Acasă Conferințe - Seminarii - Dezbateri - Simpozioane Participarea clusterului Wallachia eHUB la conferința „Clusters Meet Regions” din Chișinău și...

Participarea clusterului Wallachia eHUB la conferința „Clusters Meet Regions” din Chișinău și semnarea unui acord de cooperare cu DIH of Moldova (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX, președinte Wallachia eHUB, director Proiect Wallachia eHUB)

18

Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose! Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events. The principles that will be at the basis of this publication are: a) Democracy cannot exist without opposition, b) Elected representatives are our representatives and not our masters, c) Criticism fosters progress, d) Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

În perioada 10–11 octombrie 2024, Wallachia eHub, reprezentată de coordonatorul de proiect conf. dr. Costin Lianu, a participat la conferința „Clusters Meet Regions”, desfășurată la Chișinău, Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de Platforma Europeană de Colaborare a Clusterelor, în numele Comisiei Europene, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) din Moldova și Asociația Română a Clusterelor–Clustero. Tema principală a conferinței a fost „Clusterele ca motoare ale lanțurilor valorice interregionale”, reunind experți din domeniile digitalizării și inovării pentru a aborda provocările cu care se confruntă IMM-urile în procesul de transformare digitală. De asemenea, s-au discutat rolul hub-urilor europene de inovare și importanța clusterelor ca parteneri de încredere în dezvoltarea și implementarea politicilor regionale, cu accent pe specializarea inteligentă și competențele necesare tranziției industriale și antreprenoriale.

Conf. dr. Costin Lianu a prezentat partenerii implicați în proiectul Wallachia eHUB și serviciile oferite, subliniind beneficiile colaborării cu specialiștii Wallachia eHUB. Un accent deosebit a fost pus pe impactul pozitiv al proiectului asupra beneficiarilor din diverse domenii. Un moment important al evenimentului a fost semnarea, în numele consorțiului Wallachia eHub, a unui acord de cooperare cu DIH of Moldova. Prin acest acord, cele două entități vor colabora pentru a promova transformarea digitală, punând un accent deosebit pe identificarea și implementarea celor mai bune practici în domeniul comunităților inteligente și reziliente. Inițiativele comune vor include organizarea de evenimente și sesiuni de bune practici, facilitând astfel schimbul de cunoștințe și consolidarea rezilienței grupurilor țintă în fața schimbărilor digitale. De asemenea, parteneriatul va viza dezvoltarea digitală în sectoare cheie precum construcțiile, energia și sectorul agroalimentar. În plus, inițiativele vor include colaborarea în proiecte europene destinate start-up-urilor și IMM-urilor, sprijinirea dezvoltării orașelor inteligente, precum și transferul de tehnologie și progrmae de formare și dezvoltare a competențelor digitale.

„Participarea la conferința „Clusters Meet Regions” ne-a oferit oportunitatea de a împărtăși experiențele Wallachia eHUB în sprijinul IMM-urilor în procesul de transformare digitală. Semnarea acordului cu DIH Moldova reprezintă un pas important pentru consolidarea cooperării în regiune și pentru promovarea celor mai bune practici în domeniul comunităților inteligente și reziliente. Împreună, vom contribui la dezvoltarea tehnologică și economică a sectoarelor strategice, în beneficiul întreprinderilor și comunităților locale” a declarat Conf. dr. Costin Lianucoordonator al proiectului Wallachia eHUB și președinte al centrului.

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startup-uri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori. DIH of Moldova este coordonat de către ACETI în cadrul căruia se regăsesc companiile care vor oferi servicii educaționale, elaborare studii și analize, previziuni economice, consultanță, audit, certificări și specializări în domeniul IT, elaborare de soft la comandă, prelucrarea datelor, administrarea paginilor Web, distribuția și furnizarea de produse și soluții IT, dar și servicii de elaborare a planurilor de afaceri, marketing și promovare.

Proiectul Wallachia eHUB se adresează regiunilor de dezvoltare Sud-Muntenia și București-Ilfov pentru transformare digitală și este finanțat parțial de Uniunea Europeană și cofinanțat de Guvernul României (PoCIDIF-Pogramul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027). Proiectul Wallachia eHUB oferă o gamă de servicii high-tech care se concentrează pe inginerie logistică, agricultură de precizie, Smart City, servicii cu dublă utilizare, planificare urbană și programe de formare privind conceptele cheie de digitalizare, printre altele. Industriile sprijinite sunt industria prelucrătoare (mobilă, textile, structuri metalice și plastice, industria 4.0); industria agroalimentară; turism și patrimoniu; industria construcțiilor; energie, petrol și gaze; sănătate; mijloace de transport și autorități publice. Proiectul Wallachia eHUB–WEH este cofinanțat din fonduri nerambursabile (50% prin Programul Europa Digitală (Digital Europe Programme-DEP) – EC/101083410–WeH și 50% prin PoCIDIF/1147/2/1/ 161799).

