Acasă Pamflet politic „Dans cu Prodanca” – Pamflet de război (Corespondență de la Pompiliu Comșa,...

„Dans cu Prodanca” – Pamflet de război (Corespondență de la Pompiliu Comșa, Prof. univ. asoc. Univ. Apollonia, directorul ziarului Realitatea & directorul executiv al Trustului de Presă Pompidu – Iași)

Plagiatul în lumea contemporană (Plagiatul, boala copilăriei epigoniei. Responsabilitatea morală, răspunderea civilă și penală. Reforme structurale administrative și socio – juridice pentru combaterea cu eficacitate a plagiatului)

Subiect de teză de doctorat inter-pluri și transdisciplinar. Sisteme complexe. Formalismul (modelul) matematic al algebrei și analizei matriciale în contaminarea unui „human specimen” cu un virus (agent patogen inframicrobian, inclusiv, Covid-2019/SARS-CoV-2). Aplicații la crearea unui vaccin rezistent contra acestuia. [Subject of inter-pluri and transdisciplinary doctoral thesis. Mathematical (model) of algebra and matrix analysis in contamination of a „human specimen” with a virus (inframicrobial pathogen, including Covid-2019/SARS-CoV-2). Applications to create a resistant vaccine against it. (Multi-and inter-disciplinary dissertation topic. The mathematical algebraic and matrix model in the contamination of a human specimen with a virus)].

Atâta bătaie de joc nu a fost niciodată. Și asta nu v-o spune un individ cu față de securist american cum vedeam prin revista „Lumea” anilor 60. V-o spune un românaș, fost dac și viitor extraterestru. Asta pentru că nu mi s-a dat peste gură și la cur când eram mic. Azi să dai în vileag infractorii de casă mare este crimă supremă, dar eu mă risc. Prea au început mișculații jenante și păgubitoare care ne cer urgent și pe repede înainte reformarea sistemului judiciar. O simt în aer până și mafioții din justiție, cunoscuți drept magistrați. Ca să nu mai vorbesc de războiul dintre Rusia și Ucraina care a rămas, până în momentul când scriu aceste rânduri, pe șest.

Hai să nu mai umblăm cu oacua mică, mai ales că ne caracterizează precizia. Am o competiție cu mine pentru că e semn bun când nu e liniște în politică. Mai ales în această mega șmecherie de democrație. De acea fac un triplu salt în spate și vă gavaresc că ideile crețe mă năpădesc chiar dacă pe majoritatea conaționalilor îi doare-n bascheți de ce spun și scriu. E noapte la biserica de peste drum. La ultima slujbă n-a venit nici măcar președintele de Bălăceanca pe care-l avem. Dar spirala naivității continuă. E nevoe de lege care să limiteze cantitatea de neghiobie, dar cine s-o dea, frații mei cumani? A devenit sport doar să băgăm capul în poză. Mai ales când nu trebuie.

Notă. Cumanii (numiți în trecut cománi, și Polovți) au fost un popor originar din Asia, din grupul turcilor-kîpceak (kιpçak). Prin tradiție ei și-au avut la origine tribul primordial Kîmek (Kιmek). Numele tribal kιpçak a fost interpretat ca fiind, în Antichitate, identic cu cel al „sciților roșii” (Sakalar Iskitler). Tribul „mamă” al cumanilor medievali erau turcii oghuzi Bozok sau Bozokler, a cărui ramură Günhan (de la „Gün Han”) îi includea specific pe cumani (alături de clanurile sau triburile adiacente Kayı, Bayat, Alka Evli sau Alaüukaevli și Kara Evli), în care unii antropologi îi includ ca subdiviziuni și pe Kayıatüeatueatu respectiv Çajcyakçca.

Poporul vrea sânge, vrea răstigniri, abia așteaptă să fie hrănit cu scene îndoielnice. Rădem noi, dar avem morcocul cu iepure și vânător cu tot. E bine doar că nu ne pierdem umorul. Asta înseamnă să ai un stat cu epoleți. Suferim de cataracto-autism, boală rară, dar mioritică. Sertarul diplomatic al tăntălăilor e burdușit de izmene murdare. Încerc doar să mă obișnuiesc cu ideea că avem poporul pe care-l merităm. M.Ap.N. trimite ordine de concentrare tinerilor cu vârste între 50-70 de ani. Asta înseamnă idiocrație. Când niște șmecheri oportuniști sunt urmați de o turmă obedientă, legată la ochi. Dacă vin rușiii e o problemă mare, dacă vin rusoaicele e mai mare pentru că rămân româncele nemăritate.

Băieții epilați cu freră cocoș nu știu altecava decât să tragă la buci. Timp în care Putin citește „Pe Dodonul liniștit”. Băștinașii l-ar înrtreba serios dacă tancurile e de fer. În loc să le răspundă, fostul boss KGB plin de emoția care-l caracterizează, îi anunță pe dragii lui români că Sfintele Sărbători Pascale le vom face împreună. România este între ciocan și nicovală. Pentagonul vrea să pregătească la noi gherila ucraineană. Stau și mă întreb ce am căutat noi în Afganistan? Poate ca să se îmbogățească cu blugi noi niște tăntălăi care se pretindeau militari. Nici acum nu ne-am găsit busola corectă. Pote doar dacă din cauza pandemiei războiul ruso-ucrainean se va desfășua online. Tabletele vor fi asigurate de guvernul României.

