Dr. Av. Radu Pavel, Avocatul Coordonator al Societății Românești de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, subliniază importanța implementării unor strategii legale eficiente pentru prevenirea disputelor comerciale și protejarea intereselor firmei în fața riscurilor financiare. Având în vedere evoluția cadrului legislativ și a mediului de afaceri aflat în continuă schimbare, multe firme din România ajung să intre în conflicte juridice ce pot afecta activitatea și stabilitatea acestora. De cele mai multe ori, procesele în care sunt implicate firmele din România vizează aspecte legate de recuperare creanțe în urma unor conflicte comerciale, aspecte fiscale, de muncă sau probleme legate de procedura insolvenței/faliment firmă. Este necesară implementarea unor strategii legale care să prevină apariția unor astfel de dispute, însă există numeroase situații în care firmele ajung în conflicte ce pot afecta desfășurarea normală a activității economice și care pot duce la pierderi financiare semnificative. Un avocat litigii vă poate fi de folos atunci când vine vorba de soluționarea conflictelor și identificarea unei strategii personalizate. De cele mai multe ori, un avocat recuperare creanțe persoane juridice vă poate oferi asistență în recuperare facturi neîncasate, pregătire cerere anulare act administrativ, atragerea răspunderii solidare a administratorului (răspundere administrator SRL), redactare contracte comerciale (inclusiv contracte comerciale internaționale), redactare contestație decizie concediere, anularea deciziei de concediere, deschidere insolvență firme sau falimentul unei firme, pregătire acte necesare insolvență firme, precum și oferirea de sfaturi juridice prin consultanță dreptul muncii, drept comercial, drept fiscal și insolvență firmă cu datorii. Prezentul articol abordează cele mai întâlnite tipuri de litigii între firme și serviciile pe care le poate acorda un avocat recuperare creanțe în acest sens.
Conflicte comerciale între firme
Într-un mediu de afaceri dinamic și aflat într-o continuă dezvoltare, conflictele comerciale se pot naște foarte ușor și reprezintă un risc constant pentru companii. Acestea pot apărea din cauza neexecutării sau executării defectuoase a obligațiilor stabilite în contracte comerciale, inclusiv în contracte comerciale internaționale. Înainte de a soluționa o dispută în fața instanței de judecată, este recomandată abordarea unei alternative de soluționare amiabilă a disputei pentru recuperare creanțe persoane juridice. În general se urmărește recuperare facturi neîncasate sau restituirea bunurilor livrate. Dacă disputa nu poate fi înlăturată prin metode amiabile, un avocat drept comercial sau un avocat litigii comerciale vă poate asista și reprezenta în fața instanței de judecată, crescând semnificativ șansele de succes pentru recuperare creanțe persoane juridice. Un avocat recuperare creanțe vă poate asista chiar și în etapa de prevenire a apariției disputelor prin redactarea de contracte comerciale (și contracte comerciale internaționale). Un contract bine structurat de un avocat drept comercial clarifică drepturile și obligațiile părților, precum și sancțiunile ce intervin în cazul în care acestea nu sunt respectate.
Litigii fiscale în România
În general, litigiile fiscale pot împiedica firmele din România să își desfășoare activitatea economică. Aceste tipuri de conflicte apar atunci când autoritățile fiscale constată niște abateri de la legislația fiscală, iar în aceste situații, asistența oferită de un avocat ANAF poate fi crucială în ceea ce privește protejarea afacerii și minimizarea riscurilor legale. Există numeroase implicații fiscale pe care o companie le poate întâlni pe parcursul desfășurării activității economice, precum controale fiscale, conflicte privind plata taxelor și impozitelor, contestarea deciziilor fiscale, răspunderea administratorului pentru datoriile societății, etc. Un avocat drept fiscal vă poate asista în conflictele cu autoritățile fiscale, inclusiv în etapa de prevenire. Un avocat fiscal sau un avocat ANAF este în măsură să interpreteze legislația fiscală și să vă ofere o perspectivă clară referitoare la obligațiile pe care le are o companie în România. În ipoteza în care se ajunge la o dispută cu autoritatea fiscală, un avocat drept fiscal vă poate ajuta cu servicii precum atragerea răspunderii solidare a administratorului (răspundere administrator SRL), cerere anulare act administrativ și orice alte mijloace legale pentru protejarea intereselor societății, în funcție de natura speței.
