Acasă Anchete private Mesajul Generalului Constantin – Batolomeu Săvoiu, Prea Respectabil Mare Maestru al MLNR...

Mesajul Generalului Constantin – Batolomeu Săvoiu, Prea Respectabil Mare Maestru al MLNR (Marea Lojă Națională Română) 1880, cu ocazia acordării unor înalte distincții la Napoli și Vatican (Roma) în perioada 10 – 13 ianuarie 2019

Profesor de Modelizare matematică  și matematici aplicate în științe inginerești și socialeconomice, Director de Studii CUFR – România, 

      Franța (Le Parisien)

Generalul (r) Constantin–Bartolomeu Săvoiu, Prea Puternic Suveran, Mare Comandor al Supremului Consiliu de grad 33° și ultim al Ritului Scoțian Antic și Acceptat pentru România, Prea Respectabil Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române fondată în 1880, Cel mai onorabil arhonte, deputat în Parlamentul European al Patriarhiei Ecumenice al Constantinopolului, (Co)Președinte Executiv al Uniunii Mondiale Masonice Tradiţionale, (Co)Preşedinte al Alianței Mondiale a Bisericilor Canonice Ortodoxe a fost invitat de către înalti demnitari ai masoneriei internaționale și înalți reprezentanți ecumenici ai autorităților centrale în perioada 10–13 ianuarie la Napoli și Vatican (Roma).

Iată mesajul lui, prietenul și părintele meu spiritual

„Prea iubiți Frați, Prea iubite Surori, bucuria de a primi o distincție, de a fi onorat de o instanță religioasă, culturală, politică, profesională, etc., națională sau internațională este înzecită și puternic resimțită când este  împărtășită împreună cu cei pe care îi iubești. Am plăcerea să vă prezint ceremoniile la care am fost invitat în perioada 10–13 ianuarie 2019.

Am ajuns la Roma, joi, pe 10 ianuarie. Am avut o întâlnire la Cercul Militar Central cu un frate Colonel, Venerabil al unei Loji al Marelui Orient al Italiei (Grande Oriente d’Italia) cu care am discutat probleme legate de Masoneria din Italia și România, dar și cele legate, în general, de Masonierie, în lume. De asemeni, de colaborarea noastră pentru promovarea și participarea la viață societății  contemporane. Fratele va contribui cu planșe prezentate în Loja lui de Studii și Cercetări Masonice pentru site-ul nostru. A doua zi, pe 11 ianuarie, am plecat împreună cu Sora Adela la Napoli. Am fost întâmpinat la gara într-un mod excepțional, de o delegație formată din 4 frați și 4 ofițeri de poliție conduși de șeful poliției gării, care ne-au au așteptat pe peron. Ne-am regăsit în oraș cu Mitropolitul Ortodox francez Jacques, care a participat la Conventul nostru din 15 decembrie și pe care l-am numit, fiind de gradul 33°, membru al Supremului Consiliu al Obedienței noastre.

După invitația la dejun de către un frate, General de aviaie (r), am ajuns la ora 15,30 la Cercul Marinei Militare unde avea loc Ceremonia. Eram invitați de Accademia Internazionale Partenopeea „Regele Frederic al II–lea”. Este vorba de o organizație de cultură, artă și știință, înscrisa la ONU. Ea are ca scop promovarea principiilor de pace, întelegere și cooperare între națiuni și evidențierea personalităților italiene și internaționale care au adus o contribuție deosebită acestei înalte activități, spirituale și morale. Printre personalitățile distinse a fost și Anh-Dao Traxel (n.r: n.1957, scriitoare de origine vietnameză, sosită în Franța în 1979) fiica adoptivă a Președintelui francez Jacques Chirac (1995 – 2007).

Eu am fost distins pentru cei 50 de ani de activitate profesională, politică, socială, sindicală, judiciară, masonică, educațională, cultuala, asociativă, civilă și militară. Președintele Accademiei, Gen. Cavaler Domenico Cannone, mi-a înmânat Oscarul Academiei, Honoris Causa și Titlul de Ambasador Itinerant al Accademiei. Au fost medaliate personalități italiene și internaționale în prezena unei numeroase asistențe. Un program de Bel Canto a fost interpretat de Cântarete de Opera Italiene.

Sâmbătă, pe 12 ianuarie, am fost invitat să particip alături de Mitropolitul Jacques, (Co)Președintele cu mine al „Alliance Mondiale des Eglises Canoniques Orthodoxes” (Alianța Mondială a Bisericilor Ortodoxe) la ceremonia care a avut loc în biserica „San Spirito in Sassia” a Vaticanului (o bijuterie  de arhitectură și tablouri, construită în 1545). Ceremonia a avut loc sub conducerea Magestatii sale Don Marcello Maria I, Principe da Sant Spirito, Mare Maestru al Ordine del Merito San Pietro e Paolo.

Festivitatea a fost precedată de o Divină Liturgie, oficiată de către înalti prelați ai Vaticanului: Sua Eminentissima Eminenza Cardinale Don  Francesco Coccopalmerio; Sua Eminentissima Eccellenza Vescovo (Episcopul) Gianfranco Girotti; Monsignore Aruma Mandio și 5 preoți, împreună cu un cor de maici, în prezența înaltului demnitar ai Vaticanului: Sua Maestà, Don Marcello Maria I. Timp de o ora și jumătate a durat ceremonia de distincții.

Am fost consacrat Ambasador Itinerant al „Regno di San Pietro e Paolo și Cetățean de Onoare”. În cadrul ceremoniei care va fi fixată la o dată ulterioară mi se va acorda Marea Cruce. Înaintea Dienului de Gală care a urmat, au venit să ne salute în semn de înalta prețuire, Eminența Sa Cardinalul Francesco Coccopalmerio și Excelență Sa Episcopul Gianfranco Girotti. Monsignor Akuma Mandio a participat la Dineu. Duminică, pe 13 ianuarie, am avut o lungă convorbire cu Sua Maestà, Don Marcello Maria I. Domnia sa m-a însărcinat să înmânez Guvernului Român o scrisoare pe care îmi va transmite și în care își exprimă sentimentele sale de înaltă prețuire și afecțiune pentru țara noastră, România. Este probabil că Domnia sa îl va însoti pe Sanctitatea Sa Papa Francesco în vizita pe care o va efectua în România. Ordinul pe care îl conduce este ecumenic (româno–catolic, protestant, ortodox și iudaic). Domnia sa m-a rugat să-mi aduc contribuția la întărirea frăției cu Patriarhia Ecumenică și la dezvoltarea internațională a sa. Iată imaginile de la ceremonia la care am fost invitat.”

Luptele de stradă de la Paris [Dezbatere televizată dintre G-ral (r) Constantin-Bartolomeu Săvoiu si Thomas Csinta, scientist and research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in Social–Economic and Engineering Sciences]

Nota redacției