Acasă Evenimente culturale România la cea de XIII-a ediție a Francofilm – Festivalul Filmului Francofon...

România la cea de XIII-a ediție a Francofilm – Festivalul Filmului Francofon de la Roma

România participă la cea de-a XIII-a ediție a Francofilm- Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmelor  „RMN”, regizat de Cristian Mungiu și „Maria, inima României”, regizat de Trevor Poots (în afara concursului). Inițiativa este susținută de Ambasada României în Republica Italiană și Accademia di Romania in Roma, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Prezența la acest festival, organizat de Institutul Francez–Centre Saint Louis cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei, se înscrie în seria de evenimente organizate pentru a marca aniversarea a 30 de ani de la aderarea la Organizația Mondială a Francofoniei (o organizație internațională care, pornind de la afinitatea pentru limba franceză, reunește state și guverne de pe cinci continente: 53 de state, 13 cu statutul de observator, avându-l printre inițiatori și pe Léopold Sédar Senghor). Nucleul interguvernamental al Francofoniei a fost creat la 20 martie 1970, odată cu înființarea Agenției de Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT). Începând de la această dată, ziua de 20 martie marchează „Ziua Internațională a Francofoniei”. Programul proiecțiilor filmelor românești:

RMN SinopsisCum apare și se răspândește rasismul astăzi? Matthias se întoarce în satul său natal din Transilvania, după ce și-a părăsit slujba în Germania. Se dedică educației fiului său și încearcă să repare relația oarecum instabilă cu soția sa. Dar echilibrul orășelului este bulversat când niște muncitori străini sunt angajați la fabrica de pâine. Frustrările, conflictele și pasiunile vor exploda, spulberând aparența atmosferă de pace care se respira înainte.

  • Luni, 13 martie 2023, ora 18h00, proiecția filmului „Maria, inima României” în regia lui Trevor Poots. Proiecția va fi urmată de o întâlnire cu Prof. Alberto Basciani (Universitatea Roma Tre)

Maria, inima României Sinopsis: Filmul este un documentar care evocă nu doar istoria rolului politic și interesanta viață privată a Reginei Maria a României-de origine engleză-ci și participarea ei activă pe front în timpul Marii Uniri din 1918, îngrijind soldații răniți și bolnavi de tifos sau holeră, fapte pentru care a fost numită „mama răniților” și „regina soldaților”.

Proiecțiile celor două filme vor avea loc la sediul Institutul Francez–Centre Saint Louis (Largo Toniolo 21/22), în limba română, cu subtitrări în franceză, respectiv italiană. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Cea de-a XIII-a ediție a Francofilm-Festivalul Filmului Francofon din Roma prezintă, în perioada 8-14 martie 2023, 17 filme de lung metraj din 14 țări: Armenia, Belgia, Bulgaria, Canada-Québec, Coasta de Fildeș, Djibouti (în afara concursului), Elveția, Franța, Luxemburg, Monaco pe lângă Sfântul Scaun (în afara concursului), Nigeria, Republica Democratică Congo, România, Tunisia. Evenimentul este organizat cu sprijinul reprezentanțelor diplomatice în Italia ale țărilor membre ale Organizația Mondială a Francofoniei (OIF). Festivalul se încheie cu decernarea unor Premii (Premiului Juriului, al Publicului și al unor Mențiuni Speciale).

Direcția & Redacția Jurnalului Bucureştiului

Articole asociate

„Serile Acasă ale Ambasadei”. O nouă ediție dedicată scriitoarei italiene de origine română Cristina Stănescu la Ambasada României în Republica Italia din Roma (în parteneriat cu Accademia di Romania in Roma și editura SEM din Milano)

„Datini și obiceiuri de Crăciun și anul nou”. Un proiect prezentat în mediul Online de Ambasada României în Republica Italiană în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București

Evenimentul cultural „Zilele filmului românesc” la „Casa del Cinema” din Roma (organizat de Ambasada României în Republica Italiană în colaborare cu Asociația Dacin Sara din București, Centrul Național al Cinematografiei din București, Accademia di Romania in Roma și ProEvent – Roma)

Nota redacției

1 COMENTARIU

  1. […] Articolul precedent„Orbitorincul” (Răspuns la întrebarea lui Ionuț Țene dacă Mircea Cărtărescu merită să fie academician). Corespondență de la Grid Modorcea (Scriitor și cineast, Dr. în Arte – SUA, New York) Articolul următorRomânia la cea de XIII-a ediție a Francofilm – Festivalul Filmului Francofon de la Roma […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.