Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), a organizat, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, un „Workshop de Traumatologie cu soluții de osteosinteză extramedulară și centromedulară” care are loc astăzi, pe 11 noiembrie 2022, în intervalul orar 08h00-14h00, în Amfiteatrul SUUMC. Evenimentul beneficiază de expertiza, în calitate de lector, a domnului Prof. Dr. Endre Varga-Traumatolog (şef catedră, Clinica de Traumatologie, Universitatea Szeged, Ungaria)
Workshop-ul de Traumatologie cu soluții de osteosinteză extramedulară cu plăci poliaxiale și centromedulară cu tije centromedulare cu țintire computerizată, are ca obiectiv identificarea provocărilor și oportunităților apărute în activitatea medicală spitalicească, pe componenta dezvoltării accelerate a cercetării-dezvoltării şi inovării tehnicilor, tehnologiilor moderne şi, implicit, a procedurilor chirurgicale din sfera ortopediei și traumatologiei.
După cum bine se știe, creșterea speranței de viață și înaintarea în vârstă sunt asociate cu modificări structurale osoase și o serie de complicații legate de traumele osteo-articulare cum ar sunt fracturile. Fracturile masivului trohanterian reprezintă 50% din totalul fracturilor de șold și unul dintre cele mai frecvente tipuri de fracturi în rândul vârstnicilor. Se estimează că fracturile șoldului vor avea o incidență de 2.6 milioane până în 2025 și aceasta va crește până la 6.25 milioane până în 2050. La mică distanță se află incidența fracturilor de pumn (uneori ca fractură revelatoare a osteoporozei) și cele de humerus (cu prevalență egală la vârstele active dar și la senectute). Înaintea alegerii unuia dintre tot mai complexele tipuri de implante este obligatoriu să fie evaluat pattern-ul fracturii și să fie clasificată conform uneia dintre clasificări AO/OTA. Până în prezent nu a fost stabilit un implant reprezentând „standardul de aur” pentru tratamentul acestor fracturi iar acest subiect, de cele mai multe ori, generează energii constructive și controverse medicale si tehnice.
Tratamentul fracturilor trebuie să ia în considerare un stres chirurgical moderat, o rată a complicațiilor și a morbidității postoperatorie cât mai redusă; cercetările biotehnologiei, care îngemănează medicina cu ingineria biomaterialelor, fac, în fiecare zi cre trece, câte un pas înainte în propunerea unor noi soluții ce urmăresc eficiența și eficacitatea sistemelor de osteosinteză, având ca țintă finală, confortul și vindecarea pacientului ortopedic. Scopul principal al „Workshop-ului de Traumatologie cu soluții de osteosinteză extramedulară și centromedulară” este acela de a evalua noile facilități, încercând totodată să identifice o posibilă legătură între etapele cercetării și ale implementarii terapeutice, cu dezvoltarea standardizată a protocoalelor de implantare. Iată de ce demersul nostru își propune să atragă cât mai mulți specialiști din sistemul de public de sănătate (medici primari, specialiști și rezidenți dar și asistenți medicali), în vederea creării unui cadru educațional funcțional care să își dovedească eficiența în creșterea calității serviciilor medicale oferite, în condiții de maximă siguranță, securitate și confort, pacienților din România.
Inovatii in Ortopedie si Traumatologie pentru zone de conflict si accidente severe
Cercetarea și educația continuă în Traumatologie pentru medici rezidenti, specialiști și personalul implicat in Ortopedie, într-o perioadă cu instabilități socio-politice la nivel mondial și conflicte armate apropiate de granița Romaniei, sunt aplicațiile abordate în cursul intitulat „Workshop de Traumatologie cu soluții de osteosinteză extramedulară și centromedulară” din Amfiteatrul SUUMC. Expunerile, demonstrațiile si aplicațiile practice, cazurile clinice cu reușite și dificultăți precum și soluțiile adaptate diverselor cazuri de trauma sunt integrate în calitate de lector, de catre Prof. Dr. Endre Varga şef catedră la Clinica de Traumatologie, Universitatea Szeged, Ungaria. Cariera acestuia îmbina strălucit mediul academic (Supervisor, la Doctoral School of Clinical Medicine), chirurgia ortopedică, conferințele internaționale, implicarea in Sanat Academy Szeged și postura de lector international AO Trauma (AO Research Institute Davos) de aproximativ 40 de ani.
Inovația și eficiența sunt principalele teme din subsolul workshop-ului de Traumatologie cu soluții de osteosinteză de tipul plăcilor cu țintire poliaxială, pentru fracturi multiple și al tijelor ce utilizează țintire distala computerizată pentru o mai mare acuratețe si eficiență intra-opratorie. Traumatologia modernă are nevoie de mijloace adaptative și intuitive care să raspundă criteriilor de bio-compatibilitate cu corpul uman, să fie compliante după implantare cu explorarile CT si RMN, să permită o adaptare cât mai anatomică, să permită irigarea sanguină corectă, să permită o mobilizare rapidă a pacientului și să scurteze timpul operator al medicilor. Aceste dispozitive medicale (tije, plăci, șuruburi) au acoperiri biochimice speciale (prin anodizare) pentru a facilita îndepartarea după ce pacientul este vindecat, necesită o logistică aparte in blocul operator si beneficiază de seturi de instrumente pentru implantare care sunt de cele mai multe ori cheia unei intervenții reușite.
