Acasă Apărarea Drepturilor Cetățenilor (Omului) E471–Mono–şi Digliceridele acizilor graşi (diaree, amețeală, sete, confuzii mentale, etc.)

E471–Mono–şi Digliceridele acizilor graşi (diaree, amețeală, sete, confuzii mentale, etc.)

Ce sunt aditivii alimentari E471 ? 

Aditivii alimentari-E471, mono-şi digliceridele acizilor grași, sunt cei mai utilizați emulgatori neionici, lipofilici.  Sunt agenți de îngroșare, emulgatori, stabilizatori, agenți de glazurare şi antispumanţi. Pot avea în structura lor acidul stearic, palmitic, oleic, dar mai pot să conțină și mici cantități de acizi grași liberi și glicerină. Digliceridele pot fi simple, atunci când sunt formate din două molecule din același acid gras esterificat, sau mixte, când cei doi acizi grași sunt diferiți.

Sinonime. Esteri acetici ai mono și di-gliceridelor cu acizi grași, monostearat de glicerină, monopalmitat de glicerină, monooleat de glicerină, monostearin, monopalmitin, monoolein, sau GMS pentru monostearatul de glicerină.

Structura chimică. acizii graşi vegetali şi animali sunt teoretic identici. Mono și digliceridele sunt acizi grași derivati din triglicerine (ester provenit din glicerol și 3 acizi grași identici sau diferiți), care reprezintă componentă principala a tuturor grăsimilor animale și a uleiurilor vegetale. Formula structurală

formula E471 infocons

OCR reprezintă fragmentul de acid gras.

Cum se obțin aditivii E 471?

Industrial, aditivi alimentari E 471, mono-şi digliceridele acizilor grași, se obțin prin următoarele metode:

  • metoda Marcellin Berthelot , esterificarea directă a glicerinei cu acid gras, la temperatură ridicată;
  • Reacţia de transesterificare a grăsimilor cu glicerină are loc la temperatura de 220-240°C, în prezenţa unui catalizator alcalin. Materiile prime utilizate sunt: untura hidrogenată, seul de vită, uleiurile hidrogenate de soia, floarea soarelui și bumbac. Ca și catalizator se folosesc substanțe alcaline, oxizi sau săpunuri de zinc şi staniu. Produsul final conține 45% monogliceride, 45% digliceride şi 10% trigliceride, urme de glicerol și acizi grași liberi.
  • hidroliza parțială a grăsimilor la temperatură și presiune ridicate;
  • interesterificarea grăsimilor.

Categorie. Emulsificatori, emulgatori, glazuranti și agenți de tratare a făinii, obținuți artificial
Boli asociate. diaree, amețeală, sete excesivă, confuzii mentale.
Descriere. Substanțe care fac posibilă formarea și menținerea unui amestec omogen între două sau mai multe faze nemiscibile. Emulgatori, glazuranti și agenți de tratare a făinii, artificiali. Se pot obține și din animale sau plante modificate genetic (soia!). Mono și digliceridele sunt folosite pe post de emulgatori (stabilizatori ai emulsiei), dar ajută și la prelungirea duratei de viață a produselor.
Riscuri. Considerat sigur (?)
Siguranță/Rating. Consumul excesiv de mono și di-gliceride (care conțîn în mod sigur și grăsimi de tip trans-cancerigene) poate cauza:

  1. Boli cardiovasculare
  2. Creștere în greutate

Recomandare. Considerat inofensiv (?)
Doză maximă zilnică. Doză maximă zilnică pentru E471 (Mono și digliceride ale acizilor grași) este nelimitată (!).
Efecte secundare. Nu se cunosc. Organismul metabolizează produsele că pe orice altă grăsime. Componentele individuale sunt produse în mod normal şi în organism din digestia grăsimilor naturale.
Restricţii dietetice. Deşi sunt utilizate în principal uleiuri vegetale, folosirea grăsimii animale (inclusiv de porc) nu poate fi exclusă (… și produsul nu mai este de Post! Așa înțeleg producătorii români de pâine să respecte credință fiecăruia dintre noi!).

