Acasă Concerte „Romanticismul lui Schumann și Porumbescu” la Muzeul Colecțiilor de Artă din București...

„Romanticismul lui Schumann și Porumbescu” la Muzeul Colecțiilor de Artă din București (Proiect realizat cu susținerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni). Propunerile pentru Strategia DRP (George V. Scripcariu, consultant în strategie ex-Booz Allen Hamilton, fondator al Comunității Românilor din Japonia – 1999, Radio Punct Londra)

Marți, 22 noiembrie 2022, ora 19h00, în sala de concerte a Muzeului Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei 111, București), va avea loc cel de-al treilea eveniment din cadrul celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional ProPatria. Concertul „Romanticismul lui Schumann și Porumbescu”, susținut de violonistul Constantin Beschieru (Republica Moldova/România/Italia) și pianistul Filippo Tenisci (Italia), este organizat de Asociația culturală româno-italiană ProPatria din Roma, Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cultural Român din București, în parteneriat cu Ambasada Republicii Italiene în România, Ambasada Republicii Moldova în România, Institutul Italian de Cultură din București, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Asociația Propatria VOX din Focșani, Hub Art Agency din Focșani și Asociația ProContemporania din București. Pentru informații suplimentare aveți adresele electronice  info@propatriavox.it și ufficiostampa@propatriavox.it.

Constantin Beschieru, violonist. S-a născut la Chișinău, în Republica Moldova, unde a început studiul viorii la vârsta de șase ani, la Școala de muzică „C. Porumbescu” din capitală; pe parcursul studiilor muzicale, a fost selecționat pentru diverse cursuri de măiestrie și concursuri, atât autohtone, cât și în străinatate (România, Rusia, Germania etc.). După diploma obținută cu notă maximă în Republica Moldova, urmează studiile Conservatorului de muzică „B. Marcello” din Veneția unde obține Licența  în 2004 și Diploma de Master în 2008. În timpul studiilor a câștigat mai multe selecții pentru tineri concertiști, concertând atât ca solist cu orchestra Teatro La Fenice, interpretând concertul K 216 pentru vioară și orchestră de W. A. Mozart (2004), cât și ca prim-violonist în Orchestra Conservatorului Regional din Veneto. Câștigător al premiului I la Concursul „Premio Francesco Geminiani” din Verona (2004), al premiului I la Concursul „Cel mai bun absolvent din Veneto- 2004” (2005), al premiului I absolut la Concursul Internațional „E. Coca” (1999), al premiului II la Concursul „G. Rospigliosi”-secțiunea Duo (2005), premiul I la Concursul Internațional de Muzică de Cameră „G. Rospigliosi” – secțiunea Cvartet (2006) și premiul II la Concursul Internațional „Marco Fiorindo” (Torino) (2006) cu Ludus Quartett.  În anul 2005, în timpul studiilor de perfecționare în SUA, desfășoară o intensă activitate ca solist, în ansambluri camerale și în calitate de prim violonist în orchestra Universității de Muzică din Texas (Houston). Ocupă funcția permanentă de concertmaestru în cadrul orchestrei I Virtuosi Italiani, cu care cântă și ca solist; ocazional, deține rolul de concertmaestru în cadrul orchestrei Mitteleuropa FVG și în cadrul orchestrei regionale Filarmonia Veneta „G. F. Malipiero”, etc. S-a specializat cu următorii maeștri: Cornelia Bronzetti, Kenneth Goldsmith, Andrzej Grabiec, Lucie Robert, Vagram Saradjian, Uri Pianka, Emanuel Borok, S. Accardo, P. Vernikov, I. Grubert, P. Berman și alții. În prezent, deține postul permanent de prim-violonist in cadrul Orchestrei Sinfonice Nazionale della Rai și, ocazional, rolul de prim-violonist la Fondazione Teatro Lirico G. Verdi din Trieste.

Filippo Tenisci, pianist. Trei puncte necoliniare determină un plan. Aceasta este una dintre cele mai importante teoreme ale geometriei în spațiu. Fiecare plan, este o nouă formă de viață, iar pianistul, așezat în fața unui pian, urmând notele unei piese, reușește, printr-o geneză misterioasă, să dea naștere unui moment. Unul atât de viu, de intens, care nu moare decât în uitarea celui care a fost prezent. Luate în parte, câte două, toate cele trei puncte sunt coliniare; legate printr-o vrajă cu o formulă necunocută. Pianistul simte piesa și, indiferent de natura ei primoridială, ea devine un avatar transfigurat de emoția lui. Pianul, la rândul său, dă glas piesei. El o povestește…uneori domol, alte ori nervos, îndrăgostit sau răzbunător. Pianistul se îndrăgostește de instrumentul său și nicio forță a pământului nu va mai reuși să-l despartă de el. V-aș întreba „Vă place Liszt?”, dar știu că îl veți iubi oricum atunci când îi veți asculta piesele interpretate cu atâta măiestrie de Filippo Tenisci. El este unul dintre punctele planului pe care îl formează împreună cu instrumentul său și partiturile lui Listz, pe care le studiază cu atâta pasiune.  

Născut în 1998 la Tirana, și-a început studiile în copilărie sub îndrumarea maestrului Emira Dervinyte. În iulie 2019 a absolvit nota 110 cum Laude la Conservatorul de muzică „G. Braga” din Teramo, conventionat cu Academia „Aimart” din Roma, discutând teza și prezentând un recital solo dedicat în întregime compozitorului Franz Liszt. A participat la mai multe masterclass-uri cu renumitii maeștri, printre care: Roberto Galletto, Justas Dvarionas, Uta Weyand, Jun Kanno, Ralf Nattkemper, Ewa Pobłocka, Elisabetta Guglielmin, Boris Petrushansky, Elisso Virsaladze și Daniel Rivera. A fost premiat în mai multe competiții internaționale, printre care: Insieme per Fare, Orașul Tarquinia, Orașul Bucchianico, 7 Note Romane, Dinu Lipatti, 88 Tasti, Note in armonia, Concursul internațional de muzică „Orașul Pesaro”, Orașul Magliano Sabina, „La Palma D’Oro” de S.Benedetto del Tronto, Visconti, Premiul New Talents of Italy 2019, Giangrandi-Eggmann Award. În mai 2018 a fost proclamat câștigătorul absolut al International Competition for Youth “Dinu Lipatti”,  câștigând o bursă, premii prestigioase și un concert premiu in  „Festivalul Internațional al Talentelor Tinere–Propatria”. Este membru fondator al Asociației de Tineret Riccardo Cerocchi încă din primăvara anului 2019.

Festivalul s-a născut în anul 2011 cu scopul de a identifica, valoriza și sprijini excelența în rândul românilor rezidenți în Italia și în general în străinătate. Având un caracter multidisciplinar, rolul său este acela de a evidenția excelența pe care o realizează tinerii români stabiliți în străinătate.  Cu timpul a devenit un proiect destinat promovării imaginii României și a elitelor românești în afara granițelor. Prin tematicile abordate și de asemenea, prin intermediul numelor importante care de-a lungul timpului au urcat pe scenă sau au colaborat, festivalul s-a aflat permanent în rândul evenimentelor de înaltă ținută artistică realizate în peninsulă, scopul fiind acela de a deschide prin artă, granițele diversităților culturale și de a construi punți interculturale de comunicare.

Festivalul Internațional Propatria a găzduit în cei 12 ani de viață peste 60 de evenimente, concerte de muzică clasică, expoziții, prezentări de film, teatru și a premiat în Gala premiilor de excelență peste 300 de tineri din toată lumea precum și mari personalități culturale sau sportive. Participarea tinerilor din mai multe ţări reprezentative pentru diaspora românească a condus la o mai bună cunoaștere a României culturale în țările de reședință ale acestora, o apreciere în continuă creștere a valorilor culturale ale poporului român și respectiv reconsiderarea și prețuirea la adevărata lor valoare a românilor de pretutindeni și a țării lor de origine. Acest proiect a devenit de-a lungul timpului un instrument de valorizare a excelenței românești de peste hotare și de consolidare a diasporei românești.

