Acasă Literatura „Homo Nuovo” (Corespondență de la Grid Modorcea, „cel mai important scriitor român...

„Homo Nuovo” (Corespondență de la Grid Modorcea, „cel mai important scriitor român în viață și cel mai prolific din istoria literaturii române, după Nicolae Iorga și Mihail Sadoveanu”, SUA – New York)

50
1
Inoch 722 se afla în Times Square și aștepta – mai erau câteva minute -, să vină Anul Nou, să vadă minunea minunilor, căci se anunțase un Homo Nuovo. Cum va arăta el?, se întrebau toți, milioane de gură-cască. Și erau invitate acolo, în fața scenei nativității, toate notabili-tățile momentului. Leonardo 734 îl pictase, în stil vitruvian, Petrarca 717 l-a prins într-un sonet, iar Mozart 733 i-a compus un rondo. Era prea puțin, merita o simfonie.
– Însă Amadeus al nostru s-a lenevit! Toți ne-am lenevit!, spunea Einstein 714, care stătea lângă Inoch, ceruse o bancă de lemn, nu-i mai plăceau fotoliile. Generația noastră s-a cam ramolit, e bine să vină un Homo Nuovo!
Era ciudat să-l audă tocmai pe Einstein, al 14-lea Einstein, vorbind așa. Al 14-lea, precizez, fiindcă unii cred că al 714-lea, dar cifra 7 simbolizează viața, rămâne la toți neschimbată, celelalte cifre reprezintă numărul de reîncarnări, cum ar zice budistul, dar e vorba de numărul de noi vieți artificiale.
Te pomenești, și-a zis Inoch, că nici el nu mai are bani să-și cumpere un nou cip de viață!? Costa enorm, deși, pentru genii, erau reduceri substanțiale. Prima generație a beneficiat de o înviere gratuită. Toți au profitat prompt, acesta era cuvântul potrivit, de inovația lui Inochente I, tatăl lui Inoch I.
Să o amintim. Pe vreme de Coronavirus, acum 2.980 de ani, când lumea era disperată că nu se găsea nici o soluție de vindecare, Inochente, cel mai cunoscut savant al timpului, a făcut următoarea descoperire.
Întâi a studiat toate molimele, toate bolile istoriei, toate marile epidemii care s-au abătut asupra vieții:
– Ciuma antonină
– Ciuma lui Justinian
– Variola japoneză
– Ciuma bubonică sau Moartea neagră
– Holera
– Variola
– Lepra
– Gripa asiatică
– Gripa rusească
– Gripa Hong Kong
– Gripa porcină
– Febra galbenă
– Sudoarea engleză sau Boala sudorii
– Malaria
– Rujeola
– Boala spaniolă
– Tuberculoza
– Sida
– Ebola
– Coronavirus și altele, cam o sută de boli, care au făcut milioane de victime, fără să se găsească soluții, decât, în unele cazuri, antibiotice, dar după milioane de morți și zeci de ani de cercetări. Le-a luat deci pe toate la puricat și ce-a constatat?
Că tot ceea ce au în comun aceste boli se leagă de inocență. Sistemul imunitar perfect este inocența.
A observat că orice boală îi atacă numai pe păcătoși, se leagă numai de cei care au diferite hibe, mici infecții, unele neînsemnate, ca o mușcătură de liliac, dar virusul atacă acolo unde vede o slăbiciune, cât de mică, și apoi, odată instalată, boala crește, se agravează, până macină organismul și persoana virusată nu mai are scăpare.
Cu Miss Corona, oh, ce nu s-a încercat, toate leacurile, dar nu i-a putut veni nici unul de hac. Numai oamenii cu sistemul imunitar inocent au rezistat.
Așa au putut fi înviate geniile. Pe bază de inocență. Mozart și Enescu au fost printre primii. Și au urmat toate geniile fără de păcate.
Sigur, s-a reușit să fie înviat și un păcătos ca Nietzsche, căruia nu se se putea uita păcatul că trăise cu sora sa, însă după multe încercări și abia la a 7-a generație. Tot ce a produs mai valoros omenirea a fost scos la liman, valorificat, exploatat.