Conf. dr. Costin Lianu (președinte ACEX-Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, președintele Asociaței Inter-Bio, director general USH Pro Business și Coordonator național Strategia Națională de Export 2004-2015, coordonator științific al Programului de cooperare elvețiano-român de promovare a exportului la nivel de IMM-uri, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH)

Notă. Alte articole ale Conf. dr. Costin Lianu în Jurnalul Bucureștiului 

Notă. Universitatea Spiru Haret și Inter-Bio desfășoară în prezent mai multe proiecte cu finanțare europeană în programele Horizon EuropeDigital European Program și COSME (Europe’s programme for small and medium-sized enterprises) dedicate fermierilor și procesatorilor în regim ecologic și agro-ecologic (OrganicTarget4Eu, Agroecology-Transect,WeH si Prosme-EEN) fiind printre cele mai dedicate centre academice și de cercetare din țară în acest domeniu. În plus, Universitatea Spiru Haret sprijină concomitent mișcarea One Health, o singura sănătate, fiind membră activă a asociației cu același nume precum și al clusterului AngioNET dedicat zonei medicale.

Articol asociat

Digitalizarea agriculturii ecologice – Un pas esențial către sustenabilitate și eficiență & Coridoare digitale – De la concept la implementare în cadrul proiectului Wallachia eHUB (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX, președinte Wallachia eHUB, director Proiect Wallachia eHUB)

„Sesiunea științifică anuală a Academiei Germano-Română din Baden-Baden – 2024” (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de cultură „Friedrich Schiller” din București (partener cultural – educațional al Jurnalului Bucureștiului)

Remember Eugen Weidmann–ultima execuție publică (prin ghilotinare) în Franța cu 85 de ani în urmă – o incursiune în istoria seculară a execuțiilor publice franceze (Marile dosare criminale ale execuțiilor publice prin ghilotinare)

Les viols de Mazan. Violurile lugubre din Mazan – dosarul criminal sexual Pélicot, fără precedent în istoria marii criminalități franceze (anchetă privată, procesul & verdictul)

„Concours – Agrégation de mathématique” (titularizare în sistemul de înățământ superior francez ultraelitist PGE/Prépa – Grandes Ecoles și în sistemul universitar LMD/Licență – Masterat – Doctorat). Subiectele de concurs (Modelizare matematică) – 2024 pentru doctori în științe (matematice)

„Concours – Agrégation de mathématique” (titularizare în sistemul de învățământ superior francez ultraelitist PGE/Prépa – Grandes Ecoles și în sistemul universitar LMD/Licență – Masterat – Doctorat). Subiecte (de tip „concurs” – Subiecte „Zero”) propuse pentru doctori în științe (matematice) și cele de „Concours de l’ Agrégation” din anii 2017 – 2023

Corrigé du „Concours – Agrégation de mathématique” (titularizare în sistemul de învățământ superior francez ultraelitist PGE/Prépa – Grandes Ecoles și în sistemul universitar LMD/Licență – Masterat – Doctorat). Soluții & Raportul Juriului pentru Subiecte (de tip „concurs” – Subiecte „Zero”) propuse pentru doctori în științe (matematice) și cele de „Concours de l’Agrégation” din anii 2017 – 2023

  • Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…

  • Români francezi: Vladimir Cosma, Emil Cioran, Matei Vișniec, Tristan Tzara, Victor Brauner, Elvira Popescu, Gherasim Luca, Dinu Flămând, Vasile Șirli, Elena Văcărescu, Constantin Virgil Gheorghiu, Ion Vlad, Thomas Csinta, Paul Barbăneagră, Bogdan Stanoevici, Ariel Moscovici, Luminița Cochinescu, Alice Cocea, Roxana Eminescu, Irina Ionesco, Eli Lotar, Alexandre Revcolevschi, Radu Mihăileanu, Horia Surianu, Haim Brézis. Extras: Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, București) este un violonist, compozitor și dirijor francez, născut la București, România, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Teodor Cosma, este pianist și dirijor, mama sa, Carola, autor- compozitor, unchiul său, Edgar Cosma, compozitor și dirijor, iar una dintre bunici a fost pianistă, elevă a celebrului Ferrucio Busoni. După câștigarea primelor sale premii la Conservatorul Național de la București, Vladimir Cosma ajunge la Paris (unde emigrase unchiul Edgar), în 1963, unde își va continua studiile cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă formația clasică, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare. Începând din 1964, a efectuat numeroase turnee în lume concertând ca violonist, dar, curând, se va consacra din ce în ce mai mult compoziției. Scrie diferite lucrări printre care: „Trois mouvements d’été” pentru orchestră simfonică, „Oblique” pentru violoncel și orchestră, muzică pentru scenă și balet („olpone” pentru Comedia Franceză, opera „Fantômas”, etc.). În 1968, Yves Robert îi încredințează prima muzică de film: „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau serii TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese în colaborare în special cu: Yves Robert, Gérard Oury, Francis Veber, Claude Pinoteau, Jean-Jacques Beineix, Claude Zidi, Ettore Scola, Pascal Thomas, Pierre Richard, Yves Boisset, André Cayat…