Sub motto-ul Muzică fără Frontiere, Festivalul Internațional ProPatria revine între 09 şi 29 Noiembrie 2022, cu cea de a douăsprezecea ediție, sub direcția artistică a Marei Dobrescu, cunoscută pianistă de origine română stabilită în Franța. Realizat cu susținerea Departamentului Românilor de Pretutindeni, în parteneriat cu instituții diplomatice și de cultură din Europa, a XII-a ediție va fi itinerantă și va călători de la Roma la București apoi la Londra, Paris și Viena, evidențiind astfel caracterul internațional al festivalului și în același timp devenind, pentru prima dată cu adevărat, un festival menit să coaguleze întreaga diasporă românească. Un important reper cultural, festival cu vocație internațională, pentru prima dată în afara granițelor Italiei acolo unde s-a născut, va premia excelențele românești în toate țările în care va poposi și va dărui concerte de înaltă ținută artistică publicului din Italia, Marea Britanie, Franța, Austria și România. Întregul festival, bazat pe o intensă cooperare culturală internațională, aduce împreună artiști și muzicieni de renume. Pentru ediția din acest an au fost invitați să participe artiști de anvergură: Ramona Horvath (România/Franța), Nicolas Rageau (Franța), Simone Anelli (Italia), Mara Dobrescu (România/Franța–din 2018 Director Artistic al festivalului), Roxana Constantinescu (România/Franța), Răzvan Popovici (România), Florian Mitrea (România/Marea Britanie), Constantin Beschieru (Romania/Rep. Moldova/Italia), Filippo Tenisci (Italia), Rodica Vică (România/Austria) și Adela Liculescu (România/Franța).

Proiect realizat de Asociația culturală româno-italiană ProPatria din Roma în parteneriat și cu patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, Ambasada Republicii Moldova în România, Ambasada Republicii Italiene în România, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii, Ambasada României în Republica Franceză, Ambasada României în Austria, în parteneriat cu Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Român din București, Institutul Cultural Român de la Paris, Institutul Cultural Român din Londra, Institutul Cultural Român din Viena, Institutul Italian de Cultură din București, Villa Medici-Accademia di Francia a Roma, Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Național de Artă al României din București, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Theatre le Ranelagh din Paris, Princess Alexandra Hall–Royal Over-Seas League din Londra, Roma Jazz Festival, Casa del Jazz din Roma, Ciampi Pianoforti, Asociația PropatriaVOX din Focșani, Hubart Agency, Asociația ProContemporania,  International Music Competition for Youth „Dinu Lipatti”.

Deschiderea festivalului a avut loc la Roma pe data de 09 noiembrie cu concertul Impressions de voyage en jazz, susținut de pianista jazz Ramona Horvath (România/Franța) și contrabasistul francez Nicolas Rageau și a continuat pe data de 12 noiembrie la sediul Ambasadei României în Italia cu Gala Premiilor de Excelență și recitalul de pian susținut de Simone Anelli, câștigător al Primului Premiu Absolut „Dinu Lipatti 2022” și al Premiului Special „Festivalul Internațional Propatria 2022”. Concertului de la București, în Sala de concerte a Muzeului Colecțiilor de Artă susținut de violonistul Constantin Beschieru (Romania/Rep. Moldova/Italia) și pianistul Filippo Tenisci (Italia), îi va urma recitalul de pian susținut de Florian Mitrea (România/Marea Britanie) în prestigioasa Princess Alexandra Hall, Royal Over-Seas League de la Londra. Următorul concert va avea loc La Paris, în splendidul cadru oferit de Théâtre le Ranelag vor concerta mezzosoprana Roxana Constantinescu (România/Franța), violistul Răzvan Popovici (România) și pianista Mara Dobrescu (România/Franța). La Viena, sub genericul Romanian Music Journey from Romania to Austria, va avea loc etapa finală a festivalului care le va avea ca protagoniste pe soprana Rodica Vică și pianista Adela Liculescu. Concertele de la Paris și Viena vor marca Ziua Națională a României 2022.

Colaboratori și sponsori: Piccolo Maestro, Caspro Publicitate, Autovip, OrthoartLab.

Parteneri Media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio Iași, Radio România Actualități, TVR International, RFI România, Radio Trinitas, Radio Clasic, Agerpres, Spotmedia, Zile și Nopți, Fest, Revista Leviathan și Connect Arts, Blitz Tv, Revista Femeia, Revista Tango – Marea Dragoste, SensoTV, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR, LiterNet, BookHub, Verbs describe us, Literomania, Jurnalul Bucureștiului, IQads, Catchy, În Oras,  Agenția de Carte, PRwave, Online Gallery, Bucharest Cultural Events, Ediția de Dimineață, Jurnalul de Afaceri, Bucureștii vechi și noi, 4Arte, Bună dimineața București, Republika Kritica, Autentici, București City News, România Pozitivă, Jurnal de București, iTour, Femei în tendințe, Bună Ziua Iași și Ceașca de Cultură, Romanian Radio London; Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR)–Filiala Londra.