Conflicte de muncă în România
Raporturile de muncă dintre angajați și angajator reprezintă un aspect important pentru bunul mers al activității. De cele mai multe ori, conflictele de muncă se nasc din neplata salariilor, motive de discriminări la locul de muncă, concedieri abuzive sau nerespectarea oricăror clauze contractuale prevăzute în contractul de muncă. Un avocat dreptul muncii sau un avocat conflicte de muncă vă poate oferi asistență de specialitate în cazul în care au fost încălcate prevederile din contractul de muncă, precum și în situația unor concedieri abuzive. Printre soluțiile posibile pentru rezolvarea unor astfel de conflicte se numără contestație decizie concediere (în termen de contestare decizie concediere), anularea deciziei de concediere, consultanță dreptul muncii, acțiune în instanța pentru neplata salariilor și orice alte servicii de dreptul muncii care se pot ivi în practică.
Procedura insolvenței/falimentul unei firme
Procedura insolvenței reprezintă un mijloc util de recuperare creanțe pentru creditori, însă poate reprezenta o adevărată provocare în caz de firmă în insolvență. În general, se recomandă adoptarea unor practici de prevenire a insolvenței sau faliment firmă, însă se poate întâmpla ca o firmă în insolvență să nu găsească alternative de redresare financiară. În acel moment, după deschiderea procedurii de insolvență, creditorii pot solicita înscrierea la masa credală prin depunerea declarației de creanță. În procedura insolvenței, după publicarea tabelului preliminar al creanțelor, creditorii pot face o contestație împotriva acestuia, în situația în care creanța acestora nu este înscrisă sau nu este înscrisă în totalitate. Înscrierea la masa credală este un instrument eficient de recuperare creanțe pentru creditori, iar asistența oferită de un avocat specializat în insolvență este necesară în vederea maximizării șanselor de înscriere a creanței la masa credală. Litigiile de insolvență necesită o abordare atentă din partea unui avocat insolvență firmă cu datorii, iar în ceea ce privește recuperare creanță în procedura faliment firmă, aceasta reprezintă o provocare și mai complexă. Un avocat firme va depune eforturi pentru a maximiza procedura de recuperare creanțe în cazul în care intervine falimentul unei firme, asigurându-se că drepturile și interesele sunt respectate. „Prevenția juridică este instrumentul de bază al unei afaceri caracterizate de stabilitate. Însă, în practică, am observat că cele mai frecvente dispute sunt cele legate de executarea defectuoasă a contractelor comerciale, de dreptul muncii, din cauza concedierilor abuzive sau nerespectarea clauzelor contractului de muncă, de drept fiscal, pentru neîndeplinirea obligațiilor fiscale sau de insolvență.”, a spus Dr. Av. Radu Pavel, Avocatul Coordonator al Societății Românești de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.
Un avocat firme din cadrul echipei noastre vă poate asista cu servicii precum recuperare facturi neîncasate, pregătire cerere anulare act administrativ, atragerea răspunderii solidare a administratorului (răspundere administrator SRL), redactare contracte comerciale (inclusiv contracte comerciale internaționale), redactare contestație decizie concediere, anularea deciziei de concediere, deschidere insolvență firme sau falimentul unei firme, pregătire acte necesare insolvență firme, precum și oferirea de sfaturi juridice prin consultanță dreptul muncii, drept comercial, drept fiscal și insolvență firmă cu datorii. Suntem recunoscuți internațional pentru echipa noastră formată din avocat litigii comerciale, avocat fiscal, avocat conflicte de muncă sau avocat insolvență, având o experiență vastă în domeniile menționate.Având în vedere cele menționate anterior, disputele între firme sunt des întâlnite în mediul de afaceri, cele mai întâlnite fiind pe drept comercial, drept fiscal, dreptul muncii și insolvență. O strategie bine pusă la punct este esențială pentru a evita eventualele pierderi financiare, reducând semnificativ riscurile.
