Acasă Opinii Un an rodnic pentru Pompiliu Comșa (prof. univ. asoc., Universitatea Aplollonia), director...

Un an rodnic pentru Pompiliu Comșa (prof. univ. asoc., Universitatea Aplollonia), director al Ziarului Realitatea, Reporter european, cel mai bun ziarist de provincie (Media Radar)

La cei 67 de ani împliniți în mijlocul verii am constatat că nu sunt un tip norocos, mai ales la capitolul realizări, deși mulți mă invidiază pentru titlurile, nu puține, ale anilor trecuți. Abia trecusem în 2019 și de la Tulcea, orașul în care am muncit și trăit o bună bucată de vreme, mi-a parvenit o antologie, e adevărat incompletă, scoasă de inspectorul școlar Gheorghe Băisan intitulată ‘’Haz în țara lui Papură-Vodă’’, scoasă la Editura PIM, unde se amintea fragmentar și cu ceva răutate la mijloc despre Cenaclul Tinerilor Umoriști HAZ pe care l-am născut în municipiul de la porțile Deltei și care a descoperit atât scriitori, cât mai ales caricaturiști de talent, azi nume cunoscute în domeniul umorului.
A urmat surpriza unei antologiii a aforismului românesc, îngrijită de scriitoarea de talent indiscutabil Daniela Toma la Art Creativ, cu care discutasem până atunci doar de vreo două ori telefonic. Abia la întâlnirea din toamnă de la Tecuci, unde a venit însoțită de simpaticul ei tovarăș de viață Ion Calotă, ne-am împrietenit pe veci. N-a trecut mult și de la Edtions Stellamaris din Paris, via Ionuț Caragea, mi s-a livrat pprima antologie internațională în care am avut onoarea să iscălesc,”Aphorismes roumains s’aujourd’hui”,  un grupaj consistent din creațiile mele traduse de bunul meu prieten Constantin Frosin, prefața fiind semnată de cunoscutul Jean Gavard-Perret. Nu mă dezmeticesc bine și Eapn Fund și Erste mă obligă la o deplasare la București pentru a-mi ridica Premiul jurnalistic ’’Cu onestitate despre sărăcie’’, categoria ’’Mesaj de impact’’ pentru ’’Puteți să mă ajutați cu un leu, vă rog?’’ acordat de Journalism Prize Goes International 2018-2019.
Alături de o colegă din Iași eram pentru al doilea an când am impresionat juriul. A venit firesc, la rând parcă, diploma ’’Aforismul de aur’’ dat de Editura Inspirescu, Grup cultural Cervantes, Premiul II la Turneul aforiștilor și mai ales Marele Trofeu ’’Sapiens Piroboridava’’ în aceeași zi, de 4 octombrie, la Festivalul Internațional al Aforismului pentru Românii de Pretutindeni, având o locație inedită, în micuțul oraș Tecuci. Și aici apar în Antologia Festivalului. Luasem premii, e adevărat mai puțin importante, și la celelalte două ediții anterioare. Sigur nu a lipsit cea de-a 16-a carte a mea scoasă la editura proprie, Pompidu SRL, de fapt o culegere de editoriale sub genericul ’’Doooaaammmneeee, salvează România. Ca un fum de țigară, sufletul’’. Vroiam să particip la Uniunea Ziariștilor Profesioniști la categoria ‘’Cartea Anului’’, dar organizatorii au anunțat o temă impusă, departe de viața mea risipită pe hârtie. Doar ce terminasem, în calitate de șef al Biroului de Presă al Regelui Caricaturii, Ștefan Popa Popa’S, un volum dedicat prigoanei nemeritate a acestui unic talent mioritic din partea concetățenilor săi și mai ales a confraților. Am mai finalizat un volum consistent despre istoria celor 30 de Congrese internaționale ale Universității ’’Apollonia’’ Iași.
Eram nemulțumit că, după o muncă de un deceniu, nu reușisem să trec prin tipar cele trei volume de ‘’Culisele Securității gălățene’’, dar sunt șanse ca la anul totul să fie ok, adică să se găsească resurse financiare pentru cele 930 de pagini. Era mult, era puțin? N-am apucat să aflu, fiind nominalizat și apoi câștigător al categorieri ‘’Lider Gălățean Diasporean’’ la Gala Comunității Gălățene 2019 pentru eforturile începute pe 20 octombrie 2011, alături de academicienii Vasile Burlui și regretatul Constantin Gh. Marinescu în consolidarea ’’Asociației Fiii Galațiului de pe alte meleaguri’’, care numai în mediul online are peste 7700 de membri. 
  
