum e să fi bun, dar nu prost de bun! Că oamenii încep să te exploateze, să te folosească, și să creadă că li se cuvine tot ce le oferi tu, material sau spiritual.  E important sa înțelegi că, uneori, poți face rău cuiva fără să vrei, chiar dacă intenția ta este una bună. Nu ar trebui să te lași copleșită de acest lucru. Ce te rog eu iubita tati, este să nu te obosești niciodată încercând sa convingi pe cineva că ești așa cum ești fata mea, că oricum faptele tale vorbesc mai mult decât cuvintele. Oamenii te vor percepe în felul în care te potrivești nevoilor lor, indiferent de eforturile tale de a le schimba percepția. Sa știi tata, ca nu contează cât de mult sau de puțin avem in viață, ci cât putem să ne bucurăm de ceea ce avem.

Tata, un om bun este și frumos?

Aș spune ca frumusețea vine din suflet, nu este numai la exterior, liniștea vine din iubire dacă există si te hrănește, iar gândurile bune, pozitive, nu pot veni decât din credință si speranță, din dragostea si acceptul Bunului Dumnezeu.

Tati, hai te rog sa încercam ceva nou!

Spune-mi, ce anume te inbteresează?

O rundă de întrebări si răspunsuri telegrafice! Cum te lupți cu problemele vieții, cu greutățile care apar permanent?

Tata, daca te revolți sau încerci sa le rezolvi disperat si forțat, necăjit, gândindu-te permanent de ce tocmai ție ți se întâmplă, de ce nu reușești să treci peste, singur sau chiar ajutat, nu e o soluție si mai mult iți chinui sufletul.

Cum trebuie sa lupți cu suferința, fie ea fizică sau psihică?

Prin multă răbdare, tot ce trebuie să faci este să nu te grăbești si să-ți canalizezi energia să poți gestiona durerea si trece cu brio peste ea.

Care crezi tata că este semnul unui suflet sănătos?

Un semn al unui suflet sănătos poate fi capacitatea de a se adapta si a face față dificultăților cu optimism, empatie si gratitudine. Nu există nici pastile și nici tratamente, fata tati, doar credința care te liniștește si iți dă forța sa-ți păstrezi in suflet pe ocrotitorul nostru, Isus Hristos.

Tati, care este atunci semnul unui suflet bolnav, epuizat mental si fizic, in pragul suicidului?

Iubita mea, răspunsul este sec: disperarea, sunt oameni care au uitat de Dumnezeu, de propriul suflet, de părinți si prieteni, copleșiți de sentimente de tristețe si deznădejde, care nu mai au puterea sa meargă înainte, să lupte, să facă față provocărilor și atunci aleg moartea ca pe o „scăpare” sau o „eliberare”.

Dar semnele acțiunilor greșite, care sunt?

Iritarea. Faptul că ai comis greșeli provocă iritație și poate duce la o spirală de erori, care în cele din urmă poate avea un impact negativ asupra stării tale mentale și fizice care te pot distruge.

Și ultima întrebare; care sunt semnele faptelor tale bune din viață?

Un singur si simplu răspuns: Pacea sufletească. Ce poate fi mai măreț ca acest sentiment în care ești împăcat cu propriul suflet?  Fata tati, iți destăinui un secret: cu ani mulți in urmă, căile destinului m-au condus la Sfântul Muntele Athos, considerat Grădina Maicii Domnului, unde a poposit Născătoarea de Dumnezeu după o furtuna pe mare. Paradoxal, accesul femeilor este absolut interzis, doar bărbați, călugări, preoți si monahi trăiesc sau vin in pelerinaj. Aceste locuri sunt pline de evenimente memorabile care au făcut parte din istoria scrisă și nescrisă a creștinismului ortodox din lume, acestea sunt evenimente cu o semnificație religioasă deosebit de relevantă. Acolo, l-am întâlnit pe Călugărul Simeon, un pustnic care servește lui Dumnezeu prin rugăciune și de la el am primit răspunsuri la unele dintre întrebările pe care mi le-ai adresat astăzi. Sunt o formă de regal pentru toți cititorii noștri, cărora le urez: Fericire veșnică!

Tati, acum, aș vrea să discutăm mai mult despre oameni și viață.

Cu drag fata mea, înainte de a face acest lucru, vreau să subliniez o concluzie importantă despre bunătate care ar trebui să-i determine pe mulți să reflecteze și să analizeze fenomenul. Rebecca, cine confundă bunătatea cu prostia nu înțelege adevărata natură a acesteia. Un om bun nu numai că este inteligent și prevăzător, dar și își închide ochii în mod intenționat pentru a ajuta și ierta. Dar, dacă îl rănești, te poate ignora până la capăt, fără cale de întoarcere. Ți-aș mai spune, draga, mea, că nu ar trebui să regreți niciodată binele pe care l-ai făcut, chiar dacă acei oameni au devenit dușmani. Cei mai puternici oameni sunt cei care au trecut prin momente dureroase, au vărsat lacrimi amare dar au continuat să lupte, fără a renunța. Eu sunt un astfel de exemplu. Omul bun, adevărat și puternic nu-și pierde niciodată, credința, nădejdea și speranța.

Eu, tata, mereu m-am întrebat cum de-ai reușit să-ți păstrezi intactă calitatea de om?

Să știi tată că nu mi-a fost ușor să-mi păstrez integritatea, deoarece am trecut prin multe încercări și am „ars” trei vieți. Dar, chiar dacă aceasta a însemnat să vărs șiroaie de lacrimi din cauza oamenilor, aceștia n-au reușit niciodată să-mi ia zâmbetul. De multe ori în viață, aceleași canalii pe care nu-i pot numi oameni, mi-au frânt inima dar nu au reușit să-mi înfrângă spiritul și să-mi întunece sufletul, oricât au încercat. În „viețile”  mele, toți cei cu suflete vândute diavolului, au făcut tot ce le-a stat în putința să-mi răpească speranța, să-mi distrugă credința, dar Dumnezeu mi-a dat putere și nu mi-au putut lua visele cu care mi-am hrănit sufletul rănit. Amintirile și întâmplările grele și neprevăzute, chinurile prin care am trecut și epuizarea fizică și psihică, m-au consumat odată cu trecerea anilor, chipul și trupul arată trecerea lor dar inima nu mi-a îmbătrânit deloc și sufletul mi-a rămas tânăr.

Cât de grea poate fi viața?

O vorbă populară spune „Să nu-ți dea Dumnezeu mai mult decât poți duce.” Fiecare om are un drum unic și o călătorie prestabilita. Uneori acesta poate fi plin de obstacole și provocări, alteori poate fi lin și fără evenimente semnificative. Această călătorie se numește Viață! Ea poate fi lungă și anevoioasă, scurtă și tumultoasă, depinde de destinul și drumul fiecăruia. Sfatul meu, draga mea este să zâmbești, să iubești și să ierți, chiar dacă nu întotdeauna va fi ușor. Tu, fata mea, fă tot ce poți și ce te sfătuiesc eu ca să izbândești și să ai sufletul curat și liniștit, că Bunul Dumnezeu va face testul pentru tine. În viață, numărul oamenilor pe care îi cunoști nu contează, ci calitatea lor ca oameni. De multe ori, un singur trandafir poate înlocui o grădină întreagă, la fel și un singur prieten poate fi ca o întreagă lume.

Thomas CSINTA, research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in Social Sciences and criminal investigative journalist (Press Attached of Organization for the Defense Human Rights – United Nations)

Corespondenţă de la Lordul, Prof. dr. avocat Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite

Notă. A se vedea și celelate articolele ale autorului din ciclul „Lecții de viață”.

„Lecții de viață”. Viața și fericirea noastră! Eseu filozofic (partea X). „Cele 5 reguli cu cele 5 lucruri sacre în viață” – „Liniștea sufletească”. Corespondenţă de la Amiral H. E. HRH Lord Sir Prof. dr. avocat Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (Naţiunile Unite – Ecosoc)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.