Nota redacției. Propuneri pentru Strategia DRP (făcute de către George V. Scripcariu, consultant în strategie ex-Booz Allen Hamilton, fondator al Comunității Românilor din Japonia (1999), Strategy Director al Jurnalului Bucureștiului

Suntem pregatiți să dezvoltăm oricât de mult aceste 6 capitole distincte ale Strategiei, așa încât să constituie căi explicite de dezvoltare a Diaporei române și mai ales a țării.

1. Startup Diaspora 2030. Un program pentru conectarea mai strânsă a antreprenorilor din Diaspora cu cei din țară, care permite românilor cu idei inovative de afaceri, în special din zona tehnologiilor exponențiale, dar și din hard tech, fintech, med-tech, agritech etc. să aplice pe baza unui executive summary, a unui business plan și a unui concurs de pitch-uri (prezentări) jurizat de un grup de 10 antreprenori de top (5 români și 5 străini) validați déjà internațional și schimbați în fiecare an, să primească un grant de până la 1 M€ și încă 1 M€ în credite ușor de accesat și garantate de stat. Buget total 100 M€. În 10 ani pot apare în acest fel cel puțîn 10 noi

2. Cel puțin 10 posturi de televiziune și 10 posturi de radio pentru Diaspora. Concurs de proiecte de televiziuni și posturi de radio bazate pe Net, cu viziune, misiune, obiective, grilă de programe și echipa inovative, care să acopere toată Diaspora (sau părți semnificative ale ei, e.g. minim 33%-50%). Bazat pe executive summary, business plan și concurs de pitch-uri (prezentări), jurizat de un grup de 10 leader (1/3 din media de stat, 1/3 din media privată din țară, 1/3 din media independența din Diaspora; 1/2 români și 1/2 străini, fără posibilitatea de a candida dacă sunt membri ai acestui juriu). Buget 11M€ (10M€ pentru televiziuni, câte 1 M€; 1 M€ pentru posturile de radio, câte 100.000 € pentru fiecare).

3. Cel puțin 5 partide politice ale Diasporei. Concurs de proiecte de partide politice care să reprezinte Diaspora. Bazat pe programe inovative, fondatori cu viziune de secol XXI și membri fondatori cu profesii în care și-au dovedit déjà capabilitățile prin rezultate recunoscute. Finanțate cu 5 M€ (câte 1 M€ de partid). Juriu format dintr-un mix de membri: 1/3 reprezentanți de marca ai societățîi civile, 1/3 antreprenori de top, 1/3 ganditori de top din țară și Diaspora.

4. Reprezentare mai judicioasă a Diasporei în Parlament. Mărirea masivă (cu multe zeci de reprezentanți) a numărului de deputați și senatori din Diaspora în Parlamentul României pe baza unei scheme de reprezentare care să țină cont de o medie formată din numărul de români diasporeni pe care îi reprezintă, din țară în care sunt stabiliți și importantă țării respective într-un top mondial economic (bazat pe PIB sau al indicator economic larg recunoscut, și/sau au pe capacitatea de inovare a societății respective) precum și pe influență geo-politică a țării de rezidență.

5. Aplicarea metodologiei Balanced Scorecard (BSC) pe Strategia care va rezultă. BSC este metodă care permite extragerea unor indicatori-cheie (Key Performance Indicators–KPIs) dintr-o strategie date, în vederea realizării unui “tablou de bord” pentru urmărirea mai facilă a realizării obiectivelor stabilite. Propunem aplicarea unei asemenea BSC în vederea obținerii acelor KPIs specifici Strategiei rezultate, care să devină un instrument de monitorizore în timp real (cu ajutorul unei aplicații mobile) a implementării strategiei, atât pentru DRP, cât și pentru guvernul .ro, dar și pentru orice cetățean din țară sau din Diaspora.

6. Vot electronic pentru Diapora. Aplicație de mobil. Implementare în maxim 1 an.

Articol asociat

Ramona Horváth Quartet Feat. Tony Lakatoș în concert (din nou) la Bucharest Jazz Festival 2022

Nota redacției