Acasă Sănătate Pectina și Zahărul Gelifiant de la Mărgăritar – Agrana Zucker AG, o...

Pectina și Zahărul Gelifiant de la Mărgăritar – Agrana Zucker AG, o nouă provocare!

Am avut „șansa” să primesc o invitație de la un bun prieten la Băneasa Shopping City cu prilejul unui eveniment organizat de Good Food și Mărgăritar, unde unii au avut chiar „plăcerea” să încerce și deguste „Zahărul Gelifiant Mărgăritar”. M-am abținut din varii motive, unele vi le prezint în cele ce urmează. Întregul eveniment avea la baza motto-ul–pentru a obține „cele mai fine gemuri”–cu mulți aditivi și pectină suficient de multă să gelifice și-un cal. Să vedem însă cum ne asigurau prezentatorii evenimentului că totul este în regulă cu produsul lor poaspăt lansat: „Despre gelfix s-au vehiculat multe și mărunte, cum că nu ar fi sănătos pentru că, bineînțeles, conține faimoasele E-uri, însă nu știm vreun produs din comerț care să nu le conțînă. În dorința de a ne hrăni sănătos tindem să citim în exces etichetele produselor, însă eu v-aș recomandă să stați liniștiți, nu se acumulează o grămadă de E-uri într-un borcan de dulceață, datorită gelfixului.” Probabil că, depunând puțin efort echivalăm ce este în magazin la raft! Asta dacă vom pune și…zahăr vanilat, sare de lămâie, zahăr alb rafinat excesiv,…

Concluzia speech-ului organizatorilor

Chiar așa, voi ăștia 5% care încă va mai pierdeți timpul citind eticheta în loc să dați buzna la un nou produs „natural” și plin de E-uri, lăsați această activitate deoparte! Dăunează businessului nostru! Oare ce sens are să faci acasă gemuri și dulcețuri dacă pui exact aceeași aditivi că și cei ce se găsesc în mod tradițional în borcanele de pe raft? Pierdere de timp! Fie și 15 min.

Ce este pectina?

Pectina bio este o fibră solubilă naturală ce se regăsește în mod natural în multe fructe și legume. Pectină de sinteză E440 obținută industrial se încadrează însă la categoria E-uri și poate fi evitată prin pregătirea alimentelor în casă sau achiziționarea lor în varianta Bio, 100% naturală. Pectina este un exemplu excelent de polimer natural și este alcătuită din molecule de acid pectic și acid pectinic. Pectina este practic un compus cu o mulțime de zaharuri și acizi atașați. Fiecare plantă o conține într-o anumită cantitate, uneori într-una extrem de mică. În cadrul plantei sau fructului, pectină este practic un material care unește celulele. Cojile de citrice conțîn cea mai mare cantitate de pectină, fiind urmate de mere, pulpă citricelor și de morcovi. Atunci când este încălzită cu mai mult zahăr și acid (de obicei, suc de lămâie sau oțet), pectina determină o îngroșare caracteristică a jeleurilor și gemurilor. Așa apare gemul la minut! Mă rog 15 minute!

Pectina naturală

Ca majoritatea lucrurilor din societatea actuală, puteți găși pectină comercializată atât în formă să naturală, cât și în cea sintetică (E440). Zahărul Mărgăritar Gelifiant utilizează în mod clar o pectină obținută industrial, substanță face parte din categoria „E-urilor” Codexului Alimentar. Pectina este folosită ca: agent de îngroșare, emulgator și stabilizator în alimente precum gemurile și jeleurile, însă o puteți găși și în băuturile comerciale, în iaurturi și în multe alte alimente, medicamente și suplimente. Din păcâte, nu o veți vedea neapărat menționată pe o eticheta alături de ingredientele produsului comercial pentru că, atenție, ea poate fi încadrată și la…arome naturale!

În acest caz, cel mai probabil caz cu puțînță, provine din merele-crab necoapte sau chiar din napii turcești ultrachimizati și tratați, însă această pectină, atenție, poate fi impură din punct de vedere chimic. Poate fi de asemenea amestecată cu conservanți și alte chimicale, asta și pentru a funcționa mai bine! O soluție bio la îndemână gospodinelor implicate în acțiunea de preparare a gemurilor, jeleurilor sau dulciurilor de casă este folosirea piure-ului de mere sau a cojilor de portocale bio (?). Funcționează la fel de bine că și pectină sintetică dar aveți într-un final un produs curat, santos și mai ales…natural, asta dacă și zahărul a fost mai puțîn alb, dacă…

Este pectină sănătoasă?

