Acordul de asociere în participaţie este contractul prin care o persoană acordă uneia sau mai multor persoane o participaţie la beneficiile şi pierderile uneia sau mai multor operaţiuni pe care le întreprinde. Cu alte cuvinte, acordul de asociere în participaţie se incheie de regula intre profesionisti în România, fiind o forma de asociere intre doua sau mai multe persoane, fara dobandirea de personalitate juridica. Drepturile de proprietate intelectuală, în special drepturile de autor, joacă un rol esențialmente important în ceea ce înseamnă beneficiile de care au parte profesioniștii în România, motiv pentru care Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept de proprietate intelectuală, drept corporatist și drept comercial în România, care poate stabili condițiile relației contractuale, raționalizând asupra aporturilor fiecărui asociat, activităților acestora, modului de conducere al asociației precum și modului de împărțire a rezultatelor activităților comune. Încheierea unui acord de asociere in participatie în domeniul tehnologiei informației (IT) în România, presupune o atenție deosebită cu privire la clauzele cuprinse, nu de putine ori clauzele evazive fiind cauza diferendelor între asociați, acesta fiind și motivul pentru care Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații, își propune ca în cele ce urmează, să creioneze elementele asupra carărora profesioniștii în România trebuie să fie precauți atunci când urmăresc stabilirea unei asemenea relații contractuale.
Elementele asupra cărora profesioniștii în România ar trebui să fie precauți atunci când încheie un acord de asociere în participatie sunt reprezentate de modul de distribuire al aporturilor fiecărui asociat, precum și de modul de împărțire al beneficiilor între asociați în România. Un acord de asociere în participație în România trebuie sa contina clauze privind aportul fiecarui asociat in Romania in cadrul asocierii in participatie, precum si clauze privind momentul de la care acordul de asociere in participatie in Romania produce efecte. In plus, procesul decizional cu privire la obiectul acordului de asociere in participatie va respecta regulile atribuite de catre asociati in Romania, ca urmare a exprimarii vointei lor.
Avocații care activează în cadrul Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații au o experiență vastă în domeniul dreptului corporatist si comercial, precum si in dreptul de proprietate intelectuala în România, asistând de-a lungul timpului numeroși profesionisti în România care doresc sa încheie un acord de asociere în participație. Cei ce au calitatea de profesionisti in Romania trebuie sa fie atenti la incheierea acordului de asociere in participatie in ceea ce priveste stabilirea limitelor privind drepturile de proprietate intelectuala in Romania, cu precădere fiind vorba despre drepturile de autor, partile contractante având posibilitatea sa stipuleze prevederi speciale pentru protectia unor asemenea drepturi in Romania, precum și a beneficiilor decurgând din acestea.
Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept de proprietate intelectuală, drept corporatist și drept comercial în România pentru încheierea unui acord de asociere în participație in vederea stabilirii condițiilor relației contractuale intre partile contractului de asociere in participatie in Romania, distribuind într-un mod echitabil contribuțiile și beneficiile fiecărui asociat in Romania, precum și modul de organizare și desfășurarea al activitățiilor comune.
Notă. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2022, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Coporate 2022. De asemenea, Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații este singura societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution.
English version
A joint venture agreement is a contract whereby a person provides, to one or more persons, a share in the benefits and losses of one or more operations that he or she undertakes. In other words, the joint venture agreement is usually concluded between practitioners in Romania, being a form of association between two or more persons, without acquiring legal personality. Intellectual property law, especially copyright, plays an essential role in terms of the benefits that practitioners have in Romania, which is why the Pavel, Mărgărit and Associates Romanian Law Firm recommends using the services of a lawyer specialized in Intellectual Property Law, Corporate Law and Commercial Law in Romania, who can establish the conditions of the contractual relationship, rationalizing on the contributions of each shareholder, their activities, the management of the association as well as the way of sharing the results of joint activities. The conclusion of a joint venture agreement in the field of information technology (IT) in Romania requires special attention regarding the clauses included, not infrequently, the evasive clauses being the cause of the disputes between the shareholders, this being the reason why the Romanian Law Firm Pavel Mărgărit and Associates proposes to outline the elements on which practitioners in Romania must be cautious when establishing such a contractual relationship.
The elements on which practitioners in Romania should be cautious when concluding a joint venture agreement are represented by the way in which the contributions of each shareholder are distributed, as well as the way in which the benefits are shared between the shareholders in Romania. A joint venture agreement in Romania must contain clauses regarding the contribution of each shareholder in Romania within the joint venture agreement, as well as the clauses regarding the time from which the joint venture agreement in Romania takes effect. In addition, the decision-making process regarding the subject matter of the joint venture agreement will comply with the rules assigned by the shareholders in Romania, as a result of expressing their will.
The Pavel, Mărgărit and Associates Romanian Law Firm is composed of lawyers who have extensive experience in corporate and commercial law, as well as in intellectual property law in Romania, assisting over time numerous practitioners in Romania who wish to conclude a joint venture agreement.
Those who are practitioners in Romania must be careful in setting limits on intellectual property law in Romania, especially on copyright in Romania, the contracting parties having the possibility to stipulate special provisions for the protection of such rights in Romania, as well as the benefits arising from them. The Pavel, Mărgărit and Associates Romanian Law Firmrecommends to use the services of a lawyer specialized in intellectual property, corporate law and commercial law in Romania, who can establish the conditions of the contractual relationship between the parties of the joint venture agreement in Romania.