Fiindcă s-a observat și altceva. Viața nu mai făcea față morții. Moartea devenise foarte obraznică și îndrăzneață. S-a constatat că viața și-a epuizat resursele vitale, s-a devitalizat. Și așa a apărut soluția unei vieți noi, diferite de viața naturală. Viața pe bază de cip. Viața in vitro, în laborator. Viața inteligentă, artificială. S-a văzut că nici un virus natural nu mai are nici un fel de efect asupra unei ființe noi, artificiale. Adică asupra unui robot. Toate bolile virotice se abăteau numai asupra vieții naturale, dar în fața vieții artificale, erau neputincioase.
Și așa viața a supraviețuit sub o altă formă. O nouă geneză. Asta era teoria lui Inochente cel Mare sau Inochente Bătrânul. Care a purces la o nouă facere. Și primul lui băiat, Inoch, împreună cu savantul american John Armaghedon au dat vață ideii, au ajuns să construiască primii Cetatea Inocenței, din păcate, fără să aibă multe suflete în ea, fiindcă oamenii se încăpățânau să fie oameni, existau chiar teorii violente care spuneau că o purficare a omului nu e posibilă, o purificare generală, căci omul e om numai dacă are păcate, dacă nu are, atunci nu mai e om, e albină, fluture sau căprioară.
A existat deci o mare rezistență a oamenilor păcătoși, care erau majoritari. Condiția animalică a omului a fost mii de ani mai puternică decât condiția divină, cum s-a numit ea pe atunci, apoi, când a dispărut cu totul credința, condamnată ca iluzie chioară, ca farsă, când savanții viitorului au descoperit ce absurde sunt promisiunile biblice, ca viața după moarte, s-a numit condiția aramghedon revelat sau condiția inocenței.
Cine corespundea acestei din urmă condiții era considerat membru al Cetății Inocenței și i se repartiza pe loc o locuință în paradis. Sigur, au trecut câteva generații până să se populeze ca lumea cetatea. Și salvarea a venit pe calea artificială. Ființele artificiale au devenit oamenii cei mai inocenți, cu viața curată, pură.
Și așa au trecut 22 de generații. Acum ne aflăm în anul 3.000 și toată lumea e focusată pe evenimentul din Times Square, unde se va naște un nou om, omul viitorului.
Ciudat că Schopenhauer 713 dormea, sforăia, cică e o farsă, mi-a șușotit la ureche înainte să se culce, tot timpul se spune de homo nuovo, mereu a fost speranța că vom făuri un om nou, nu-i epocă să nu auzi că se naște un om nou, omul nou hitlerist, ți-aduci aminte?, ai studiat problema? Ce om nou?, tot același om, săracul, dar îi zicem nou. De unde atâta noutate că ne-am ramolit, nu mai putem nici să…
Dar tocmai atunci Virgina Woolf 723, care stătea în spatele lui, l-a tras de o ureche, să facă liniște. Să așteptăm nașterea omului nou în liniște!
A bătut ora, cu toții am scandat Ten… Nine… 8… 7… 6… 5… 4… 3… 2… 1… ZIRO… și a apărut pruncul, Homo Nuovo, coborât din cer, într-o jerbă de artificii multicoloră, vizibilă și din cosmos. De, suntem în Times Square! Urale. Uimiri. Uua, wow! Era gol-goluț, dar nu avea piele, în loc de piele avea solzi. Sigur, fața era de copil, ca a lui Cupidon, dar corpul era cam teutonic. De, așa e omul viitorului, cu o față de copil, dat cu un trup războinic sau având pe el o expresie de agresivitate.
Asta spunea Einstein 714.
– Domnule, totul e relativ. Nu vezi, după 2.980 de ani, de la prima manifestare vitală a inocenței, am revenit la omul poftelor, la expresia omului lacom! Nu se poate! M-am săturat de această evoluție ciclică, dați-mi una în spirală!
Sigur, dl. Einstein era supărat fiindcă și lui i-au fost respinse toate descoperirile, adică au fost considerate total depășite, ca și teoria lui Hawking cu „gaura neagră”, au fost aruncate la coș, noua generație 735 deja se consolida pe revoluția roboților eterni, cei fără de moarte.
