Acasă Conferinte, Dezbateri Simpozionul „Porți deschise către civilizații. Tomis – Constanța MMXXI” la Muzeul de...

Simpozionul „Porți deschise către civilizații. Tomis – Constanța MMXXI” la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța

Asociația „Sine Quoa Non”,  organizează în perioada 26–29 august 2021, simpozionul „Porți deschise către civilizații. Tomis – Constanța MMXXI”.
Scopul acestui proiect este de a promova istoria Constanței și a Dobrogei, dar și a istoriei românilor din toate provinciile istorice românești.
Simpozionul se va desfășura la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din ConstanțaMINAC și va cuprinde următoarele secțiuni: Istorie veche, Istorie medievală, Numismatică, Istorie modernă și contemporană  (cu o subsecțiune de Muzeografie) și Creștinismul în Dobrogea.
Sunt înscriși la simpozion 73 de specialiști în domeniile mai sus menționate (istorici, cercetători științifici, profesori universitari și preuniversitari, arheologi și muzeografi, oameni de știință) din Constanța și din întreaga țară.
Deschiderea oficială a simpozionului va avea loc joi, 26 august 2021, la MINAC, în Aula Adrian Rădulescu.
Vor urma două lansări de carte: Gheorghe Lazarovici, „Balta Sărată” (din preistoria Caransebeșului, Editura Gutenberg Univers, Arad, 2020) și „Cronica anonimă a Primei Cruciade” (faptele francilor și ale celorlalți pelerini ierusalimiteni, Traducere din limba latină și studiu introductiv Pr. Mircea Cristian Pricop, Dexologia, Iași, 2020).
Susținerea comunicărilor, discuțiile și dezbaterile pe secțiuni se vor desfășura în zilele de vineri (27 august) și sâmbătă (28 august), în intervalele orare 10.00 – 13.00 și 16.00 – 18.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța în următoarele săli: Aula Adrian Rădulescu, Sala Mircea cel Bătrân, Sala Ovidiană și Sala Independenței.

Notă. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța se află în Piața Ovidiu, nr.12 și se mândrește cu un patrimoniu impresionat, format din peste 430.000 de obiecte care datează din paleolitic până în epoca modernă. Muzeul se diferențiază de instituțiilor similare din alte județe prin faptul că, deși pune accent pe istoria Dobrogei, are o arie tematică națională.  Piatra de temelie a muzeului a fost pusă în anul 1879 de către Remus Opreanu, primul prefect al administrației românești din Dobrogea, în încercarea de a contracara contrabandă cu piese antice descoperite în șantierele arheologice ale Constanței. Timp de aproape un secol, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța a cunoscut perioade de declin și înflorire, fiind dezorganizat, reorganizat și mutat în diferite locații din oraș. Impunătoarea clădire a muzeului proiectată ca primărie de arhitectul Victor Ștefănescu. Prințul Ferdinand a pus piatra de temelie în mai 1912 și a fost construită în stil arhitectural românesc la începutul secolului al XX-lea și a servit că sediu al Primăriei până în anul 1921.  Construcția a fost oprită în 1913, repornită în vara anului 1914, apoi oprită din nou în timpul Primului Război Mondial. Construcția a fost inaugurată în iulie 1921. Pe lângă funcția sa politică și administrativă, a găzduit la subsol o sală pentru bere, cu loc pentru 300 de clienți; precum și o cafenea și o patiserie într-o aripă de la parter și un restaurant în cealaltă aripă.

Structura e în stilul neoromânesc, cu o logie, coloane și ferestre mici. La momentul construcției sale, a fost criticat pentru costul excesiv și pentru blocarea vântului de la mare, creând o insulă de căldură.Clădirea este listată ca monument istoric de Ministerul Culturii și Cultelor din România. Instituția adăpostește obiecte de origine greacă, română, bizantină și medievală (unelte și arme din piatră, bronz și fier), ceramică, elemente arhitectonice antice (coloane, capiteluri, frontoane, decoruri, etc.), sculpturi antice, vase din sticlă, statuete din bronz, bijuterii, numismatică (colecția cuprinde monede din argint, bronz și aur, unele dintre ele fiind unice), icoane, documente, hărți, machete, fotografii, telegrame, reviste, obiecte ce au apartiunut unor personalități ale începutului de secol XX, piese de mobilier și alte obiecte cu o mare încărcătură istorică.

Nota redacției
 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.