Note. Pavel, Mărgărit and Associates Romanian Law Firm is one of the top law firms in Romania, offering top legal advice. The Romanian law firm’s clients are foreign and top local companies and high worth individuals. In 2022, the success stories of the Romanian Law Firm have brought recognition from the most prestigious international guides and publications. The firm was ranked third place in Romania by the Legal 500 publication. The Romanian law firm is also recognized by IFLR 1000 Financial and Corporate Guide 2022. Pavel, Mărgărit and Associates Romanian Law Firm is also the only law firm in Romania recommended by the Global Law Experts Director in London in the Dispute Resolution area of Practice.
Anexă
Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații asistă și reprezintă cea mai mare companie din domeniul naval din Marea Britanie în privința recuperării unei creanțe în România, constituind avans în contractul de vânzare a unei bărci cu motor electric. Un avocat specializat în recuperare de creanțe și litigii civile vă poate îndruma în procedura de recuperare a unei sume de bani în România, atât în etapa negocierilor cât și ulterior, pe parcursul etapelor procedurale și procesuale, având în vedere că de multe ori, reaua-voință a debitorului, ce se manifestă prin neexecutarea obligațiilor contractuale, conduce către un proces anevoios și de lungă durată.
Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații efectuează demersurile necesare pentru recuperarea sumei de bani de la debitor, în speță, nefiind executate obligațiile contractuale în termenul stabilit în contractul de vânzare a bărcii cu motor electric, pornindu-se inițial de la negocierea termenilor contractuali și conducând în final către emiterea unei ordonanțe de plată în România. Demersurile aplicabile recuperării unei creanțe în România, au fost adaptate speței, luându-se în considerare atât termenii și condițiile stipulate în contractul de vânzare a bărcii cu motor electric, cât și valoarea creanței, exigibilitatea sau lichiditatea sa.
Inovativă în cadrul speței a fost evoluția discuțiilor purtate cu debitorul, măsurile întreprinse de avocații specializați în recuperare de creanțe și litigii civile fiind precise, adecvate și proporționale, astfel încât recuperarea creanței să fie o certitudine. Reprezentarea și asistența juridică a Societății de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații a fost oferită atât în negocierile purtate cu debitorul în faza preliminară, cât și ulterior, pe parcursul fazelor procesuale și procedurale, urmare a neexecutării obligațiilor contractuale din contractul de vânzare a bărcii cu motor electric. Pasivitatea debitorului în executarea obligațiilor și respectiv evoluția discuțiilor și negocierilor, au determinat astfel, drept prim pas, somarea debitorului, creanța constând în debitul principal și dobânzile penalizatoare, ulterior, Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații introducând o cerere în vederea emiterii unei ordonanțe de plată în România.
În cadrul Societății de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații activează avocați specializați în recuperare de creanțe și litigii civile, având o experiență vastă în recuperarea creanțelor în România, fiind pregătiți din punct de vedere profesional pentru orice demers necesar, astfel încât măsurile întreprinse să conducă către un rezultat pozitiv pentru client.
English version
The Pavel, Mărgărit and Associates Romanian Law Firm assists and represents the largest naval company from UK regarding the debt recovery in Romania, representing an advance on the sales agreement of an electric motor boat in Romania. A lawyer specialized in debt recovery and civil litigation can guide you in recovering sums of money in Romania, both in the stage of negotiations and later, during the procedural and processual stages, considering that often, the debtor’s bad faith, considering the non-execution of the contractual obligations, leads to a difficult and long-lasting process.
ThePavel, Mărgărit and Associates Romanian Law Firm takes the necessary steps to recover the sums of money from the debtor, in this case, the contractual obligations being not executed within the term set out on the sales agreement of the electric motor boat in Romania, starting initially from negotiating of the contractual terms and leading finally to the issuance of a payment order in Romania. The steps applicable for the debt recovery in Romania were adapted to the case, taking into account both the terms and conditions stipulated on the sales agreement of the electric motor boat in Romania, as well as the value of the claim, its chargeability or liquidity.
Innovative in this case was the evolution of the discussions with the debtor, the measures taken by lawyers specialized in debt recovery and civil litigation being accurate, appropriate and pro-rata, so that the debt recovery is a certainty. The representation and legal assistance of thePavel, Mărgărit and Associates Romanian Law Firm was offered both in the preliminary phase of negotiations with the debtor and subsequently, during the procedural and processual phases, following the non-execution of the contractual obligations set out in the sales agreement of the electric motor boat in Romania. The debtor’s passivity in the execution of obligations and, respectively, the evolution of the discussions and negotiations, thus determined, as a first step, the formal notice of the debtor, the debt consisting in the main debt and the interest penalties, and, subsequently, the issuance of a payment order in Romania.
The Pavel, Mărgărit and Associates Romanian Law Firm is composed of lawyers specialized in debt recovery and civil litigation, having extensive experience in debt recovery in Romania and being professionally prepared for any necessary endeavor, so that the taken measures lead to a positive result for the client.
Notă. Toate articolele despre societatea de avocatrură Pavel, Mărgărit și Asociații (Pavel Margarit & Associates Romanian Law Firm)
Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului
