Acasă Sanatate Spray-ul de gândaci care-ți scurtează zilele sau altfel spus, otrăvirea prin pulverizare!

Spray-ul de gândaci care-ți scurtează zilele sau altfel spus, otrăvirea prin pulverizare!

Acest articol discută despre efectele nocive obținute prin respirație sau înghițire atunci când pulverizați împotriva insectelor.

Acest material are doar un rol informativ și nu își propune să va inițieze pentru utilizarea vreunui tratament sau a unui anume mod de gestionare a unei expuneri reale la un anumit tip de otravă conținută în aceste spray-uri ce au invadat deja piață. Dacă aveți probleme după o expunere la astfel de substanțe, trebuie să apelați numărul de urgență (cum ar fi 112) sau cel mai apropiat spital, policlinică, medic de familie.

Ingrediente Otrăvitoare

Cele mai multe soluții pulverizabile împotriva insectelor conțin DEET (N, N-dietil-m-toluamidă) că ingredient activ al lor. DEET este unul dintre puținele substanțe respingătoare de insecte cu care se lucrează de ani buni. Se recomandă pentru a preveni bolile pe care țânțarii, locali sau de import (țânțarul tigru) le transmit, cum ar fi malaria, febra dengue, și virusul West Nile. Alte forme mai puțin eficiente de spray-uri împotriva insectelor conțîn piretrine. Piretrinele sunt un pesticid creat din flori crizanteme. În general, se consideră că nu este toxic, dar poate cauza mari probleme de respirăție, dacă se respira în cantități mari.

În cazul în care s-a întâmplat să cumpărați așa ceva trebuie să cunoașteți

Atenție: Spray-uri care alungă insectele (repelente pentru insecte) sunt vândute sub diferite nume de marcă, mai mult sau mai puțîn cunoscute (atenție la chinezarii sau turcisme).

Simptomele

Pentru piretrine

 • Dificultăți de respirație
 • Tusea
 • Pierderea de atenție, vigilență, din cauza dezechilibrului în nivelul de oxigen
 • Frisoane, Convulsii musculare (în cazul în care o cantitate prea mare este absorbită, înghițita)
 • Convulsii (în cazul în care o cantitate mare este înghițit, absorbită)
 • Stomac deranjat
 • Vărsături

Pentru DEET

Persoanele care au vărsat DEET pe pielea lor se pot alege cu urticarie sau cu o roșeața ușoară și, în unele cazuri, cu o iritare puternică. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și se pleacă de la îndepartarea produsului din piele, prin diverse mijloace.

Persoanele care sunt expuse unor concentrații foarte mari de DEET pe pielea lor pe o perioadă lungă de timp (cum ar fi personalul militar sau gărzi) pot avea reacții cutanate mai severe care includ vezicule, arsuri, cicatrici permanente și afecțiuni grave ale pielii. Alte simptome asociate cu utilizarea pe termen lung a unor cantități mari de DEET (concentrație de peste 50%) includ insomnie și starea de spirit, modificări neașteptate de comportament. Dacă DEET este neintenționat pulverizat în ochi, nas, sau gură, subiectul expus poate simți o senzație de arsură temporară și o roșeață puternică. Spălarea zonei afectate se va face, de obicei, până dispar simptomele. Arsurile la nivelul ochilor poate necesită o medicație absolut necesară.

Când cantități mici de DEET sunt înghițite, pe gură, simptomele pot include:

 • Iiritarea moderată până la severă stomacului
 • Greață
 • Vărsături

Tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială) și frecvența mică a bătăilor de inima (bradicardie) care poate apărea dacă o cantitate ceva mai mare este înghițita. De departe, cea mai gravă complicație și cea mai devastatoare intoxicație apare la cantități mari de DEET, care duc la leziuni neurologice permanente. Pacienții pot avea dezorientare, neindemanare la mersul pe jos, convulsii, comă sau deces. Moartea este posibil să apară în aceste cazuri, mai ales dacă persoană expusă este slăbită.

