Acasă Eveniment istoric comememorativ Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020”  la Muzeul Civilizației Urbane...

Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020”  la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR),  în parteneriat cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Consiliul Județean Brașov, prin Muzeul de Etnografie Brașov, anunță deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la sediul Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului, situat în Piața Sfatului, nr. 15. Vernisajul va avea loc luni, 24 ianuarie 2022, la ora 12h00.

Muzeul de Etnografie Brașov, este a șasea instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară. Aceasta a fost organizată mai întâi la Muzeul Național de Istorie a României,  în intervalul 29 iulie–8 noiembrie 2020 și ulterior itinerată la Muzeul Orașului Oradea–Complex Cultural (8 decembrie 2020–24 martie 2021), Complexul Muzeal Arad (CMA, 2-25 aprilie 2021), Muzeul Județean Buzău (12 mai–27 iunie 2021), Muzeul Național al Banatului (MNaB, 7 iulie–3 octombrie 2021) și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște (12 octombrie 2021–19 ianuarie 2022).

Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal Astra din Sibiu, Muzeul Militar Național ,,Regele Ferdinand I’’, Asociația RoMilitaria, Consiliul Județean Brașov, Muzeul de Etnografie Brașov și Inspectoratul de Jandarmi Județean „Nicolae Titulescu” Brașov.

Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica (fiul marelui logofăt Alexandru Constantin Ghica-Alecu și al Elenei, fiica lui Grigoraș Sturdza, fost domn al Moldovei sub numele Grigore al V-lea Ghica din mai 1849 până în octombrie 1853 și din cotombrie 1854 ăână în iunie 1856) Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.

În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții militare, brevete, documente, fotografii, periodice de specialitate, elemente uniformologice și de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, al Muzeului Jandarmeriei Române și al Asociației „RoMilitaria”, alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului „Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor–Nicolae Iorga–In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.

Deschiderea expoziției „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere”, la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României)

La Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului, o parte din uniforme au fost integrate în cadrul unor diorame care permit publicului să cunoască, nu doar evoluția și funcționalitatea ținutelor, dar mai ales spațiile și situațiile în care erau purtate, nota de eleganță pe care o avea odinioară haina militară, respectulpe care îl genera prezența unei uniforme și statutul deținut de jandarmi într-o societate cu un set de valori foarte bine conturat.

Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal Astra din Sibiu, specialist în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții „Jandarmii și milițienii de la sate”, publicată la Editura Astra Museum din Sibiu în anul 2014.

Expoziția ,,Jandarmeria Română 1850-2020” va putea fi vizitată în perioada 24 ianuarie–20 martie 2022, de miercuri până duminică în intervalul orar 10:00-18:00, ultima intrare fiind la ora 17:15.

Secția Relații Publice și Marketing Cultural 
Website: www.mnir.ro

Notă. A se vedea și celelate articolele asociate despre Muzeul Național de Istorie a României (MNIR),  în Jurnalul Bucureștiului

Notă. Articole asociate

Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște

Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Muzeul Național al Banatului

Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Muzeul Județean Buzău

Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Complexul Muzeal Arad

A se vedea și celelalte articole ale MNIR (Muzeul Național de Istorie a României) în Jurnalul Bucureştiului

Nota redacției

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra