Acasă Invatamant, Educatie Oportunitățile pe piața de capital în 2023. Listările continuă, dispar speculatorii și...

Oportunitățile pe piața de capital în 2023. Listările continuă, dispar speculatorii și câștigă teren investitorii cu experiență

Piața de capital s-a schimbat radical în 2022 față de anul trecut, iar investitorii care au mizat pe câștiguri rapide și facile, atrași de excesele de evaluare ale unor active sau companii, încep să dispară din cauza scăderii valorii tuturor activelor financiare care erau extrem de căutate cu un an în urmă. Atenția investitorilor s-a deplasat de la afacerile inovative „spectaculoase” către sectoare precum cel financiar, industrial, al energiei alternative, sănătate și tehnologie, iar această tendință va continua și în 2023.

Banii nu mai sunt ieftini, iar scumpirea lor prin dobânzi probabil că va persista cel puțin în 2023. Cu toate acestea, chiar dacă este o politică restrictivă prin care masa monetară se diminuează, 2023 ar trebui să vină cu mai multă predictibilitate, iar aceasta poate susține eșafodajul unei mai mari clarități în investiții pentru că evaluările capătă substanță. Companiile care reușesc să demonstreze o disciplină financiară, cu decizii de tăieri de costuri, vor fi recompensate cu atenție din partea investitorilor. Era promisiunilor inovative spectaculoase a apus, iar acum, cu picioarele pe pământ, putem privi cu mai mare încredere la sectoare cum ar fi cel financiar, industrial, al energiei alternative, sănătate și chiar al tehnologiei cu utilitate și aplicabilitate evidentă“, spune Șerban Florea, fondatorul Selective Capital.

Anul trecut, bursele de valori din întreaga lume au înregistrat un număr record de listări, stimulate de accesul ușor la capital și de apetitul de risc al investitorilor. În 2022, în schimb, această evoluție s-a oprit și a fost înlocuită de panică printre investitorii care sperau să înregistreze câștiguri rapide și facile. Drept urmare și numărul investitorilor activi este în scădere. Spre exemplu, politica monetară de creștere a dobânzilor în Statele Unite a făcut ca piața de capital nord-americană a Ofertelor Publice Primare să aibă cea mai slabă evoluție din 2017. Dacă în 2020 s-au înregistrat 480 noi listări, în 2021 a fost consemnat un record absolut de 1.035 de listări, în timp ce anul acesta au fost inițiate doar 168 de listări, cu volume atrase reduse.

România a traversat aceeași perioadă de scădere a listărilor la bursă, de la 23 în 2021 la doar 9 în cursul anului curent. Dar fiind o piață de capital în dezvoltare, într-o altă categorie față de piețele consacrate din lume, are încă potențialul de a atrage noi emitenți. În 2022 a fost consemnată cea mai slabă performanță a portofoliului clasic de 60-40 (60% în acțiuni, 40% în obligațiuni) pe care fondurile de administrare obișnuiesc să-l gestioneze. De asemenea, prețurile acțiunilor au scăzut în medie cu 20%, valoarea obligațiunilor guvernamentale s-a diminuat cu aproximativ 10%, iar prețul aurului este în scădere cu un procent similar. Totodată, fondurile mutuale și fondurile liber tranzacționabile (ETF) de acțiuni, obligațiuni și mărfuri au cunoscut o ieșire de capital de 332 de miliarde de dolari de la începutul anului, comparativ cu un aport de capital de 876 de miliarde de dolari anul trecut.

