Februarie apollonist. Februarie–cea mai importantă lună pentru Universitatea Apollonia Iași. Luna februarie aduce cu sine provocări, dar și momente deosebite pentru comunitatea academică a Universității Apollonia din Iași. În acest an, se celebrează 35 de ani de excelență în educație, iar această aniversare le oferă prilejul perfect pentru a împărtăși realizările și aspirațiile lor cu studenții, cadrele didactice și partenerii tradiționale. Întreg învățămîntul și cultura mioritică este invitată să participe și să celebreze împreună cu gazdele începutul unei luni speciale pentru Universitatea Apollonia.
Așa după cum a ținut să ne precizeze prof. univ. dr. Vasile Burlui președintele acestei instituții de învățământ superior ne așteaptă o lună plină de activități academice, culturale și sociale. Universitatea Apollonia de pe malul Bahluiului transformă Iașul timp de o lună, începând cu 9 februarie, în Capitala Culturală a României, dovedind-oare mai era nevoie?-că instituția de certă valoare este guvernată prin lege, disciplină și rigoarea bunelor proceduri. Așa s-a ajuns la ediția a XXXV-a a Zilelor Universității Apollonia, cu un program divers și dens din care vom spicui și noi.
Până pe 9 martie sunt zeci de activități care de care mai atrăgătoare, aspect menționat de președintele comitetului de organizare Șef lucr. dr Cristi Mihaalache, întărit și de vicepreședinta comitetului, studenta Maria Grumeza, din anul III Medicină Dentară, totodată președinta Asociației studențești, Dorința tuturor organizatorilor acestei ample manifestări este de a se promova doar excelența academică și coeziunea comunității apolloniste universitare, lucru confirmat și în cunoscutul Imn al Universsității, Alma Mater Apollonia, versuri și muzica, Prof. univ. dr. Vasile Burlui, aranjament muzical pentru cor mixt, Leonard Dumitriu.
De altfel se împlinesc 35 de ani de învățământ independent, pe baza exemplelor internaționale, învingând dificultățile începutului, nu puține la număr, până la impunerea unei discipline didactice clare, universitatea evoluând nu numai prin extinderea dotărilor și laboratoarelor, ci și prin diversificarea ofertelor educaționale. De asemenea, programul Erasmus și colaborările internaționale le-au adus celor de aici impactul pe plan global. Adoptând cu succes principiile doctrine Kaizen a crescut evident și calitatea.
Dovadă și inserția apollonistă la nivel municipal, național și internațional. Prof. univ. dr. Liliana Sachelarie, vicepreședintele universității, prof. univ. dr. Gabriela Mihalache, rectorul, prof. univ. dr. Dumitru Popa, decanul Facultății de Științe ale Comunicării, conf. univ. dr. Laura Romilă, decanul Facultățiii de Medicină, Prof. univ. dr. Carmen Stadoleanu, președintele Senatului, ne-au prezentat fiecare crâmpeie din activitatea diurnă, confirmându-ne prestigiul crescut an de an acordat comunității apolloniste. Duminică, 9 februarie chiar de Ziua Sf. Apollonia debutează o noua ediție a Sesiunii Științifice Studențești la Sala Cavalerilor și la modernul sewdiu din strada Zmeu. Participă studenții Facultății de Medicină și cei de la Facultatea de Științe ale Comunicării.
La secțiunile de Medicină Dentară, Tehnică Dentară, Balneo-fizio-kinetoterapie și recuperare, Asistență Medicală Generală, Științe ale Comunicării, în total urmând să se prezinte 72 de comunicări. Din amplul și variatul program al Zilelor Universității Apollonia din Iași nu lipsesc, în ordine cronologică, actvitățile de educație sanitară cu copii, seara de film din 14 februarie, donarea de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Iași, campionatul de fotbal, cel al jocurilor de societate, o seară de poezie dedicată Dragobetelor, dar mai ales ediția jubiliară a Congresului Internațional „Pregătim viitorul, promovând excelența” care se va desfășura preț de 3 zile la Palas Congres Mal.
Un moment aparte în cuprinsul acestuia va fi decernarea titlului de Doctor Honoris Causa, Prof. univ. dr. Sorin Istrail (director of the Center for Computational Molecular Biology at Brown University Department of Computer Science),
Prof. dr. Sorin Istrail – cetățean de onoare al orașului Târgu Neamț
și Prof. univ. dr. Vasile Morar (profesor la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității din București). Dintre activitățile extracurriculare Congresului mai menționăm seara de teatru de la Naționalul Vasile Alecsandri, dar și Sărbătoarea Mărțișorului sau întâlnirea cu Alumni.