Notă. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2024, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2024. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singură societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. Toate informațiile relevante privind societatea de avocatură.
English version
Dr. Radu Pavel, the Managing Lawyer of the Romanian Law Firm Pavel, Mărgărit & Associates, emphasizes the importance of implementing effective legal strategies to prevent commercial disputes and protect the company’s interests in the face of financial risks. Given the evolving legislative framework and the constantly changing business environment, many companies in Romania find themselves involved in legal disputes that can impact their operations and stability. Most often, these disputes involve commercial debt recovery in Romania from commercial conflicts, tax issues, labor disputes, or matters related to insolvency proceedings in Romania and bankruptcy procedures in Romania. Implementing legal strategies to prevent such disputes is essential, yet there are numerous situations where companies still face conflicts that disrupt their economic activities and lead to significant financial losses. A debt recovery lawyer in Romania can be invaluable in resolving disputes and developing a tailored legal strategy. More specifically, a litigation lawyer in Romania can assist with unpaid invoice recovery, drafting petitions for the annulment of an administrative act in Romania, engaging director’s liability in Romania, drafting commercial contracts (including international business contract in Romania), contesting contractual dismissal in Romania, opening insolvency in Romania, and offering legal consultancy in employment and labor law in Romania, commercial law, fiscal law in Romania, and insolvency in Romania.
Business disputes between companies
In a dynamic and ever-growing business environment, commercial conflicts can arise easily, posing a constant risk for companies. Such disputes often result from non-performance or defective performance of obligations established in commercial contracts, including international business contract in Romania. Before taking a dispute to court, it is advisable to explore alternative dispute resolution methods for commercial debt recovery in Romania. Generally, these cases involve the collection of unpaid invoices or the return of delivered goods. If the dispute to recover debt in Romania cannot be resolved amicably, a commercial lawyer in Romania or a litigation lawyer in Romania can assist and represent you in court, significantly increasing the chances of success in recovering company debts in Romania. Debt recovery solicitors in Romania can also help prevent disputes by drafting well-structured commercial contracts that clearly define the rights and obligations of the parties, as well as penalties for non-compliance and coming up with the best debt recovery solutions in Romania.
Tax disputes in Romania
Tax conflicts can hinder a company’s ability to conduct business in Romania. Such conflicts arise when the Romanian tax authority identify violations of tax laws. In these cases, the assistance of a tax lawyer in Romania (a tax attorney in Romania) is crucial for protecting business interests and minimizing legal risks. Common tax-related issues include tax audits, disputes over tax obligations in Romania, challenges to tax decisions, and engaging responsibilities of an administrator in Romania for corporate debts. A tax lawyer in Romania can assist in both dispute prevention and legal representation during tax conflicts. If a dispute with the Romanian tax authority arises, a tax lawyer in Romania can provide services such as engaging director’s liability in Romania, requesting the annulment of an administrative act in Romania, and using other legal mechanisms to protect corporate interests.
Employment disputes in Romania
Employer-employee relationships are critical to business operations. Labor disputes often arise from unpaid wages, workplace discrimination, unfair dismissals, or breaches of employment contracts. An employment lawyer in Romania can provide specialized legal assistance in cases where employment contract provisions have been violated, including wrongful contractual dismissal in Romania. Possible legal solutions include challenging a decision of contractual dismissal in Romania (within the legal timeframe), requesting its annulment, filing claims for unpaid wages, and other labor law services.