Notă. ETF (Exchange Traded Fund) reprezintă o categorie de instrumente financiare care a câștigat popularitate în ultima perioadă, numărul acestora crescând cu 70% din 2008 până în prezent. XTB oferă peste 70 de ETF CFD-uri din Statele Unite și Europa. Un ETF  reprezintă o colecție diversificată de active (similar unui fond mutual), care se tranzacționează pe bursă în mod similar cu acțiunile. Ca și în cazul fondurilor mutuale, ETF-urile iau în calcul active precum acțiuni, obligațiuni, indici (cele mai multe ETF-uri urmăresc performanța unui indice) și mărfuri. ETF-urile acoperă uneori un segment al pieței, sau reflectă un indice, astfel încât deținerile lor ar putea fi descompuse în diferite acțiuni, cu ponderi specifice. Spre deosebire de unitățile de fond, care au un preț stabilit la finalul zilei în funcție de valoarea activului net, prețul ETF-urilor variază pe tot parcursul ședinței de tranzacționare. Prețul unui ETF indică valoarea de piață a acestuia, care poate fi diferită de cea a activului net unitar, și reprezintă un produs al cererii și ofertei pe piața respectivă. În platforma de tranzacționare CFD (Contracte pentru Diferență)-urile care au la baza ETF-uri sunt cotate cu două prețuri, respectiv prețul de cumpărare ASK și prețul de vânzare BID (din perspectiva traderului).

Analizarea evoluției prețului unui ETF poate fi făcută folosind mai multe metode, diferite însă față de cele utilizate în evaluarea prețului unei acțiuni. Pentru acțiuni analizăm date concrete precum price-to-earnings ratio și dividend yield, care fac referire strict la o anumită companie, însă acestea ar putea să nu ne ofere suficientă informație și în analizarea ETF-urilor. În cazul unui ETF, trebuie să luăm în calcul evoluția tuturor activelor care compun ETF-ul respectiv, inclusiv a domeniului de activitate, dar și cadrul geografic. Unul dintre avantajele investițiilor în ETF-uri este diversificarea–acestea includ o serie variată de acțiuni și/sau obligațiuni care ajută la reducerea riscului prin comparație cu investiția în acțiuni.

Investitorii care au supraviețuit ultimilor doi ani–2021 și 2022–au avut șansa să înțeleagă mult mai multe despre bursă decât au înțeles alți investitori în cei zece ani scurși din 2009 până în 2019. Dacă începeai să investești pentru prima oară în 2021, fațeta pe care o vedeai era doar a câștigului ușor obținut determinat de povești de succes, în care inovația spectaculoasă era numitorul comun pentru creșterea fulminantă a acțiunilor companiilor. Cred că finalul anului 2022 și începutul anului 2023 vor reprezenta o perioadă a deciziilor asumate, iar orizontul de timp necesar obținereii randamentelor de până acum poate fi chiar si de peste 2 ani, din cauza unei posibile recesiuni globale. Poveștile sunt importante și parte a viziunii în orice model de business, însă diferența dintre o companie bună și una falimentară este capacitatea puterii de execuție. Când această execuție își pierde interesul, în analiza de investiții apar baloanele de săpun ca cel din anul 2000, iar acum, cel din 2021. O dată cu ele numărul investitorilor activi crește cu oportuniștii de ocazie care împing prețurile tot mai sus. Investitorii cu experiență știu că, după astfel de evoluții, vor apărea noi oportunități și așteaptă momentul în care să își plaseze disponibilitățile financiare în piață, pe baza analizei risc versus câștig.”, adaugă Șerban Florea, fondatorul Selective Capital. Selective Capital este consultant de investiții pe piața de capital și își propune să fie puntea de legătură care oferă suportul necesar investitorului, astfel încât acesta să fie informat, să înțeleagă și să acționeze conștient pe piața bursieră. Fondatorul companiei, Șerban Florea, are o experiență de peste 20 de ani de tranzacționare pe bursele de valori.

Articoil asociat

Cca 90% dintre speculatori amatori la bursă înregistrează pierderi de capital din cauza educației financiare precare

Nota redacției

Articolul precedentZiaristul Viorel Patrichi „Românii din Ucraina au dreptul să studieze în limba maternă, dar pe banii lor…”
Articolul următor„Banking Intelligence” cu creatoarea de softuri, informaticiana Elena Unciuleanu
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv ai studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.