Pe 4 martie se va organiza Zilele Porților Deschise, apoi o nouă expoziție de pictură, pe 8 martie de Ziua Femeii o inedită manifestare sub genericul „O floare pentru fiecare”, iar pe 9 martie de acum tradiționala zi de 40 de Mucenici la Centrul de bătrâni. Revenind la a 35-a ediție a Congresului să spicuim și denumirilor câtorva secțiuni: Noua ordine mondială, Oscilații etice și morale, Repere în medicina avansată-Tribuna practicianului, digitalizarea în medicină, Centenar Solomon Marcus, Tezaur-marile cărți ale culturii naționale, Comunicare și învățare eficientă prin inteligența artificială, Repere în medicina avansată-Abordări interdisciplinare în medicină, Actualizări în nanomedicină. Să recunoaștem că puține centre universitare pot organiza și susține la această oră în țară un asemenea evantai de evenimente, lucru pentru care în finalul relatării noastre de la fața locului felicităm pe organizatori și sponsori, urându-le mult success în continuare.
Și în sfârșit, dar nu în ultimul rând, merită să menționez și participarea la acest eveniment de excepție (ca de altfel și în anii precedenți!) a Jurnalului Bucureștiului (publicație cultural–educațională și științifică franco–română, cu caracter academic, acreditată și promovată de Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Easter) din Staff-ul căruia fac și eu parte (aflată sub direcția prietenului și colegului meu de breaslă prof. univ. dr. Thomas Csinta, Cavaler al Ordinului Crucea de Aur a Dreptrulor Omului-Națiunile Unite și atașat de presă din partea Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului al Consilului Economic și Social al Națiunilor Unite la Curțile cu Jurați ale tribunalelor judiciare franceze) cu lucrări inedite, unice, care au contribuit la restabilirea adevărului istoric într-o serie de dosare criminale de mare anvergură, considerate, deja, oficios, erori judiciare, prezentate pentru prima dată la un Congres Internațional.
Este vorba de lucrările
- „Erori judiciare oficioase. Dany Leprince–„Măcelarul din Sarthe”. Drama unui nevinovat, condamnat la închisoare pe viață pentru un cvadruplu asasint pe care nu l-a comis. Ultima fază a unei bătălii judiciare pentru revizuirea procesului său și reabilitarea sa care în curs de 3 decenii”
- „Erori judiciare oficioase. In memoriam Christian–Jean–Gilbert Ranucci (1954–1976). Umbra lui Ranucci la închisoarea Baumettes de la Marsilia unde a fost ghilotinat. O jumătate de secol de bătălie judiciară pentru revizuirea procesului său”
- „Erori judiciare oficioase. Un secol de bătălie judiciară pentru revizuirea condamnării la muncă silnică pe viață a lui Joseph–Marie–Guillaume Seznec pentru asasinarea Consilierului general al departamentului Finistère, Pierre Quéméneur”.
- „Dosare criminale nesoluționate. Dosarul criminal de kidnapping și asasinat Grégory–Gilbert Villemin. Un cold–case „resuscitat” după 33 de ani. În căutarea și restabilirea adevărului istoric”
- „Un familicid românesc abominabil, fără precedent pe teritoriul francez. Eliberarea condiționată (sub control judiciar) al lui Florian–Sebastian Bălan, condamnatului la 30 de ani de recluziune criminală (pedeapsă maximă în executare). Metoda operatorial–matricială [(psy)-(spy)] de investigare a tulburărilor psihice grave, temporare și pasagere”
Pompiliu Comșa (Prof. univ. asoc. Univ. Apollonia, directorul ziarului Realitatea–dublă campioană a presei de provincie și partener media al Jurnalul Bucureștiului, director executiv al Trustului de Presă Pompidu–Iași), cel mai bun ziarist de provincie conform Radar de Media 2013
Trofeu UZPR pentru periodicul gălățean „Realitatea” – 600 de ediții – de Mioara Baciu
Articole asociate
Notă. Articolele autorului Pompiliu Comșa în Jurnalul Bucureștiului
Nota redacției. (Thomas Csinta-redactor șef și director al publicației)
- Cartea Oglinzilor-Thrillerul lui Eugen Ovidiu Chirovici (tradusă în 39 de limbi, publicată în 40 de țări și vândută în aproape 500.000 de exemplare), într-o singură zi, a fost vândută în Germania în 20.000 de exemplare după apariția lui în librării. De asemenea, romanul este bestseller în Olanda și Italia. Volumul care a luat cu asalt marea piață internațională de carte, este singurul titlu al unui scriitor român ale cărui drepturi de publicare au fost vândute în 38 de țări. Scriitorul Eugen-Ovidiu Chirovici a năucit lumea literară cu primul său roman în limba engleză considerat „un fenomen editorial internațional”. (The Guardian). Până în momentul de față, drepturile de publicare au fost cumpărate în 38 de țări, printre care Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Italia, Spania iar criticii se întrec în elogii la adresa romanului. Cartea a fost senzația Târgului de la Frankfurt, în 2015 și a adus autorului în jur de 1,5 Mil$US. În martie 2024 a fost prezentat filmul Sleeping Dogs, în coproducție australo-americană, după romanul Cartea oglinzilor, în regia lui Adam Cooper și cu Russel Crowe în rolul principal. „Drepturile de difuzare în SUA au fost achiziționate de The Avenue/Paramount (…). Până în prezent, drepturile de difuzare în cinematografe au fost cumpărate în: România, SUA, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Spania, Rusia, Turcia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Israel, Grecia, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, America latină, Australia, Noua Zeelandă”.