Un spital cu o secție importantă de ortopedie ce abordează dincolo de pacientul cronic, traumele osteoarticulare „uzuale” și pacienții poli-traumatizați (ex. soldați din teatrele de operațiuni) cu fracturi de membru superior și inferior, poate rezolva tot acest spectru doar dacă beneficiază de o paletă largă de soluții de la tije și plăci de calcaneu, de tibie, femur, radius, până la humerus și claviculă în diverse forme și mărimi, ce folosesc congruent câteva tipuri principale de șuruburi și seturi optimizate de instrumente. Pentru toate acestea medicii și asistentele au nevoie simultan de o pregătire continuă pentru care și-a dat girul Colegiul Medicilor și Colegiul Asistenților din România cu creditele necesare acestui curs. În cadrul acestui proiect și-au dat concursul Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, cu suportul academic al Prof. univ. gen. Bg. dr. Adrian Barbilian si Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) și cu Director de Curs-Conf. univ. col. dr. Marius Stanescu gazda și vector al evenimentului, producătorul soluțiilor de osteosinteză Sanatmetal și Sanat-Academy, instituția de cercetare care stă la baza implanturilor, integratorul local en.Life Solutions (distribuitor autorizat de Ministerul Sanătății și ANMDM) și platforma de comunicare medicala și high-tech.
Dr. Marius Stanescu, șeful secției de Ortopedie SUUMC, este medic primar ortopedie-traumatologie, conf. univ. la UEB., responsabil de implementare, la nivelul SUUMC, a Programului Naţional (PN) de Transplant de ţesuturi osteoligamentare, PN Endoprotezare si PN de Reconstructie a defectelor osoase de cauza tumorala si netumorala, competenţă Artroscopia genunchiului, doctor în stiinţe medicale. Acesta a participat încă din timpul rezidentiatului la o serie intreaga de cursuri, workshopuri, congrese medicale specializate în Oncologie, Traumatologie, Transplant, Medicina Sportivă, Protezare de Șold și Genunchi în țară și internaționale și are articole știintifice publicate pe tema artroplastiei de șold, traumatologiei și multe altele.
Platforma en.Life și Enlife Solutions sunt angrenate în evenimente educaționale medicale, tehnologii și soluții ultra specializate pentru Neurochirurgie (susținerea proiectului de cercetare în cranioplastia personalizată pentru pacienți cu defecte din cauze traumatice sau decompresive), Radiologie Interventională (soluții pentru accidente ischemice, anevrisme si stenoză intracraniană), Chirurgie Spinală (soluții implantabile pentru osteoporoza), Ortopedie (osteosinteză și cryoterapie), Chirurgie BMF (reconstrucția post-traumatica a feței și articulației temporo-mandibulare), Chirurgie Plastică și reconstructivă (chirurgia mâinii). În același timp en.Life promovează oamenii din spatele medicilor, intervenții chirurgicale complexe, evenimente, tehnologii disruptive și folosește tot arsenalul din Social Media pentru a explica pacienților, dispozitivele medicale pe înțelesul lor.
Epoca pe care o traversăm, aduce în același peisaj o explozie de informații și aplicații din domenii deja convergente (bioinginerie, medicină, robotică, IT, block-chain) vehiculate prin diverse canale de comunicare ce pot fi în sprijinul pacienților din Romania prin upgrade-ul celor implicați în sistemul medical, public și privat. Tehnologia și știinta împing medicina peste frontierele cunoscute continuu, dar trebuie să punem aceste „arme” în mâinile unor profesioniști permanent în alertă, mereu antrenați. De aceea cursul de față este o ocazie excelentă de ascuțire a aptitudinilor și cunoștințelor la intersecția între tehnica operatorie și inovație în dispozitive medicale implantabile.
Articole asociate
Notă. Alte articole în Jurnalul Bucureștiului legate de partenerul nostru Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC)
Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului


[…] Workshop de „Traumatologie cu soluții de osteosinteză extramedulară și centromedulară” orga… […]
[…] Workshop de „Traumatologie cu soluții de osteosinteză extramedulară și centromedulară” orga… […]
[…] Workshop de „Traumatologie cu soluții de osteosinteză extramedulară și centromedulară” orga… […]
[…] Workshop de „Traumatologie cu soluții de osteosinteză extramedulară și centromedulară” orga… […]
[…] Workshop de „Traumatologie cu soluții de osteosinteză extramedulară și centromedulară” orga… […]
[…] Workshop de „Traumatologie cu soluții de osteosinteză extramedulară și centromedulară” orga… […]
[…] Workshop de „Traumatologie cu soluții de osteosinteză extramedulară și centromedulară” orga… […]
[…] Workshop de „Traumatologie cu soluții de osteosinteză extramedulară și centromedulară” orga… […]