Știam că în 30 noiembrie 2017 a avut loc prima ediție în care comunitatea gălățeană a premiat implicarea. Au fost acordare 11 premii, la tot atâtea secţiuni: Categoria “Voluntarul anului” – Costache Andra-Mihaela, Categoria “Cu şi despre tineri” – Asociaţia United Christian-Aid “Bunul Samaritean“, Categoria “Coordonatorul de voluntari” – Oana Contoman, Categoria “Companie implicată în comunitate” – Transfero, Categoria “Colegul implicat” – Bogdan Dumitrescu, Categoria “La început de drum” – Asociaţia “Mausi“, Categoria “Impact în comunitate” – Asociaţia “Ajutaţi-l pe Lăbuş“, Categoria “Istoria şi cultura Galaţilor” – “Mila 80“, Categoria “Intervenţie comunitară“- Biblioteca Franceză “Eugene Ionesco“, Categoria “Campanie de strângere de fonduri”-Asociaţia “Centrul de Iniţiativă Comunitară” şi Categoria “Fundraiser profesionist sau amator” – Constantin Nistor. De asemenea, în cadrul evenimentului au fost acordate premii speciale pentru responsabilitate socială (Damen Shipyards Galaţi), spaţiu redat comunităţii (Ţiglina Bike & Trail Park) şi implicare (Open Hub). Nu în ultimul rând, Gala a avut meritul de a ajuta la strângerea de fonduri pentru elevii nevoiaşi. Era primul mare succes al lui Cristi Ochiu, pe atunci director executiv al Fundaţiei Comunitare Galaţi, astăzi unul dintre directoriii de bază ai primarului Ionuț Pucheanu. 
  