Pectină în starea naturală este sănătoasă! Puteți și trebuie să evitați însă pectină obținută industrial! Pectina naturală este o fibră dietetică pe care organismul uman nu o poate absorbi, deci ea doar tranzitează sistemul digestiv ajutând la detoxifierea organismului. Fibrele naturale precum pectină oferă o mulțime de beneficii sănătățîi: menținerea unui colon sănătos(fără ColonHelp), prevenirea creșterilor bruște ale nivelurilor de glucoză din sânge (?), reducerea IBS (sidromul colonului iritabil), prevenirea apariției altor probleme intestinale.

Pectina naturală, un tip de fibră ce se regăsește în cele mai mari concentrațîi în citrice și mere, poate oferi multe beneficii sănătății. Fibrele reprezintă un aspect important în alimentație. Lipsa lor declanșează cancerul după cum numeroase studii au relevat. Potrivit MedlinePlus, un occidental consumă, în medie, 10-15 g de fibre zilnic. Aceste valori se situează mult sub recomandarea pentru adulți, de 25, până la 35 g fibre pe zi. La capitolul fibre, noi românii, stăm încă bine deși nu atingem nivelul necesar și sigur!

Pectina poate fi extrasă industrial din anumite tipuri de fructe pentru fabricarea gemurilor și jeleurilor și a fost pentru prima oară separată în anii 1820. Cojile citricelor și substanța uscată din măr sunt utilizate adesea în industria alimentară datorită conținutului lor mare de pectină. Fructele bogate în pectină pot fi amestecate cu cele sărace în pectină, precum căpșunile și coacăzele roșîi, pentru a fi transformate în gemuri și jeleuri.

Deoarece pectină este folosită pe scară largă drept agent de îngroșare în fabricarea alimentelor comerciale, oamenii se întreabă adesea dacă se poate lua în discuție un eventual exces în alimentație. Pentru că se regăsește deja în mod natural în fructe și legume, consumul de pectină nu cauzează de obicei efecte adverse. Dar, așa cum vă așteptați, un consum excesiv de pectină poate genera dureri stomacale, probleme digestive sau diaree. De asemenea, consumul excesiv de pectină poate împiedica tractul digestiv să absoarbă nutriențîi din mâncare. Și pectina tinde să fie prezentă în din ce în ce mai multe alimente și băuturi!

Fructe bogate în pectină

Potrivit USDA (Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite), fructele sunt cele ce conțîn cea mai mare cantitate de pectină (toate fructele au în alcătuirea lor cel puțîn 5-10% pectină). Dintre fructe, piersicile, merele, portocalele, grapefruit-ul și caisele conțîn cele mai mari cantități de pectină. De exemplu, o piersică mică conține 0,910 g pectină, în timp ce o ceașcă de felii de măr conține 0,654 g pectină.

Legume și leguminoase bogate în pectină

Conform USDA, de obicei, fibrele dietetice care se regăsesc în legume și leguminoase sunt alcătuite în proporție de 15-20% din pectină. Dintre legume, morcovii sunt cei care conțîn una dintre cele mai mari cantități de pectină, un morcov mare având 0,576 g de pectină. Roșiile și cartofii sunt de asemeni legume bogate în pectină. O roșie medie conține 0,369 g pectină, în timp ce un cartof alb mediu conține 0,639 g. Dintre leguminoase, mazărea conține una dintre cele mai mari concentrațîi de pectină, o porție de o ceașcă având 0,960 g pectină.

Cereale și alte surse de pectină

Datorită proprietăților de gelifiere ale pectinei, această este adăugată mai multor alimente pentru a le stabiliza. De exemplu, pectină este utilizată adesea în băuturile răcoritoare, în deserturi și produse lactate. În special, unele tipuri de cereale sunt bogate în pectină, că de exemplu, fulgii de porumb, care au 0,750 g pectină la o porție de o ceașcă. De asemenea, unele tipuri de pâine au un conținut ridicat de pectină, o felie având 0,261 g.

Fibre alimentare

Fibrele dietetice reprezintă acea parte nedigerabilă a plantelor. În alimentație, există două tipuri de fibre: solubile și insolubile. Ambele lucrează împreună pentru a susține sănătatea organismului. Pectină este o formă de fibră solubilă, care atrage apă din tractul digestiv și formează un gel, contribuind la încetinirea digestiei. Fibrele insolubile ajută la susținerea mișcării alimentelor ingerate de-a lungul sistemului digestiv, adăugând totodată masă scaunului rezultat.

Pectina ajută la scăderea colesterolului

Potrivit unui studiu publicat în luna mai 2012, în „European Journal of Clinical Nutrition”, pectină poate ajută la menținerea colesterolului la valori normale. Participanțîi la acest studiu au consumat câte 15 g de pectină din măr sau din citrice zilnic, timp de patru săptămâni. Rezultatele au arătat că pectină, din orice sursă ar proveni, scade LDL-ul, colesterolul „rău” cu 7 până la 10 procente. Într-un proces ulterior, administrarea a 6 g de pectină din citrice pe zi, timp de trei săptămâni, a avut că efect o scădere a LDL-ului cu 6-7 procente.

Protecție împotriva cancerului de colon

În urmă unui studiu de laborator ale cărui rezultate au fost publicate în 2003, în revista „Anti-Cancer Research”, s-a constatat că adoptarea unei diete bogate în fibre precum pectină poate fi cheia către prevenirea tumorilor intestinale. Oamenii de știință au testat efectele pectinei asupra celulelor canceroase ale colonului uman și au descoperit că această inhibă creșterea tumorii, după cum se arată și în studiu. Cercetătorii au concluzionat că pectină și substanțele rezultate în urmă descompunerii ei sunt agenți eficienți împotriva apariției cancerului de colon.

Pectină susține valori stabile ale glucozei

Dacă aveți diabet, cunoașteți importanța menținerii unei glicemii stabile. Vestea bună este că, mâncând alimente bogate în fibre solubile așa cum este pectină, puteți contribui la stabilizarea nivelului de glucoză din sânge. Atunci când consumăți o masă ce conține fibre solubile, acestea încetinesc digestia și întârzie golirea stomacului. Astfel se reduce viteză cu care organismul absoarbe carbohidrațîi de la o masă, fapt ce menține stabile nivelurile de glucoză. Pectina este un tip de fibră dietetică vâscoasă. Potrivit unui raport întocmit de către Departamentul de Agricultură al Statelor Unite, fibrele vâscoase scad răspunsul glicemic al alimentelor, întârziind golirea gastrică și, în consecință, și absorbția glucozei de către organism. De asemenea, pectină joacă un rol în normalizarea nivelurilor grăsimilor din sânge, mai ales a colesterolului.

Cu sau fără pectină adăugată?

Pectină extrasă chimic (E440) este considerată sigură în cantitatea prezentă în alimente (nu și sănătoasă, atenție la acest aspect!), însă în cantități mai mari (din suplimentele alimentare de exemplu) poate avea efecte negative precum balonare, diaree, flatulență, alergii, astm etc. Pentru extragerea pectinei din plante se poate utiliza și fierberea îndelungată a acestora, astfel obțînându-se un lichid cu un conținut ridicat de pectină, însă randamentul este destul de scăzut, ceea ce face că această metodă să nu fie folosită de producătorii industriali. Ei preferă sinteză, acolo unde raportul calitate preț este clar în favoarea procesului chimic!

Pectina naturală cât și cea obținută prin extracție chimică au efecte benefice similare, diferența fiind faptul că pectină extrasă industrial poate conține și impurități chimice rezultate în urmă tratamentelor chimice făcute în timpul procesului de extracție. În acest context, puteți evita pectină extrasă chimic (E440) fie consumând numai gemuri și dulcețuri de casă, Atenție: fără Mărgăritar Gelifiant, fie alegând produse bio de pe raft, de cea mai bună calitate (de unde și prețul destul de ridicat) și care au clar înscrisă pe eticheta mențiunea „Fără pectină adaăgată”. Asta însă doar dacă faceți parte din cei 5% pe care chiar îi interesează ce mănâncă! Și care nu țin cont de „sfaturile” dezinteresate ale producătorilor … Deloc!