Acasă Opinii Oare, ce ne-a învăţat pandemia coronavirus? Partea II. (Corespondenţă de la Prof....

Oare, ce ne-a învăţat pandemia coronavirus? Partea II. (Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului-Naţiunile Unite)

Pentru toţi cei care vor să ţină cont de învăţămintele pe care am putea să le tragem din timpul acestei pandemii mondiale o pot face transmiţând câteva din constatările, trăirile şi frământările oamenilor la anunţul că România a intrat în stare de urgenţă odată cu prevederile Ordonanţei militare nr 1 din 16 martie 2020, date de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul M.A.I.
Conform zicalei „Ce a fost nu o să mai fie”, tot aşa, voi încerca să tuşez câteva învăţăminte care s- au emanat în această perioadă grea şi dificil de suportat de oameni, determinată de pandemia de Covid 19. Sunt, dacă vreţi, noi repere de viaţă post-coronavirus identificate prin patru repere majore în condiţiile acestei crize sanitar- economice. 

În fapt, ele ar trebui să răspundă la următoarele întrebări:
a) Ce ne-a obligat să facem şi în ce coordonate să trăim, pentru a nu ne fi afectată sănătatea prin contaminare?
b) Ce am constatat pe popria piele?
c) Ce schimbări planetare au apărut în această perioadă?
d) Ce urmează să intreprindem pentru a ne fi cât de cât mai bine în viitor dacă avem în vedere că, de fapt, cu mici excepţii, ale unor ţări cum ar fi Suedia, care nu a luat măsuri dure de izolare socială, lumea s- a comportat cam la fel?

 Ce am constatat pe popria piele?

1. Cât de deficitar este sistemul nostru de sănătate, nepregătit şi fără dotări pentru această pandemiei.
2. Că ne lipsesc măşti sanitare, mănuşi şi produse dezinfectante, iar în spitalele româneşti mai bine să nu ajungi. Sunt evident insuficiente ventilatoarele mecanice atât de necesare în cazul unei contaminări cu coronavirus. Suntem deficitari la numărul de paturi şi secţii de tratament epidemiologic, în întreaga ţară, cu spitale insalubre.
3. Se poate trăi şi fără parcuri, hoteluri, restaurante, cafenele, baruri şi terase.
4. Poţi trăi şi fără să călătoreşti cu unul din cele trei mijloace tradiţionale de transport.
5. Se poate face concediul şi să-ţi petreci toate weekendurile în casă.
6. A dispărut viaţa de noapte.
7. Am constatat că această pandemie ne-a obligat să intrăm în arest la domiciliu, fără să avem o faptă. Mă gândesc, ce simt procurorii şi judecătorii care în mod normal unii cereau şi ceilalţi dădeau ani grei de închisoare iar acum sunt nevoiţi să stea chiar ei în propriul domiciliu, într- un arest dictat de stat. Poate îşi vor modifica optica, pe viitor la ce înseamnă o zi de arest, dar ani de închisoare în România, unde reeducarea e aproape inexistentă.
8. Nimeni, nu cunoaşte un tratament viabil care să stopeze pandemia şi cu atât mai mult nu există un vaccin antiviral, până în acest moment.
9. Numărul accidentelor rutiere şi a morţilor ca urmare a lor, au scăzut substanţial datorită traficului redus.
10. Această criză a pandemiei, din păcate, nu a unit ci a despărţit statele lumii, atunci când vine vorba de măsuri restrictive asupra propriei populaţii chiar dacă suntem parte a comunităţii UE şi avem un parteneriat strategic cu SUA sau suntem membrii, cu drepturi depline în NATO. Sănătatea e mai presus de orice, acum numai numărul vindecaţilor şi limitarea la maxim a morţilor contează.
11. Sistemul informaţional este la pământ şi desigur că şi în şcoli e dezastruos, mai ales la elevii din mediul rural. Ultimele decizii de a informatiza toţi elevii, de la sat şi oraş, ne va trimite în zona în care vom avea învăţământ online, desigur cu condiţia să înveţe să lucreze cu calculatorul şi cei mai mulţi dintre profesori, dar cu mii de şcoli care au toalete în fundul curţii fiecărei şcoli.
12. Au dispărut posibilităţile ca adunări mari de oameni care să-şi propună să vizioneze şi să participe la spectacole în aer liber, la filme, concerte, la partide de fotbal sau orice alt sport care ar atrage zeci de mii de oameni, precum olimpiade, campionate de diverse sporturi colective sau individuale cu public numeros.
13. Am constatat că, în plină pandemie sau putut face înmormântări, botezuri şi nunţi cu numai opt persoane şi că se poate.
14. S-a constatat că, de multe ori semnalele date de autorităţi au fost ignorate din cauza neîncrederii pe care o are populaţia în politicienii care au ca regulă una să promită în campaniile electorale, alta să spună şi alta să facă, chiar total opus, după ce au fost aleşi în Parlament.
15. Am înţeles că, fiecare dintre noi, ca popor ortodox-creştin, nu trebuie neapărat să ne rugăm în biserici, să participăm la slujbe, să aprindem lumânări pentru vii şi pentru morţi, în capela mortuară, o putem face şi acasă dacă credinţa este în noi şi nu cumva e doar un paleativ. Credinţa şi dragostea pentru Bunul Dumnezeu nu trebuie să o epatezi de dragul lumii.
16. Adaptându-ne noilor cerinţe statale, de a sta la domiciliu, brusc oamenii au revenit la obiceiuri de mult uitate, precum vizionarea de filme, mai noi sau mai vechi, că au descoperit „gustul” de a citi şi unora le- a apărut dorinţa de a se implica în arta culinară pe care o practică cu multă aplecare în propria bucătărie.
17. Lipsa de activitate ne trimite, mereu, la frigiderul cu alimente şi băutură, fără să mai ţinem cont că se pun kilogramele pe noi.
18. Cu toţi am constatat că obiectele de lux, bijuteriile, îmbrăcămintea, încălţămintea de firmă, foarte scumpe de fapt, în aceste momente nu mai au nici o valoare, importantă e pijamaua, papucii şi sănătatea personală.
19. Tuturor femeilor, mame, bunici, tinere adolescente, le-au dispărut saloanele de înfrumuseţare iar acelora cu bani, chiar şi operaţiile de schimbare de look, precum şi colecţiile marilor case de modă de primăvară-vară.
20. Au scăzut infracţiunile penale din categoria spargerilor de case, furturilor din buzunare şi din magazine.

Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite

Thomas CSINTA, research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in Social Sciences and criminal investigative journalist (Press Attached, Organization for the Defense of Human Rights – United Nations)

Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO) 

Bibliografie

,,Oare ce ne-a învăţat pandemia coronavirus?” Partea I. (Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului-Naţiunile Unite)

Covid -19, un virus despre care încă nu ştim mare lucru (Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului-Naţiunile Unite)

Amintirile foștilor deținuți politici (Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului-Naţiunile Unite)

Articolul precedentVirusurile și vaccinarea obligatorie (Corespondență de la Dr. Anna-Nora Rotaru, medic, Grecia – Atena)
Articolul următorCauzalitatea. Efectul și Cauza (Corespondență de la Vavila Popovici, poet, prozator, eseist, SUA – Carolina de Nord)
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv a studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.

4 COMENTARII