Insolvency proceedings in Romania
Insolvency proceedings in Romania are one of the most important debt recovery solutions in Romania for creditors seeking to recover debt in Romania but can be challenging for companies facing financial difficulties. While insolvency prevention strategies are recommended, some companies may reach a stage where financial recovery is no longer possible. Once insolvency proceedings in Romania begin, creditors can file a statement of claim in Romania to register their debts. If a creditor’s statement of claim in Romania is not fully recognized in the preliminary creditors’ table, they can challenge it. Proper registration in the creditors’ table is crucial for debt collection in Romania, and legal assistance from an insolvency lawyer in Romania can maximize the chances of successful claims. Corporate insolvency litigation requires a careful approach from an insolvency attorney in Romania or a debt recovery lawyer in Romania, as recovering debts from a bankrupt company in Romania is particularly complex. An insolvency lawyer in Romania will strive to maximize the process of debt recovery in Romania in case of a bankrupt company in Romania, ensuring that rights and interests are protected. „Legal prevention is the key tool for a stable business. However, in practice, we have observed that the most common disputes arise from the improper execution of commercial contracts, labor law issues such as contractual dismissal in Romania or failure to comply with employment contract clauses, tax law breaches due to unfulfilled tax obligations in Romania, or insolvency proceedings in Romania,” said Dr. Radu Pavel, Managing Partner of the Romanian Law Firm Pavel, Mărgărit and Associates.
A corporate lawyer in Romania from our team can assist you with services such as recovering unpaid invoices, preparing applications for the annulment of an administrative act in Romania, engaging responsibilities of an administrator in Romania, drafting commercial contracts (including international business contract in Romania), filing dismissal appeals, overturning dismissal decisions, initiating company insolvency in Romania or bankruptcy proceedings, preparing necessary insolvency documents, and providing legal advice in employment and labor law in Romania, commercial law, fiscal law in Romania, and company insolvency in Romania. We are internationally recognized for our team of specialists, including commercial lawyer in Romania, tax attorney in Romania, employment solicitors in Romania, and insolvency lawyers in Romania, with extensive experience in these areas. Given the above, business disputes are common in the corporate environment, particularly in employment and labor law in Romania, commercial law, fiscal law in Romania, and company insolvency in Romania. A well-structured strategy is essential to avoid potential financial losses and significantly reduce risks.
Note. Pavel, Margarit and Associates Law Firm is one of the top law firms in Romania, providing high-quality legal services. The firm’s clients include multinational and domestic companies of great magnitude. In 2024, the law firm’s success stories brought it international recognition from the most prestigious international guides and publications in the field. As a result, Pavel, Margarit and Associates Law Firm ranked 3rd in Romania in the Legal 500’s ranking of business law firms with the most relevant expertise. The law firm is internationally recognized by the IFLR 1000 Financial and Corporate 2024 guide. Additionally, Pavel, Margarit and Associates Law Firm is the only law firm in Romania recommended by the international director of Global Law Experts in London in the Dispute Resolution practice area. All relevant information about Pavel, Margarit and Associates Law Firm can be found on the website www.avocatpavel.com.
French version
Dr. Radu Pavel, Avocat Coordonnateur de la Société d’Avocats Roumaine Pavel, Mărgărit & Associés, souligne l’importance de mettre en place des stratégies juridiques efficaces pour prévenir les conflits commerciaux et protéger les intérêts de l’entreprise face aux risques financiers. Étant donné l’évolution du cadre législatif et l’environnement commercial en constante mutation, de nombreuses entreprises en Roumanie se retrouvent impliquées dans des litiges juridiques pouvant affecter leurs opérations et leur stabilité. Le plus souvent, ces litiges concernent le recouvrement de créances commerciales en Roumanie, résultant de conflits commerciaux, de problèmes fiscaux, de litiges du travail ou de questions liées aux procédures d’insolvabilité en Roumanie et aux procédures de faillite en Roumanie. La mise en œuvre de stratégies juridiques pour prévenir de tels litiges est essentielle, mais il existe de nombreuses situations où les entreprises sont