Acasă Literatura Niciodată povești…(Corespondență de la Conf. dr. Cristina – Mihaela Barbu, Craiova)

Niciodată povești…(Corespondență de la Conf. dr. Cristina – Mihaela Barbu, Craiova)

Cristina Barbu

Ar fi fost bun un bărbat pe lângă casă, dar calea Anicăi, care era mai tânără n-o tăia niciun flăcău mai acătării. Bărbații în putere aveau câte un pogon de pământ de la boier, primeau și bani pe munca de la moșie, dar norocul nu ne surâdea nici nouă, nici mahalalei, în ultimii ani, când era mai mare nevoie de bărbați după război, ca un făcut se nășteau mai multe fete. Semn de speranță într-un viitor fără alt război. Așa că muma, o dădea pe pilde din vecini. Iaca, mai jos de noi, trăia Leila, gurile satului spuneau că era tătăroaică, la fel și bărbatu-său, Kenan, cred că gurile satului aveau dreptate, că tare ciudate nume aveau, așa nume nu mai întâlneai prin ținuturile noastre, și tot gurile rele spuneau că se luaseră de veri primari, și zic și eu că așa o fi fost, făcuse Leila patru băieți, dar doar cel mare era bun, ceilalți era nătângi. Unul dădea din cap tot timpul, și avea gura strâmbă, altul repeta după tine tot ce spuneai, era prostovan rău, altul se născuse cu mâinile betege, una era mai scurtă, cealaltă nu avea degete, și așa schiloade, le ținea tot timpul la piept, contorsionate, de parcă ascundea ceva în ele, ziceai că se roagă continuu. Cred și asta, că tot timpul căta în sus, spre cer. Numai când trecea Anica, privirea lui se lipea de ea. Ochii lui erau albaștri, rar lucru la tătari, albaștri ca două ramuri ale Dunării, și oblici, parcă tăiau fața, dar când o privea pe Anica, deveneau negri, adânci, se măreau, parcă voiau să o cuprindă cu totul, să vadă cât mai mult din ea, nările îi fremătau, ca ai unei sălbăticiuni, adulmecau orice fir de aer din preajma ei, devenea doar simțuri. Anicăi îi era teamă de el, trecea în fugă, nu-l privea, când se ducea dincolo de gardul lor, se potolea, mergea mai încet, dar tot căta în spate, cu teamă, iar ochii lui deveneau tot oblici, albaștri, triști. Mă gândeam că nu ai nevoie de minte ca să iubești, trupul și judecata îi erau strâmbe, dar sufletul îi era întreg, mai întreg decât la cei întregi.

Iar cel bun, cel mai mare, era tare urât, și violent ca taică-său. Încercase el să se dea pe lângă Anica, dar fugise de el ca de necuratul, mai bine lipsă decât cu urâtul lângă tine. Și moștenise meteahna tatălui, bea, și bea mult, apoi devenea de nestăpânit, trântea, înjura, ba se spunea că pe Ion, mutuʼ din capul satului, el îl lăsase fără grai, îi tăiase gâtul la o beție. Trăise Mutuʼ, cum îi ziceam noi, dar doar gângăvea, când vedea că nu-i mai ies cuvinte din gură, începea să se vaite. Plângea cât era ziua de lungă, și la muncă, și la băut.

Iar Leila, numai viață normală nu avea. Numai bătută, o vedeam, cu vânătăi în jurul ochilor, ruptă și julită. Fusese frumoasă, deh, tătăroaică, dar acum era bătrână, mult mai bătrână decât anii ce-i avea. Avea o filozofie simplă, cât eram de mică, când dădea de mine, îmi spunea mereu: „Maică, dacă iei bărbat bețiv, să mănânci devreme, înainte de a veni el acasă, dacă vine beat și te bate, măcar să te prindă sătulă, dacă vine treaz, mai mănânci și cu el o dată, dacă ai ce.” Așa trăia Leila, și dacă îi vedeai viața întreagă, o bătaie continuă, nicio mângâiere, îi dădeai dreptate mumei. Da, mai bine lipsă decât cu bețivul în casă. Azi, privind în urmă, îmi dau seama că oamenii aceștia duc din generație în generație, tare, niciodată povești.

Conf. dr. Cristina–Mihaela Barbu (Craiova)

,,Universitar de certă vocaţie pedagogică în Craiova ….(cu două licenţe la Universitatea din Bucureşti, în chimie–1993 şi psihologie – 2007, plus o a treia, în marketing), din 2009 Doctor în Chimie Analitică, cercetător ştiinţific cu intuiţii irefragabile, Doamna Cristina – Mihaela Barbu– mai presus de acestea – este un intelectual rasat şi scriitor cu talent incontestabil, bine cultivat…..” (Dan Lupescu)

Articolele autoarei Cristina – Mihaela Barbu în Jurnalul Bucureştiului

Nota redacției

Lansare de carte la BCU București. Cultură generală contemporană prin intermediul faptului divers. Carte de investigaţii jurnalistice din actualitatea internaţională dedicată Generalului Bartolomeu–Constantin Săvoiu, Suveran Mare Comandor–Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române fondată în 1880

Articolul precedentProtejat: Remember. 1981 – 2021. Ghilotina – mașină umană și democratică a terorii (Document istoric – Thomas CSINTA)
Articolul următorProtejat: Vastul trafic internațional de organe umane (vitale) și vânzarea lor ilicită. Indisponibilitatea corpului uman. Răpunderea penală (Corespondență de la Paris)
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv ai studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.