DEET este deosebit de periculos pentru copii mici. Răni supurande, vezicule cu lichid pot apărea la copiii mici pe pielea lor , mai ales dacă sunt în mod constant expuși la DEET și pe perioade lungi de timp. Trebuie avut grijă să se aplice numai concentrații mai mici de DEET pentru încăperile cu copii, și pentru perioade scurte de timp. Produsele care conțîn DEET, probabil, nu ar trebui să fie utilizate în apropierea sugarilor, alegeți în acest caz doar soluții bio dacă vreți să scăpați de gândaci.

Îngrijirea celor de-ai casei

Nu primiți sfaturi de la orice persoană, cu excepția cazului în care această are pregătire în domeniu, completați acest lucru printr-un control de specialitate în caz de otrăvire sau apelați la personal medical calificat. Căutați ajutor medical imediat. Dacă produsul chimic este încă pe piele sau în ochi, clățiți cu multă apă, din abundență, pentru cel puțîn 15 minute. În cazul în care produsul chimic a fost înghițit, dați imediat apă persoanei în cauza sau lapte, dacă aveți, cu excepția cazului în care sunteți instruiți de către un furnizor de îngrijire a sănătății. Nu dați apă sau lapte în cazul în care pacientul are simptome specifice(cum ar fi vărsături, convulsii, sau un nivel scăzut de vigilență), care fac grea sau imposibilă înghițirea.

Dacă persoană a respirat otravă, să se mute imediat la aer curat.

Înainte de a sună de urgență, determinați următoarele informații:

 • Vârsta pacientului, greutatea, și starea
 • Numele produsului (ingrediente și punctele forțe, dacă se cunoasc)
 • În momentul în care a fost înghițit sau inhalat, ce cantitate a fost administrată prin aerosoli
 • Cantitatea reală înghițita sau inhalată (cântărirea flaconului)

Important: luați recipientul cu persoană expusă la spital, dacă este posibil.

La ce să va așteptați la camera de garda

Furnizorul de îngrijire a sănătății va măsura și monitoriza semnele vitale, inclusiv temperatura, pulsul, rată de respirăție, și a tensiunii arteriale. Simptomele vor fi tratate, după caz. Puteți primi:

 • Cărbune activat
 • Respirația suport, inclusiv un tub prin gură și în plămâni, conectat la un aparat de respirăție (ventilator)
 • Bronhoscopia – camera pe gât pentru a vedea arsuri în căile respiratorii și plămânilor
 • Raze X la piept
 • EKG (urmărire inimă)
 • Fluide printr-o venă (IV)
 • Medicamente pentru a trata efectele otrăvii
 • Oxigen
 • Tub prin gură în stomac pentru a spăla stomac ( lavaj gastric )
 • Spălarea pielii (irigare) – probabil la fiecare câteva ore pentru mai multe zile

Prognoză

Pentru piretrine

Asfixierea severă poate pune rapid viața în pericol. Pentru simplu expunere sau inhalarea de cantități mici, ar trebui să apară rapid semne de recuperare.

Pentru DEET

Atunci când este utilizat conform instrucțiunilor în doze mici, DEET este relativ nedăunător. Este preferată în combaterea insectelor pentru prevenirea bolilor transmise de țânțari, cum ar fi febra Dengue, malaria și virusul West Nile. Toxicitatea redusă a DEET în comparație cu pericolul reprezentat de oricare dintre aceste boli face aplicarea DEET pentru a respinge insectele o alegere rațională, chiar și în cazul femeile gravide.

În supradoze mari, sau în înghițirea cu intenție a DEET (suicid) urmările pot fi destul de grave. Cât de bine răspunde la tratament un pacient nu depinde atât de mult de cantitatea și concentrația de DEET absorbit prin inghițire cât de cât de repede a primit un tratament medical adecvat. Convulsiile pot duce la leziuni ale creierului, permanente și, eventual, la moartea subiectului.

Așa că mare atenție la ce cumpărați, citiți eticheta și respectați întrutotul modul de administrare, că să nu ajungeți la doctor sau mai grav, ceva mai sus sau mai jos după situație …