néanmoins confrontées à des conflits perturbant leurs activités économiques et entraînant des pertes financières significatives. Un avocat spécialisé en recouvrement de créances en Roumanie peut être d’une aide précieuse pour résoudre ces litiges et élaborer une stratégie juridique adaptée. Plus précisément, un avocat en contentieux en Roumanie peut assister dans le recouvrement des factures impayées, la rédaction de requêtes en annulation d’un acte administratif en Roumanie, l’engagement de la responsabilité du dirigeant en Roumanie, la rédaction de contrats commerciaux (y compris des contrats commerciaux internationaux en Roumanie), la contestation d’un licenciement contractuel en Roumanie, l’ouverture d’une procédure d’insolvabilité en Roumanie et la fourniture de conseils juridiques en droit du travail et de l’emploi en Roumanie, en droit commercial, en droit fiscal en Roumanie et en droit de l’insolvabilité en Roumanie
Conflits commerciaux entre entreprises
Dans un environnement commercial dynamique et en constante évolution, les conflits commerciaux peuvent surgir très facilement et représentent un risque constant pour les entreprises. Ces conflits peuvent découler du non-respect ou de l’exécution défectueuse des obligations prévues dans les contrats commerciaux, y compris dans les contrats commerciaux internationaux. Avant de résoudre un litige devant le tribunal, il est recommandé de recourir à une solution amiable pour la résolution du différend concernant le recouvrement des créances des personnes juridiques. En général, l’objectif est de recouvrer les factures impayées ou de récupérer les biens livrés. Si le différend ne peut pas être réglé par des méthodes amiables, un avocat en droit commercial ou un avocat en contentieux commercial peut vous assister et vous représenter devant le tribunal, augmentant ainsi considérablement les chances de succès pour le recouvrement des créances des personnes juridiques. Un avocat spécialisé en recouvrement de créances peut également vous aider à prévenir l’apparition de disputes en rédigeant des contrats commerciaux (y compris des contrats commerciaux internationaux). Un contrat bien structuré par un avocat en droit commercial clarifie les droits et obligations des parties, ainsi que les sanctions qui s’appliquent en cas de non-respect de ces obligations.
Litiges fiscaux en Roumanie
En général, les litiges fiscaux peuvent empêcher les entreprises en Roumanie de mener leurs activités économiques. Ces types de conflits surviennent lorsque les autorités fiscales constatent des infractions à la législation fiscale. Dans ces situations, l’assistance d’un avocat spécialisé en droit fiscal ou d’un avocat ANAF peut être cruciale pour protéger l’entreprise et minimiser les risques juridiques. Il existe de nombreuses implications fiscales qu’une entreprise peut rencontrer au cours de ses activités économiques, telles que les contrôles fiscaux, les conflits concernant le paiement des taxes et des impôts, la contestation des décisions fiscales, la responsabilité de l’administrateur pour les dettes de la société, etc. Un avocat en droit fiscal peut vous assister dans les conflits avec les autorités fiscales, y compris lors de l’étape préventive. Un avocat fiscaliste ou un avocat ANAF est en mesure d’interpréter la législation fiscale et de vous fournir une vision claire des obligations d’une entreprise en Roumanie. Dans l’éventualité où une dispute survient avec l’autorité fiscale, un avocat en droit fiscal peut vous aider avec des services tels que l’engagement de la responsabilité solidaire de l’administrateur (responsabilité de l’administrateur d’une SRL), la demande d’annulation d’un acte administratif et toutes autres actions légales visant à protéger les intérêts de l’entreprise, en fonction de la nature de l’affaire.
Conflits de travail en Roumanie
Les relations de travail entre les employés et les employeurs représentent un aspect essentiel pour le bon déroulement des activités. Le plus souvent, les conflits de travail naissent de la non-paiement des salaires, de discriminations sur le lieu de travail, de licenciements abusifs ou du non-respect de toute clause contractuelle prévue dans le contrat de travail. Un avocat en droit du travail ou un avocat en conflits de travail peut vous offrir une assistance spécialisée en cas de violation des dispositions du contrat de travail, ainsi qu’en cas de licenciements abusifs. Parmi les solutions possibles pour résoudre de tels conflits, on trouve la contestation de la décision de licenciement (dans les délais pour contester la décision de licenciement), l’annulation de la décision de licenciement, la consultation en droit du travail, l’action en justice pour non-paiement des salaires et tous autres services en droit du travail qui peuvent se présenter dans la pratique.