Negocierile NATO-Rusia se reiau zilnic pentru că Biden a uitat toată discuția. Rămânem o țară defectă. Nu mă tem că ne atacă rușii, eu sunt îngrijorat că ne apără francezii. Să vă vedem curajul cu rachete intercontinentale în nădragi. Să ne imaginăm că NATO se retrage din Europa de Est din varii motive. Va putea UE să asigure securitatea Poloniei și României în același fel în care acum o face NATO? Mă îndoiesc. De ce am face o armată europeană care să preia atributele NATO când, de bine de rău, NATO garantează securitatea europeană, chiar nu poci pricepe.

Putin va amâna invazia din Ucraina până se liniștesc apele la STB. Rusia cere NATO să plece din România de parcă NATO ar mai avea vreun litru de motorină ca să poată pleca de aici. Iohannis deja a trimis ultimatum Rusiei: ori atacă acum, ori după seznul de schi. Dar până la terenul de golf. Războiul cu Ucraina va fi precum cel din Crimeea. Aproape deloc. Vor interveni americanii & company („Jandarmii limii”) cum au intervenit în Crimeea. Ei nu au reușit să se impună în Afganistan, unde umblau băștinașii în șlapi. Noi suntem bichonul maltez al SUA. Că vin rușii nu e o problemă, ci nasol e că nu mai pleacă, așa cum au mai făcut-o. Ca să ne apărăm puneți busuioc pe clanță. Ne vom lupta cu rușii până la ultimul român. Țara noastră este o biată bilă în jocul de biliard geo-politic. În caz de atac aerian  nu e nici o problemă, avem parașute. În caz de atac terestru, vânătorii de tancuri le descalță, pun șenilele în căruță și le vând la fier vechi. Putin a promis că renunță la război dacă Iohannis dansează cu Prodanca „Dansul Pinguinului” la „Românii au talent”. Sigur e doar o idee de pamflet politic.

Pompiliu Comșa (Prof. univ. asoc. Univ. Apollonia, directorul ziarului Realitatea–dublă campioană a presei de provincie, director executiv al Trustului de Presă Pompidu–Iași)

Notă. Alte articole ale autorului Pompiliu Comșa în Jurnalul Bucureștiului

 

Notă.

Din „surse apropiate” dosarului, „răfuiala” dintre NATO și Rusia nu este altceva decăt un joc al ielelor în ochii lumii pentru manipularea opiniei publice. Cele două „puteri” militare „supreme” își spală „rufele” în public, întocmai, pentru a convinge est-europenii, via vest-europenilor, de importanța și necesitatea organizației NATO, pe cale de „lichidare judiciară”, cum a fost și Europa Liberă. Doar este evident faptul că dacă Rusia nu „dă din aripi”, NATO, cel puțin în Europa, își pierde nu numai influența dar și rolul său de „jandarm”. Ori, în acest context, vor suferii și aliații săi „mari” că de cei „mici”, pozitivi dar infinit mici, nimănui nu-i pasă. Vorbim aici deja, în primul rând, de un business și interese meschine, iar în doilea rând, oarecum de o „crimă organizată”. SUA, care, riscă pe zi ce trece să piardă supremația PIB-ului mondial nominal în fața Chinei (care, rând pe rând a declasat și marile puterii ale G7, începând cu Canada, Italia, Marea Britanie, Franța, Germania și Japonia), în disperarea lor sunt obligate să recurgă la artificii mai mult sau mai puțin „ortodoxe” pentru menținerea în „viață” a unui capitalism sălbatic degradat (uzat) moral și grav avariat „fizic”, care, ca și o funcție continuă pe un interval compact  își atinge limitele. În concluzie, conflictul dintre NATO (adică, SUA) și Rusia este de fapt un „Circus” sub formă de „acord bilateral” pentru derutarea „adversarului” (adică, a Europei de Est), care, în primul rând servește marilor producători de arme SUA și Rusia (care, în acest fel vând, fabrică și își modernizează armamentul) și apoi și aliaților lor vest-europeni, „intermediari” (ca și în cazul fenomenului de kidnapping) pe spinarea est-europenilor, naivi, care sugramați de corupție și injustiție, practic, sunt pe cont propriu și se decurcă cum pot. Și nu neapărat, rău, nu așa cum arată statisticele, dar realitatea (obiectivă). Ca urmare nu vă fie teamă de răboi, oameni bun, iar staționarea unor trupe „(in)amice” pe teritoriul nostru național este un lucru rău.

„Kramer contra Kramer” într-o confruntare de tip „Război și Pace” și într-un lugubru game de tipul „Jocul ielelor”, componentele funeste ale unui digraf într-un sistem complex, cu deviza „Dulce ca mierea este glonțul patriei”, în contextul unei probematici pluri – inter și transdisciplinare

Nota redacției

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.