Acasă Eveniment cultural-lansare de carte Lovitură de teatru în presa din România: Ziaristul Sorin Roșca Stănescu a...

Lovitură de teatru în presa din România: Ziaristul Sorin Roșca Stănescu a cerut iertare evreilor, în numele membrilor familiei sale (Corespondență din Israel de la partenerul nostru media Anima News – Vocea păcii în Orientul Mijlociu)

Astăzi, miercuri, 8 august 2021, chiar de ziua sa, renumitul ziarist român Sorin Roșca Stănescu, și-a lansat cartea-interviu „S.R.S–Nașul presei din România”, în dialog cu Dan Andronic și Alice Barbu.

Sorin Roșca Stănescu a vorbit, într-un amplu material publicat pe corectnews.ro, despre noua carte care a devenit publică și care are în centrul atenției dezvăluirile spectaculoase făcute chiar de el.
Miercuri, în cadrul alocuțiunii sale cu ocazia lansării volumului la Clubul Diplomaților din București, Sorin Roșca Stănescu  a dezvăluit că în urma cercetării dosarelor de la Securitate ale familiei sale, a constatat că bunicul din partea mamei, mama însăși, tatăl și unchiul său au fost legionari. Și, în această calitate, au participat și la Rebeliunea legionară, care-și propunea înlăturarea lui Ion Antonescu și confiscarea puterii.
Atât în articolul publicat pe corectnews.ro, cât și la lansarea cărții, renumitul ziarist a specificat: Organizațiile legionare au fost declarate încă din 1938 organizații criminale. Și, din acest motiv, ele au fost scoase în afara legii, iar membrii lor au fost arestați, anchetați și, unii dintre ei, destul de mulți, condamnați la închisoare sau chiar executați. Acest statut al organizațiilor legionare a fost menținut și după ce a luat sfârșit cel de-al Doilea Război Mondial. Între altele, legionarii au fost și sunt acuzați pentru săvârșirea unor acte reprobabile, uneori criminale, împotriva evreilor. Fapte care, de altfel, i-au fost atribuite și Mareșalului Ion Antonescu. Iată un motiv temeinic care, chiar înainte de a intra, așa cum am intrat acum, în posesia unora dintre dosarele elaborare de Securitate, m-au determinat ca, în conținutul cărții lansate astăzi, să îmi cer în mod repetat iertare în numele familiei mele față de compatrioți și, în special, față de evreii care au avut de suferit în acei ani”.
El a susținut ca, pe parcursul anului viitor, își dorește să elaboreze o nouă carte în baza acestor dosare.
Vă asigur că acest proiect nu are nimic morbid în sine. Chiar și după o sumară trecere în revistă a miilor de pagini la care am avut acces, am posibilitatea să ajung la trei concluzii simple:

1). Am deodată acces la secrete bine păstrate ale familiei mele, care probabil, din dorința de a mă proteja, nu mi-au fost niciodată destăinuite. Iar aceste secrete sunt secretele unei întregi epoci

2). Nu rezultă în cazul niciunuia dintre cei urmăriți că, dincolo de apartenența și de rolul jucat în cuiburile legionare, ar fi săvârșit în mod direct crime împotriva semenilor lor, evrei sau ne-evrei.

3). Urmărirea lor a fost declanșată de către Siguranța Statului și continuată de către Securitate pe tot parcursul vieții. De-a lungul timpului, mii de persoane au fost plătite din bani publici și au transpirat pentru ca, în final, să nu afle nimic. O risipă colosală de bani”, a spus el. Astfel, Sorin Roșca Stănescu, și-a dovedit încă odată integritatea, corectitudinea și mai ales ceea ce l-a caracterizat și-l caracterizează, curajul de a spune întotdeauna adevărul, chiar dacă doare. Fiindcă altfel, iată ne învață celebrul „naș” al jurnalisticii românești, minciuna arde și distruge.

Sorin Rosca Stanescu: Iertare de Iom Kipur

Nando Mario Varga Anima News, Vocea păcii în Orientul Mijlociu

Anima News (Radio Anima Live) – Vocea păcii în Orientul Mijlociu, partener media al Jurnalului Bucureștiului (corespondență de la Nando Mario Varga – PDG Anima News, Israel – Tel Aviv)

Nota redacției

Sorin Roșca Stănescu, secretele din viața sa. Multe din ele descoperite în dosarele Securității
Ca ziarist a făcut multe-multe dezvăluiri. Acum, Sorin Roșca Stănescu dezvăluie cititorilor o parte din secretele vieții lui într-o carte bazată pe documente istorice aflate în arhivele CNSAS. A fost ajutat de doi istorici-Dan Andronic și Alice Barb, primul și jurnalist și editor al cărții
De ce sunt importane aceste aceste dezvăluiri?
Pentru a descoperi, încă o dată, cum un aparat opresiv–Securitatea–aflat la dispoziția unui partid dictatorial, a schimbat și mutilat viețile unor oameni și a provocat suferință socială.
Redau un fragment din articolul lui Sorin Roșca Stănescu în care ridică vălul de pe momentul în care, tânăr fiind, s-a ciocnit prima dată cu „dosarul de cadre mizerabil”.
„„În urmă cu doi ani, la o întâlnire după 50 de ani a supraviețuitorilor redacțiilor „Viața Studențească” și „Amfiteatru”, Nicolae Dan Fruntelată, primul meu redactor șef, mi-a mărturisit că angajarea mea în presă a fost o provocare aproape imposibilă. De la secția de cadre a Partidului Comunist Român, acestuia i s-a atras atenția că, deși patru ani de zile fusesem, în calitate de student, redactor cu o jumătate de normă, nu puteam fi angajat cu o normă întreagă, întrucât aveam un dosar de cadre mizerabil. Nu a fost informat în ce a constat mizeria. Dar, după ce s-a sfătuit cu Ion Traian Ștefănescu, care era ministrul pentru Problemele Tineretului și care îmi fusese profesor la catedra de Dreptul Muncii a Facultății de Drept, unde mi-am luat lucrarea de diplomă cu nota 10, Fruntelată a recurs la un truc. Am intrat în presă pe ușa din dos. Pe un post de corector. Care apoi a fost transformat în post de redactor. În scurt timp. De fapt, am lucrat permanent ca ziarist. Și iată că, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 72 de ani, curiozitatea m-a împins să încerc să aflu în ce a constat mizeria din dosarele mele de cadre.  Și am apelat la autorii cărții care va fi lansată astăzi. La Dan Andronic și la Alice Barbu. Ambii fiind istorici acreditați la CNSASAceștia au solicitat dosarele mele și ale familiei mele. Și au obținut câteva dintre acestea. Dosarul bunicului meu, medic chirurg. Dosarul tatălui meu, avocat. Un dosar în care eram urmărit în anii când făceam liceul la „Sfântul Sava”. Și un dosar din 1988, în care eram din nou investigat de Securitate. Din această panoplie lipsesc: dosarul unchiului meu, care a fost parașutat în Munții Făgărașului de căre americani, după ce a fost transformat în spion, și care s-a predat Securității, considerând că nu-și poate trăda țara; dosarul colaborării mele cu Brigada Antiteroristă; și, în fine, dosarul asasinării tatălui meu, avocat, de către Securitate. Aceste ultime dosare nu au putut fi accesate întrucât sunt încă ținute la strict secret. La fel cum probabil, tot la strict secret sunt și dosarele care cuprind detalii privind modul în care am fost urmărit de noua Securitate, după decembrie 1989. Până la urmă, toate aceste dosare, cele de acum vizibile, care cuprind mii și mii de file, și cele încă invizibile, probabil la fel de voluminoase, m-au lămurit în cele din urmă despre ce este vorba și mi-au permis ca, la această vârstă înaintată, să aflu în fine fapte pe care, chiar dacă le-am intuit parțial, nu le-am cunoscut niciodată înaintea apariției aceste cărți. Și pe care din păcate volumul lansat azi le amintește parțial, dar nu are cum să le conțină””.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.