La procédure d’insolvabilité/faillite d’une entreprise
La procédure d’insolvabilité est un moyen utile de recouvrement des créances pour les créanciers, mais elle peut représenter un véritable défi lorsqu’une entreprise se trouve en insolvabilité. En général, il est recommandé d’adopter des pratiques préventives contre l’insolvabilité ou la faillite d’une entreprise, mais il peut arriver qu’une entreprise en difficulté ne trouve pas d’alternatives pour redresser sa situation financière. À ce moment-là, après l’ouverture de la procédure d’insolvabilité, les créanciers peuvent demander leur inscription à la table des créances en déposant une déclaration de créance. Dans la procédure d’insolvabilité, après la publication du tableau préliminaire des créances, les créanciers peuvent contester ce tableau si leur créance n’y figure pas ou si elle n’y figure pas intégralement. L’inscription à la table des créances est un outil efficace pour le recouvrement des créances par les créanciers, et l’assistance d’un avocat spécialisé en insolvabilité est nécessaire pour maximiser les chances d’inscription de la créance. Les litiges d’insolvabilité nécessitent une approche soigneuse de la part d’un avocat en insolvabilité des entreprises endettées, et en ce qui concerne le recouvrement des créances dans la procédure de faillite d’une entreprise, cela représente un défi encore plus complexe. Un avocat spécialisé pour les entreprises mettra tout en œuvre pour optimiser le processus de recouvrement des créances en cas de faillite d’une entreprise, en veillant à ce que les droits et les intérêts des créanciers soient respectés. „La prévention juridique est l’outil de base d’une entreprise caractérisée par la stabilité. Cependant, dans la pratique, nous avons constaté que les litiges les plus fréquents concernent l’exécution défectueuse des contrats commerciaux, le droit du travail en raison de licenciements abusifs ou du non-respect des clauses du contrat de travail, le droit fiscal pour non-remplissage des obligations fiscales, ou l’insolvabilité,” a déclaré le Dr. Radu Pavel, avocat coordonnateur du cabinet d’avocats roumain Pavel, Mărgărit et Associés.
Un avocat d’entreprise de notre équipe peut vous assister dans des services tels que la récupération des factures impayées, la préparation d’une demande d’annulation d’un acte administratif, la mise en cause de la responsabilité solidaire du gestionnaire (responsabilité du gestionnaire de SRL), la rédaction de contrats commerciaux (y compris des contrats commerciaux internationaux), la rédaction d’une contestation de décision de licenciement, l’annulation de la décision de licenciement, l’ouverture de la procédure d’insolvabilité de l’entreprise ou de faillite d’une entreprise, la préparation des documents nécessaires pour l’insolvabilité d’une entreprise, ainsi que des conseils juridiques en droit du travail, droit commercial, droit fiscal et insolvabilité des entreprises. Nous sommes reconnus internationalement pour notre équipe composée d’avocats spécialisés en litiges commerciaux, en droit fiscal, en conflits de travail ou en insolvabilité, avec une vaste expérience dans les domaines mentionnés. Étant donné ce qui précède, les différends entre entreprises sont fréquents dans l’environnement des affaires, les plus courants étant en droit commercial, droit fiscal, droit du travail et insolvabilité. Une stratégie bien élaborée est essentielle pour éviter d’éventuelles pertes financières, en réduisant considérablement les risques.
Note. Le cabinet d’avocats Pavel, Mărgărit et Associés est l’un des meilleurs cabinets d’avocats en Roumanie, fournissant des services juridiques de la plus haute qualité. Les clients du cabinet comprennent des entreprises multinationales et nationales de grande envergure. En 2024, les histoires de réussite du cabinet lui ont valu une reconnaissance internationale de la part des guides et publications juridiques les plus prestigieux. Ainsi, le cabinet d’avocats Pavel, Mărgărit și Asociații s’est classé cette année 3e en Roumanie dans le classement des cabinets d’avocats d’affaires les plus compétents, réalisé par la publication Legal 500. Le cabinet est également reconnu au niveau international par le guide IFLR 1000 Financial and Corporate 2024. De plus, Pavel, Mărgărit și Asociații est le seul cabinet d’avocats en Roumanie recommandé par le directeur international de Global Law Experts à Londres dans le domaine de la résolution des conflits.
Notă. Toate articolele Societății de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații în Jurnalul Bucureștiului
Nota redacției. (Thomas Csinta-redactor șef și director al publicației)
- Cartea Oglinzilor-Thrillerul lui Eugen Ovidiu Chirovici (tradusă în 39 de limbi, publicată în 40 de țări și vândută în aproape 500.000 de exemplare), într-o singură zi, a fost vândută în Germania în 20.000 de exemplare după apariția lui în librării. De asemenea, romanul este bestseller în Olanda și Italia. Volumul care a luat cu asalt marea piață internațională de carte, este singurul titlu al unui scriitor român ale cărui drepturi de publicare au fost vândute în 38 de țări. Scriitorul Eugen-Ovidiu Chirovici a năucit lumea literară cu primul său roman în limba engleză considerat „un fenomen editorial internațional”. (The Guardian). Până în momentul de față, drepturile de publicare au fost cumpărate în 38 de țări, printre care Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Italia, Spania iar criticii se întrec în elogii la adresa romanului. Cartea a fost senzația Târgului de la Frankfurt, în 2015 și a adus autorului în jur de 1,5 Mil$US. În martie 2024 a fost prezentat filmul Sleeping Dogs, în coproducție australo-americană, după romanul Cartea oglinzilor, în regia lui Adam Cooper și cu Russel Crowe în rolul principal. „Drepturile de difuzare în SUA au fost achiziționate de The Avenue/Paramount (…). Până în prezent, drepturile de difuzare în cinematografe au fost cumpărate în: România, SUA, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Spania, Rusia, Turcia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Israel, Grecia, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, America latină, Australia, Noua Zeelandă”.
- Cartea „Ils ont volé ma vie” (Dany Leprince & Bernard Nicolas) în carte Thomas Csinta este citat pentru rezultatele anchetelor sale alături de cei mai mari jurnaliști de investigație francezi (și europeni).
- Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…
- Români francezi: Vladimir Cosma, Emil Cioran, Matei Vișniec, Tristan Tzara, Victor Brauner, Elvira Popescu, Gherasim Luca, Dinu Flămând, Vasile Șirli, Elena Văcărescu, Constantin Virgil Gheorghiu, Ion Vlad, Thomas Csinta, Paul Barbăneagră, Bogdan Stanoevici, Ariel Moscovici, Luminița Cochinescu, Alice Cocea, Roxana Eminescu, Irina Ionesco, Eli Lotar, Alexandre Revcolevschi, Radu Mihăileanu, Horia Surianu, Haim Brézis. Extras: Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, București) este un violonist, compozitor și dirijor francez, născut la București, România, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Teodor Cosma, este pianist și dirijor, mama sa, Carola, autor- compozitor, unchiul său, Edgar Cosma, compozitor și dirijor, iar una dintre bunici a fost pianistă, elevă a celebrului Ferrucio Busoni. După câștigarea primelor sale premii la Conservatorul Național de la București, Vladimir Cosma ajunge la Paris (unde emigrase unchiul Edgar), în 1963, unde își va continua studiile cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă formația clasică, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare. Începând din 1964, a efectuat numeroase turnee în lume concertând ca violonist, dar, curând, se va consacra din ce în ce mai mult compoziției. Scrie diferite lucrări printre care: „Trois mouvements d’été” pentru orchestră simfonică, „Oblique” pentru violoncel și orchestră, muzică pentru scenă și balet („olpone” pentru Comedia Franceză, opera „Fantômas”, etc.). În 1968, Yves Robert îi încredințează prima muzică de film: „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau serii TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese în colaborare în special cu: Yves Robert, Gérard Oury, Francis Veber, Claude Pinoteau, Jean-Jacques Beineix, Claude Zidi, Ettore Scola, Pascal Thomas, Pierre Richard, Yves Boisset, André Cayat…