La Teatrul Dramatic „Fani Tardini” a avut loc cea de-a doua ediție a „Galei Comunității Gălățene”, un eveniment local dedicat, potrivit organizatorilor de la Fundația Comunitară din Galați, „recunoașterii binelui din societatea civilă”. Gala constituie un prilej de întâlnire între cei care fac o diferență în comunitate, de la ONG-uri, voluntari, inițiatori și susținătorii lor la antreprenori locali și lideri de opinie. În acest an au fost 90 de nominalizări propuse de gălățeni pentru premiile „Galei Comunității Gălățene” – 2019, fiind decernate 13 premii pe 8 categorii, după cum urmează: ONG Start bun – Asociația Fantasticii Down, președinte Mioara Munteanu, premiu acoprdat de Marius Geru; ONG Demult pe drum – Ajutați-l pe Lăbuș, premiu înmâmat de Eduard Șișu; Lider Voluntar – Marius Bucur, premiu înmânat de Irina Susanu; Lider gălățean de acasă – Marius Ionescu, distincție înmânată de Daniela Vlad; Lider gălățean diasporean – Pompiliu Comșa, premiul primit de la Amalia Ene; Super Campanie de fundraising – Asociația Fantasticii Down, premiu primit de la Mihaela Gheba, Fundraiser campion – Mihaela Lupu, premiul înmânat de Georgiana Mihailovici; Firmă responsabilă social – GLO Marine, premiu acordat de Adrian Comănescu. Premianții au fost stabiliți pe baza votului public într-un procent de 25% și a notării unei echipe de jurizare formată din 19 membri, într-un procent de 75%.
Gala a mai oferit și 4 premii speciale, respectiv: Premiul special al publicului – Câștigat de Virgil Tăbuș, înmânat de Delia Oprea; Premiul special al juriului – Câștigat de campania ”Rugă pentru Mara”, înmânat de Zenaida Costea; Premiul Diasporean implicat – Câștigat de Dana Munteanu; Premiul Galantom – Câștigat de Campania „Fără tocuri și paiete. Distracție, nu etichete!”, premiu înmânat de Diana Cătălina Popa; Super Voluntar de Gală-Andrei Cosmin, premiu înmânat de Daniel Popa. Dincolo de clasament, în esență, premiile Galei Comunității Gălățene sunt acordate, conform colegei Andreea Alaxandrov, pentru a inspira la implicare și la un timp bun în comunitate. În foaierul Teatrului dramatic, au fost o degustate vinuri de Cotnari și bunătăți locale, iar artizani și artiști locali, în special de la Di Cuore, și-au donat din arta lor pentru o cauză. In plus un moment cu atmosferă de Crăciun a fost creat de corul de copii al Ansamblului Rădeșteanca. Gala Comunității Gălățene, Ediția a III-a, urmează să se întâmple în 2021. Fundația Comunitară Galați susține transformarea Cetății, implicând resurse și potențial uman local. Organizația aduce împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a crea comunități în care să ne simțim ca acasă. În 4 ani Fundația a finanțat zeci de proiecte și a pus în mișcare Galațiul în evenimente precum Semimaraton Galați.
Vizibil emoționat de nominalizare, dar mai ales de trofeul primit, am spus câteva cuvinte pe care le redau: Pe 20 octombrie 2011, împreună cu academicienii Vasile Burlui și regretatul Constantin Gheorghe Marinescu, am pus bazele Asociației Fiii Galațiului de pe alte meleaguri. Am căutat în întreaga lume și am descoperit 282 de personalități în viață născute în județul Galați, dintre care 17 academicieni. Este, dacă vreți, celula IQ a județului, care va fi pusă în evidență prin parteneriatul pe care urmează să-l semnăm zilele viitoare cu președintele CJ. Pe lângă grupul format pe FB cu același nume, care număra în această dimineață 7700 de membri, am reușit prin demersuri, repetate să ajutăm la decernarea a 4 titluri de Cetățean de Onoare ai orașului Tg Bujor și al unuia la Galați, să redenumim școlile de la Suceveni și nr.2 Galați cu numele acelor gălățeni faimoși în viață, lucru aproape unic în România la această oră.
Am editat 115 edițiii de Realitatea în Diaspora, un hebdomadar cu ediții speciale la Congresul Spăiritualitățiii Românești. Prin noi s-au făcut dotări de către mentori la cele două școli, iar împreună cu Petrică Marinescu, cetățean de onoare al județului, organizăm Memorialul ‘’Ion Zaharia’’ al foștilor fotbaliști din echipele gălățene. Avem și multe proiecte discutate cu domnul Fotea care urmează să prind viață curând. Mulțumesc celor care m-au nominalizat, mulțumesc celor care m-au votat obținând un procent de 50 %, cel mai mare dintre cei nominalizați la nivelul celor 8 categorii. Cum este și normal, dați-mi voie să dedic acest premiu gălățenilor de oriunde și mai ales academicianului Constantin Gh.Marinescu, care recent a plecat în lumea celor drepți. 
  
Iată și prezentarea mea, alături de ceilalți concurenți ai categoriei, respectiv Oana și Adrian Moraru, Victor Tudose, Dan Munteanu, Nineta Bărbulescu-ambsadorul nostru în Australia și Noua Zeelandă, Adriana Patriche, Petru Blaj: ”Pompiliu Comșa, directorul Trustului de Presă Realitatea Pompidou, dublu campion național de provincie print. Este desemnat Cel mai bun ziarist de provincie din România. Reporter European, certificat Gateway, este autor a 16 volume. Dublu laureat al concursului RENASIS pentru combaterea sărăciei dar și triplu laureat al Festivalului Internațional al Aforismului pentru Românii de Pretutdindeni, în 2019 primind Trofeul Festivalului. A fost inclus în diferite antologiii din țară și străinătate, colaborează la 15 reviste de prestigiu. Este șeful Biroului de Presă al Regelui caricaturii, timișoreanul Ștefan Popa POPA’S. Alături de Petre Marinescu, organizează ’’Memorialul Ion Zaharia’’, ajuns la ediția a 14-a. Este profesor universitar asociat de 11 ani la Universitatea ’’Apollonia’’ din Iași și participant la numeroase congrese internaționale din țară și de peste hotare.” 
  
Am scris toate acestea întrucât suntem la mijloc de decembrie, deci mai este timp să-mi înbogățesc palmaresul în cel mai prolific an al existenței mele. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.