Acasă Vernisaje Expoziția artistului Ciprian Antoci la Kulterra Art Gallery (Corespondență de la poeta Carla...

Expoziția artistului Ciprian Antoci la Kulterra Art Gallery (Corespondență de la poeta Carla Francesca Schoppel)

Avem plăcerea de a vă invita joi, 21 septembrie 2023, de la ora 19h00 în spațiul galeriei Kulterra din Strada Știrbei Vodă 104-106, București, 010119 la vernisajul expoziției „Vizibil/Invizibil” al artistului Ciprian Antoci. Expoziția Vizibil/Invizibil reunește lucrările create de Ciprian Antoci pe parcursul a doi ani. Artistul explorează în aceste picturi planurile multisenzoriale ale realității, fără a destabiliza însă structurile cotidianului. Din contră, utilizând tehnicile picturii gestuale și dinamismul cromatic, el ilustrează acel numitor comun al realității temporale, care este tocmai individuarea, un concept cheie în traiectoria și căutările interioare proprii artistului.

În lucrările sale, Ciprian Antoci scoate imaginarul interior din ascundere și creează texturi și adâncimi care provoacă experiențe dominate de sinestezii. În acest fel, el reușește să unifice tipurile imaginarului, pe care îl delimitează ca fiind strict o categorie flexibilă a lumii imaginii. Abordarea, deși manifestată fragmentar prin elemente de joc, prin ritm și prin compoziții vibrante, explorează continuitatea impulsurilor creației ca pe o amplă cartografie, uneori mascată în simple elemente are reliefului interior, preexistente creației. Peisajele abstractizate par că desfac pânza și oferă privitorului falia planurilor vizibil-invizibil, dincolo de figurativul fluidizat până la dizolvare. Bucolicul, fronturile pustiite sau secvențele suprarealiste devin acele spații outopos în care atât artistul, cât și privitorul împart spațiul comun al intimității. Simboluri precum scara, casa, cerul, chiar lumina care străpunge frunzișul copacilor ne determină să privim mereu în sus, însă în cazul pictorului această ascensiune este plasată mereu în tandem cu o coborâre spre interior. Pentru artist, transcenderea se face de fiecare dată prin coborâre și prin sondarea clivajelor dinăuntru.

(foto) Tânărul pictor moldovean Ciprian Antoci ne-a povestit despre cum a urmat rezidențiatul în America

Titlurile lucrărilor pot fi simple coduri de catalog fiindcă în pictura abstractă pe care o creează artistul singurul dialog veridic rămâne jocul dintre căutare și plăsmuire, mai exact sincera experimentare a spațiului de pe pânză. În absența unei memorii specifice a lumii, perspectiva din picturile artistului devine întâmplarea provocată fie de impulsuri senzoriale, fie de nevoia de a depăși convențiile figurativului pentru a desconstrui lumea și a o sugera cu îndrăzneala celui care descoperă pentru prima dată lumea.

                                                                                        Poeta Carla Francesca Schoppel

Carla-Francesca Schoppel: Trăim într-o epocă în care totul este un remix, o permanentă sursă de inspirație care ne provoacă să ne implicăm în proiecte interdisciplinare

Pentru Carla-Francesca Schoppel, actul cultural are multe forme. Poetă și realizatoare de colaje, se implică în diverse contexte artistice și sociale: de la proiecte de conviețuire Street Delivery sau de cercetare a minorităților, la organizarea unei galerii mobile de artă. Eu am cunoscut-o prin prisma ultimei sale expoziții, Anatomia Orașului, care a fost expusă în octombrie, în spațiul La Cave, din incinta Institutului Cultural Francez din Cluj. Colajele ei, expuse sub numele Schoppel Cut, sunt poezii vizuale despre cotidian, fie că e vorba despre vise, conflicte sau întrebări care vizează diverse aspecte sociale & culturale, istorii personale sau colective. Ele preiau referințe din biblioteca universală a artei vizuale și imagini din surse aleatorii și aduc legături noi între tradiție și actualitate. 

Articole asociate

Galeria Kulterra. „Un Moulin Rouge ca-n Tahiti”. Autobiografie – Grid Modorcea („the great Mitică” – Dr. în arte, scriitor și cineast, cel mai prolific autor român în viață, „the most complex” and maybe „the biggest”, „cel mai valoros din toate timpurile”) membru permanent al Staff al Jurnalului Bucureștiului

Țebea – Comemorarea a 151 ani de la moartea marelui revoluționar român pașoptist Avram Iancu în prezența G-ralului de Bg (r). Constantin – Bartolomeu F. Săvoiu (înalt demnitar al masoneriei naționale și internaționale, Suveran Mare Comandor, Mare Maestru al MLNR 1880, directorul jurnalului independent „Patria Română”) însoțit de prof. dr. Thomas Csinta (jurnalist de investigații criminale, director și redactor șef al publicației cultural – educaționale și științifice cu caracter socio – judiciar „Jurnalului Bucureștiului” – atașat de presă din partea OADO al Națiunilor Unite la Cuțile cu Jurați ale tribunalelor judiciare franceze)

Nota redacției

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Drama de pe Bulevardul La Défense de la Nanterre (Métropole du Grand Paris). Moartea adolescentului franco – algerian Nahel (Naël) Merzouk – o crimă (asasinat) cu caracter rasial (conform organizațiilor musulmane și ale drepturilor omului) sau legitimă apărare din parte polițistului – motociclist Florian Menesplier (conform sindicatelor de poliție și organizațiilor de extremă dreaptă)? Consecințele evenimentului dramatic. În căutarea adevărului istoric.

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

4 COMENTARII