Acasă Opinii Viața este o călătorie cu trenul (Corespondenţă de la Dr. Ing. Emil...

Viața este o călătorie cu trenul (Corespondenţă de la Dr. Ing. Emil Sîrbu, Inspector şef, Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite)

Noi să ne străduim să avem o călătorie frumoasă, pentru ca atunci când ajungem la sfârşitul ei să putem spune că a meritat drumul şi să lăsăm după noi, atunci când coborâm, un loc gol, dar plin de amintiri frumoase celor care călătoresc mai departe.

Să nu uităm că în drumul vieţii de fapt numai un tren e al tău, pe care îl poţi pierde şi atunci aştepţi îngândurat la următorul şi că doar o staţie e a ta, pe care s-ar putea să o ratezi şi atunci începe calvarul într-un nou drum, mult mai sinuos şi plin de obstacole.

Călătoria vieţii are, pentru unii, un parcurs foarte uşor, pentru alţii nemeritat de greu. Unii îşi pierd trenul, ratându-şi viaţa. Alţii, care sunt la un pas să urce în trenul vieţii, se împiedică, se accidentează şi părăsesc viaţa, urcând la cele veşnice.

În această călătorie îţi poţi întâlni jumătatea, poţi avea copii, poţi să performezi în faţa semenilor tăi, sau poţi rămâne la nivel de slugă.

În funcţie de calităţile cu care te-a dotat provinitatea şi cât de norocos eşti, poţi călători în viaţă cu un tren de lux, cu un rapid sau accelerat, rămânând pentru cei ghinionişti personalul sau chiar mărfarul.

În trenul vieţii poţi avea prieteni, dar şi duşmani, oameni perverşi, farisei, oameni care să te aprecieze şi să te iubească, dar şi oameni care te urăsc şi te invidiează – vorba proverbului, „Dacă tot ai rămas fără capră, să moară şi capra vecinului”!

În trenul vieţii poţi parcurge lumea de la un cap la altul, cu multe staţii, poţi să-ţi faci cunoştinţe şi mulţi prieteni, dar sunt unii care nu au decât o staţie în viaţă.

În trenul vieţii, în funcţie cât de lungă îţi este călătoria, constaţi cum din copil ajungi tânăr, adult şi bătrân, observi cum apar în jurul tău noi şi noi chipuri, inclusiv cei pe care i-ai procreat tu, în timp ce tu şi generaţia ta învechită, aţi devenit nişte bunici destoinici.

Tot cu trenul vieţii vei părăsi această lume, plecând în eternitate, lăsând în urma ta poate o lume mai bună şi mai erudită, sau, dimpotrivă, una mai rea.

Thomas CSINTA, research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in Social Sciences and criminal investigative journalist (Press Attached, Organization for the Defense of Human Rights – United Nations)

Corespondenţă de la Dr. Ing. Emil Sîrbu, Inspector şef, Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite

Articolul precedentArca paranoicilor aspiranţi la supremaţia mondială şi Potopul cu viruşi – arme biologice (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița)
Articolul următorInterviu: Sergiu Klainerman: „Nu este suficient să apărăm libertatea de exprimare și neutralitatea; trebuie să fim capabili, în același timp, să articulăm o strategie de apărare a culturii occidentale întemeiată pe principii”
Fizician teoretician și matematiciancian de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv ai studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.