Atenție. Numai producătorul poate oferi informaţii detaliate asupra originii acizilor graşi. Unele grupuri, cum sunt veganii, musulmanii şi evreii evită din această cauză aceste produse.

Legislație (Codexul Alimentarprietenul penalilor din parlament)
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeană (intrat în vigoare la 1 iunie 2013), emulgatorul mono-și digliceridele ale acizilor grași poate fi folosit că aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folosiți în alimente (enzime, coloranți și nutrienți), adoptat de Comisia Europeană la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit că aditiv alimentar sub denumirea E 471 – Monogliceride și digliceride ale acizilor grași.

Surse
Grăsimi sintetice, produse din glicerol şi acizi graşi naturali, în principal de origine vegetală, dar pot fi folosite şi grăsimi de origine animală. Acestea provin, în general, din pielea sau oasele animalelor, dar pot fi derivate și din surse vegetale, precum soia sau canola.
Se pot obține și din animale sau plante modificate genetic (ex.: soia modificată genetic cultivată ilegal în aproape toată zona de nord a Moldovei).
Produsul E471, în general, este un amestec de alte produse, cu o compoziţie asemănătoare grăsimilor naturale parţial digerabile(… dar este foarte sănătos! Dacă vedeți vreo contradicție, de orice fel, mergeți mai departe …).

Despre E 471
Aditivul este un emulgator, deci rolul sau principal este de a formă și de a stabiliza emulsiile, prin reducerea tensiunii superficiale dintre cele două face lichide nemiscibile aflate în contact. În produsele făinoase, monodigliceridele se adaugă în scopul de a împiedică degradarea amilozei (componentă a amidonului) și astfel, de a preveni învechirea normală a produselor de panificație și patiserie. Se formează astfel un complex emulgator-amiloza practic insolubil în apă.

Monodigliceridele interacționează cu proteinele glutemice din făînă, cu care formează combinații complexe. datorită acestei acțiuni, se stabilizează structura glutenului, crește capacitatea de hidratare a acestuia, se reduce elasticitatea să, crescând totodată capacitatea acestui complex de a reține și îngloba gazele. În cazul emulsiilor alimentare aerate, sub formă de spume, emulgatorul E471 contribuie la creșterea volumului și a stabilității spumei rezultate.
Adăugarea emulgatorului în aluatul pentru paște contribuie la creșterea rezistenței podusului finit, iar aluatul devine mult mai ușor de prelucrat (consumuri mecano-electrice scăzute). La produsele grase, tartinabile, se urmărește împiedicarea separării fazelor la depozitarea acestora, precum și a formării cristalelor de grăsime în toată masă lor. Pentru evitarea separării fazelor, se utilizează monogliceridele distilate, iar pentru a se împiedică formarea cristalelor de garasime, se mai adaugă încă un emulgator, specific, că de exemplu esterii propilen-glicolului (drăguț, nu-i așa?).

Observație medicală. Cercetarile realizate până în prezent nu au identificat un potențial pericol pentru sănătate în urmă consumării acestui aditiv alimentar. O asemenea declarație te lasă oarecum descumpănit, nu-i așa? Sunt cumva următoarele: diaree, amețeală, sete, confuzii mentale, stări de sănătate și beatitudine sau respectivii sunt ușorco-interesați material să declare astfel de… Sau, dat fiind faptul că tratarea acestora necesită o mică contribuție către Big Parma, această le face brusc benefice…tocmai buzunarului lor? Consumul de mono și digliceride nu este în acest moment restricționat în vreun fel, neexistând la ora actuală astfel vreo limita zilnică care să trebuiască să fie respectată. Se recomandă însă consumul cu moderație. Și mare atenție celor ce vor să le fie de vreun folos postul.

Nota redacției