Aici, Einstein 714 nu avea ce să zică. De fapt, era de acord că vechile teorii despre viață și moarte sunt depășite, că moartea nu poate fi învinsă decât fie pe cale inocențială, fapt tot mai greu, fie pe cale artificială, fapt obișnuit, la ordinea zilei.
Însă teoria lui Ionchente The Elder rămânea în picioare și în cazul robotizării. Fiindcă, deși virusarea naturală a dispărut cu totul de când cu robotizarea, au apărut și în rândul roboților lupte interne, foarte dure, care s-au lăsat cu virusări între generații, s-au creat tot felul de viruși artificiali, ca să se atace unii pe alții. Deci păcatul omenesc, cu „să moară capra vecinului”, s-a repetat și în cazul roboților. Nu toți s-au dovedit inocenți. Așa au apărut inocentoboții și inocentobiții (vezi „Dicționarul inocenței”). Și aici era nevoie să se aplice teoria lui Inochente, fiindcă și roboții au nevoie de purificare.
Și s-a mai anunțat că Homo Nuovo știe 1.000 de limbi, adică toate limbile pământului, fiindcă atâtea au mai rămas valide și se preconiza dispariția lor în generația 735, fiindcă nu mai e nevoie de nici o limbă naturală, limba artificială e suficientă, deși, pe la colțuri, neîndoielnic, roboții vor vorbi, inevitabil, limba maternă a părinților lor. Limbile naturale au farmecul lor, chiar și atunci când sunt moarte, ca latina sau greaca.
Sigur, robotizarea a fost foarte prost înțeleasă acum 2.980 de ani, când lumea se lupta cu Miss Corona Lisa, ultimul virus natural cunoscut. Biserica mai ales, dar și mulți savanți, nici nu voiau să audă de o robotizare a vieții. Nu vreți robotizare, le-a spus John Armaghedon, atunci o să dispară Viața și moartea absolută va pune stăpânire pe univers.
Și i-a trimis imediat la Biblioteca Babel, unde se aflau cercetări și scrieri vechi, precum „Scienza Nuova” a lui Giambattista Vico, ceea ce dovedea că oamenii din toate timpurile au aspirat către o viață nouă, către mijloace noi de exprimare, cum a demontrat și Leonardo.
Desigur, azi, și-a spus Inoch 722, toată literatura veche a lumii este arhivată, a devenit muzeu. Cu un cip poți să stăpânești tot ce a creat omenirea de la Gilgamesh până azi. Bătălia era pe noile limbaje artistice. Dar până acolo, exista bătălia acerbă pentru cipurile de viață. Trebuie să ai bani, să cumperi un nou cip. Sigur, bilionarii au fost cei mai rapizi, ei și-au luat din Silicon Valley cipuri de viață pe o mie de ani! Aceștia stăteau, la evenimentul din Times Square, în primul rând, se lăfăiau pe fotolii largi, trăgeau din narghilea, și erau serviți de roboți de ultimă generație, ba și de roboți clasici ca Sophia sau Automata Pilgrim 7000, un android quantic, de o delicatețe rară, deveniți simpli valeți.
Bineînțeles, dragostea dintre roboți și oameni a dus la asimilarea oamenilor de către roboți. Invers nu s-a petrecut fenomenul, fiindcă roboții s-au dovedit net superiori.
– Dar ce, domnule, se tot plângea Einstein 714, asta-i viață? Să nu mai simți un parfum de femeie, să miros șuruburi și sârme?!
Tocmai atunci un găinaț de cioară a căzut pe pantalonii de metal strălucitor ai d-lui Einstein.
Și cu degetul arătător l-a luat și l-a dus la nas, apoi la buze. Apoi i l-a arătat lui Inoch 722.
– Uite, domnule, viața! Na, miroase, ai uitat cum mai miroase viața, nu-i așa?
Dar în clipa aceea, Homo Nuovo, prichindelul, a început să măcăne, să vorbească în cele 1 000 de limbi pe care le cunoștea, cu care se născuse, și să devină tot mai bățoș, cu fiecare clipă creștea, se înălța, numai el știa ce auzea, dar un lucru a fost cert pentru mine, a auzit ce-a spus Einstein 714, altfel nu venea și-l arunca cât colo, afară din viitor, din rândul lumii civilizate.