- Cartea „Ils ont volé ma vie” (Dany Leprince & Bernard Nicolas) în carte Thomas Csinta este citat pentru rezultatele anchetelor sale alături de cei mai mari jurnaliști de investigație francezi (și europeni).
- Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…
- Români francezi: Vladimir Cosma, Emil Cioran, Matei Vișniec, Tristan Tzara, Victor Brauner, Elvira Popescu, Gherasim Luca, Dinu Flămând, Vasile Șirli, Elena Văcărescu, Constantin Virgil Gheorghiu, Ion Vlad, Thomas Csinta, Paul Barbăneagră, Bogdan Stanoevici, Ariel Moscovici, Luminița Cochinescu, Alice Cocea, Roxana Eminescu, Irina Ionesco, Eli Lotar, Alexandre Revcolevschi, Radu Mihăileanu, Horia Surianu, Haim Brézis. Extras: Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, București) este un violonist, compozitor și dirijor francez, născut la București, România, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Teodor Cosma, este pianist și dirijor, mama sa, Carola, autor- compozitor, unchiul său, Edgar Cosma, compozitor și dirijor, iar una dintre bunici a fost pianistă, elevă a celebrului Ferrucio Busoni. După câștigarea primelor sale premii la Conservatorul Național de la București, Vladimir Cosma ajunge la Paris (unde emigrase unchiul Edgar), în 1963, unde își va continua studiile cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă formația clasică, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare. Începând din 1964, a efectuat numeroase turnee în lume concertând ca violonist, dar, curând, se va consacra din ce în ce mai mult compoziției. Scrie diferite lucrări printre care: „Trois mouvements d’été” pentru orchestră simfonică, „Oblique” pentru violoncel și orchestră, muzică pentru scenă și balet („olpone” pentru Comedia Franceză, opera „Fantômas”, etc.). În 1968, Yves Robert îi încredințează prima muzică de film: „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau serii TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese în colaborare în special cu: Yves Robert, Gérard Oury, Francis Veber, Claude Pinoteau, Jean-Jacques Beineix, Claude Zidi, Ettore Scola, Pascal Thomas, Pierre Richard, Yves Boisset, André Cayat…
[…] Laura-Ecaterina Romilă, poartă numele de „Apollonia”, care de 35 ani organizează, anual, Congresul Internațional „Pregătim viitorul, promovând excelența” iar în perioada 9 februarie-9 martie 2025 organizează, deasemenea, ZUA (Zilele Universității […]
[…] „Februarie apollonist” – Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași &… […]
[…] „Februarie apollonist” – Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași &… […]
[…] „Februarie apollonist” – Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași &… […]
[…] „Februarie apollonist” – Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași &… […]
[…] „Februarie apollonist” – Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași &… […]
[…] „Februarie apollonist” – Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași &… […]
[…] „Februarie apollonist” – Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași &… […]
[…] „Februarie apollonist” – Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași &… […]
[…] „Februarie apollonist” – Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași &… […]
[…] „Februarie apollonist” – Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași &… […]
[…] „Februarie apollonist” – Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași &… […]
[…] „Februarie apollonist” – Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași &… […]
[…] „Februarie apollonist” – Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași &… […]
[…] „Februarie apollonist” – Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași &… […]
[…] „Februarie apollonist” – Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași &… […]
[…] „Februarie apollonist” – Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași &… […]
[…] „Februarie apollonist” – Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași &… […]
[…] „Februarie apollonist” – Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași &… […]