Corespondență de la New York de la Grid Modorcea (scriitor român, prezent în mai multe genuri literare – poezie, proză, teatru, eseu, pamflet, critică, scenarii de film, studii filosofice, religioase, jurnalism), autor de dicționare de literatură, film, muzică, arte plastice. Absolvent  al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale-secţia Teatrologie-Filmologie (promoţia 1974), el este primul doctor în filmologie al Academiei de Teatru şi Film, cu teza „Filmul de actualitate ca mijloc de comunicare”.

Despre  Grid Modorcea

 • „Autorul unei opere impresionante, care îl face cel mai important scriitor român în viață. Eu, ca vechi membru al Uniunii Scriitorilor, îl propun să candideze din partea României la Premiul Nobel pentru Literatură” (Dumitru Dinulescu)
 • „Scriitor și cineast, înzestrat cu fervoare și talent, partenerul unui savuros și substanțial dialog” (Șerban Cioculescu)
 • „Un intelectual fin, un harnic cercetător în ceea ce privește cinematografia, autor de romane șocante și cărți pe probleme de specialitate, autor de dicționare, adevărate puncte de referință în domeniu, și nu în ultimul rând realizator, ca scenarist și regizor, de memorabile filme documentare – și nu numai!” (Mircea Micu)
 • „Un prozator de certă vocație” (Laurențiu Ulici)
 • „Un poet al intelectului” (Constantin Sorescu)
 • „Un fel de polihistor contemporan, autor de romane și dramaturg vizionar, teleast și teatrolog, cineast și filmolog, dar mai ales polemist cu darul caricaturii atât de violent încât mai totdeauna neglijează sau, pur și simplu, uită, de dragul invectivei, cauza nobilă pentru care luptă…”(Mircea Ghițulescu)
 • „Un Saul (Pavel) al dreptei credințe întru film, ca artă… Un voluptos terorist al ideii” (Florian Potra)
 • „Un talent adevărat, solid, sănătos, pe care poți să te bazezi. Eu l-am chemat la Roma să scrie un roman despre românii de aici. Și a scris două. Sunt cele mai incitante cărți scrise despre Italia de un scriitor român” (Zoe Dumitrescu-Bușulenga)
 • Posesorul unui tir jurnalistic necruțător, ce include pamfletul politic, de moravuri și dezvăluirile de senzație” (Geo Vasile)
 • „Un om binecuvântat, căruia Dumnezeu i-a dat inspirația să scrie cartea Sfânta Treime a poeziei românești” (pr. Constantin Galeriu)
 • „Un om simpatic căruia îi umblă mintea departe” (Jean Georgescu)
 • „Ființă ubicuă care scrie cu patru mâini, dintre care cu două scrie chiar strașnic” (George Pruteanu)
 • „Adversarul numărul 1 al Televiziunii Române, căreia i-a dăruit filme de neprețuit” (Dan Diaconescu)
 • „Unul din marii realizatori de film documentar” (Mihai Miron)
 • „Un om temeinic, un om de carte, un om care muncește, care știe televiziune, știe film… Alăturarea lui de Iosif Sava nu este o exagerare, dimpotrivă” (George Pruteanu)
 • „Un vizionar” (Vlaicu Ionescu, New York)
 • „Un deschizător de drumuri” (pr. Theodor Damian, New York)
 • „O voce inedită în filocalia română contemporană” (Geo Vasile)
 • „Un polihistor sofianic” (Simón Ajarescu)
 • „O enciclopedie vie. Sunt fericit că am trăit s-o văd și pe asta: cartea lui, Shakespeare și Eminescu. Numai el a avut puterea să ne pună oglinda ideală în față, să demonstreze că locul lui Eminescu este lângă Shakespeare” (Radu Beligan)
 • „Un amestec sui-generis de geniu și naivitate” (Ion Cristoiu)
 • „O personalitate covârșitoare” (Mircea Sântimbreanu)
 • „O figură cvasidiabolică dublată de un fel de sfânt apocrif” (Dumitru Dinulescu)
 • „Un preot care predică într-un bordel” (H.R.Patapievici)
 • „Un om căruia îi place spectacolul și face spectacol din orice. Fănuș Neagu sau alții care se supără pe el, nu-i înțeleg esența. El nu are nimic de împărțit cu nimeni, doar că-i place să se joace! E un degustător al ludicului” (Gheorghe Tomozei)
 • „Un prieten din copilărie… din copilăria spirituală” (Horațiu Mălăele)
 • „Un Lope de Vega al României!” (Vasile Blendea)
 • „Un nou Damian Stănoiu care face să se clatine amvoanele” (Ioan Grigorescu)
 • „Un spirit enciclopedic, înzestrat cu vocația sintezei, chemat să realizeze lucrări de referință, un cercetător capabil de un travaliu intens și continuu, autoritatea numărul 1 în critica de teatru și film de la noi. Dacă ar fi tradus, ar fi numărul 1 și în lume, nu mă îndoiesc. (…) Un cineast remarcabil, singurul creator de docudrama din România, autorul, printre altele, al unui film despre Brâncuși, care pentru mine a fost o revelație neașteptată. Un astfel de film aduce o rază de lumină în împărăția politicului grosier, a violenței și sexualității. În sfârșit, mi-am zis, văzându-l pe un post de televiziune, filmul de artă intră pe micul ecran la nivel înalt, cu un film-lecție. Într-o dedicație, eu l-am numit pe Grid Modorcea Mare Academician și i-am oferit un Premiu de Excelență pentru Desenul Ideilor operei sale” (Ion Truică)
 • „Fără el, cultura română de azi e de neconceput. E o voce indispensabilă, care ne pune tuturor oglinda în față, să ne vedem așa cum suntem, fără menajamente. Unora le pare dificil, incomod, contestabil, dar e necesar ca aerul. Dacă Grid Modorcea n-ar exista, ar trebui inventat” (Ion Țugui)

Grid Modorcea was born in Romania, in 1944. He is a prolific writer, filmmaker and critic – an authorized voice, an erudite author with a polemical vocation. Since 2010, he lives and works in Manhattan, New York. A graduate of two universities in Bucharest, the University of Mathematics (1968) and The Institute of Theater and Film (1974). For 30 years he worked as a film producer and screen writer at the National Cinematography and at the Romanian National Television. He is a Doctor of Arts (PhD), a member of the Filmmakers Union and a member of the Writers Union. He wrote for major newspapers and art magazines in Romania. He founded a film studio, five newspapers and two publishing houses. He has published 86 books – novels, encyclopedias, poetry, essays, including several books about America such as: „Dead for America” (1999), „Crucified in America” (2001), „I’m Sorry, America” (2009) following which, in English: „The American Film” (2012), „Fine Arts in America” (2012), „The Cork”, novel (2013), „Shakespeare and Eminescu” (2014). „Grid Modorcea is a living encyclopedia. I’m glad I have lived to see his book Shakespeare and Eminescu. Only he has the power to create a perfect mirror, to demonstrate that Eminescu’s place is near Shakespeare’s.” (Radu Beligan). He has made over 50 films (docudramas, essays and documentaries), including the following in English: „Brancusi – The Carver of Souls” (1996), „George Enescu – God’s Chosen” (1998), „The Treasure of Faith in the New World” (2001) – Series, „The Way of Salvation” (2001), „Nostradamus” (2002), „A London Series” (2008), „The Mask and the Mirror” (2009). He won national awards for the books „Shakespeare and Eminescu”, „Gopo’s Sight”, „The New Romanian film in the European Context”, „The New Wave of Films”. In 2010, he has received the Magna Cum Laude title for lifetime achievement. He was proposed for the Nobel Prize in Literature by the Romanian Writers Association. International Awards for his films „Brancusi – the Carver of Souls” and „George Enescu – God’s Chosen”. Grid Modorcea is the father of Mihaela Modorcea and Gabriela Modorcea, who make up the duo Indiggo Twins. 

Articolele autorului Grid Modorcea în Jurnalul Bucureștiului

 

 

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.