Acasă Cultura Omagiu scriitorului şi jurnalistului Mircea M. Ionescu – MMI (Corespondenţă de la...

Omagiu scriitorului şi jurnalistului Mircea M. Ionescu – MMI (Corespondenţă de la Miriam – Nadia Dăbău, o poetă franco – română, „romantică, incurabilă”, Franţa – Paris)

Zâmbesc!… Pentru că nu cred că există cineva care poate face faţă în a prezenta acest ,,titan” al literaturii românești, un nume de Aur cu un palmares greu de descifrat, scriitor dramaturg, eseist, jurnalist, comentator sportiv, filozof, toate adunate într-un nume, Mircea M. Ionescu.
O viaţă de Om pusă la picioarele literaturii, dar şi a sportului, domnul Mircea M. Ionescu face furori prin intensitatea, naturalețea, filozofia psihologică a personajelor sale, cu inerția timpului în care se combină, amintesc aici ,,Bal Mascat cu Miss Liberty pe Queensboro Bridge“. Combinația personajelor sale şi ușurința de a străbate prin tunelul timpului, lasă urme, fie ele în suflet sau minte şi-ţi dă senzația că totul se oprește, că lumea este inexistentă, se voalează.

Născut la data de 31 Octombrie 1945 la București, a absolvit Facultatea de Filozofie, Universitatea București, în anul 1969.
Cursul post-universitar de ziaristică, București, în anul 1979.
Cursul de relații sociale Adelphi University, New York, în anul 1987.
A locuit în Lagăr (de tranzit) în Italia (Latina și Roma), înainte de cei aproape 13 ani la  New York.

– A lucrat în perioada 1969 – 1971 la Ziarul ,,Munca”, la ziarul ,,Sportul” și la revista  ,,Fotbal” (1971 – 1986)
– A fost comentator radio şi TV (1972 – 1986; 1998 – 2002; 2005 – 2010).
– A lucrat la ,,Editorul”, întâiul săptămânal de sport în limba română, din afara ţării, la ,,Lumea Sporturilor”- New York (1987 – 2005).
– A fost taximetrist de noapte la New York (1987 – 1993).
– A fost șeful Departamentului Sport la cotidianul ,,Gardianul”-București (2002 – 2005).
Realizatorul emisiunii de referință ,,Idoli si Legende” cu 206 piese inedite, jucate în Atelierul ,,Telesport”, timp de patru stagiuni (2005- 2008).
– A fost directorul Revistei de Cultură ,,Sport4all” (2005-2007).
– Consilierul Secretarului de stat Gheorghe Popa cu probleme de Teatru, în Ministerul Culturii şi Identităţii naționale din 7 August 2017.
– A fost Director-Manager la Teatrul din  Giurgiu (2010-2016) și Președintele Juriului Festivalului MultiArt pentru deținuți, în anul 2018.

– Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Asociației Internaționale a Presei Sportive, membru al Asociației Comentatorilor și Cronicarilor Sportvi Americani, membru Foreign Press Association, New York.
Multe Titluri onorifice și, ce este foarte important, a scris 33 cărți (publicate).

Amintesc doar câteva: ,,Amanta mea Thalia”; ,,Taximetrist de noapte la New York”; ,,Întâlniri care se uită greu”; ,,Pierdut în New York”; ,,Dona Quijota joacă samba” (teatru); ,,Bal mascat cu Miss Liberty pe Queensboro Bridge ”; ,,Jurnalul unui trăsnit”, etc.

A avut 39 de premiere, atât pe teatrele țării cât şi pe teatrele lumii. Amintesc ,,Puşlamaua de la etajul 13″ care s-a jucat la Roma, New York, respectiv, în Serbia.

A primit multe premii pentru operele dăruite.
Diploma ,,Atlet al literaturii”, primită la Maratonul poetic, Sinaia, 13 august 2016.
Diplomă de Excelență la Momentul Omagial Dobrin, Pitești, 2016.
Premiul ,,Cea mai bună piesă scurtă”, Oradea, 2016.
Diplomă de Excelență şi Medalia ,,Liviu Rebreanu” la Festivalul Internațional de Teatru şi Literatură, Bistriță, 2016.
Diplomate de Excelență şi Medalia Comitetului Olimpic si Sportiv Român, Academia Olimpică Română-Filiala Vâlcea, 2017.

Întâmplarea și onoarea au făcut că am avut privilegiul să-l cunosc personal, să am posibilitatea să-i citesc cărțile, aşa ca apa pe care o bei şi nu te mai saturi, rămânând mult timp cu gustul dulce-amărui al celor citite. Dramele sale au acel efect ,,placebo” care te face singur să simți că faci parte din personajele sale, că trăieşti intensitatea în trecut şi prezent şi este imposibil să nu te pierzi în ele.
Interesant concept de a scrie memoriile oamenilor dragi, a marilor sportivi români şi ai trece într-o structură echilibristică cum mi s-a părut volumul ,,Ambasadorii mei din Olimp”, poeme din arenă cum îi numește domnia sa. Și nu uită, pe una din paginile cărții, să dedice acest volum ,,monstru” celor două nepoțele, Geneviéve și Céline. Şi cum spunea Shakespeare ,,to bee ot not tu bee”, Mircea M. Ionescu începe cartea cu ,,Liniște, sare Iolanda Balaș. Subtil timpul este acolo când, la 13 ani, a văzut acest început al celebrității de campion şi cartea continuă cu toți marii campioni, unde dânsul a fost prezent.
Poemele sau aceasta descripție de valori aduc cu sine nominalizare de nume ,,gigant”, în care el, omul, ziaristul spune: ,,c-așa-i viaţa” și mai spune ,,astăzi jocul de fotbal, de handbal, de rugby nu mai înseamnă bucurie, ci blasfemie”.
Da, dragi cititori, cei care vreți să cunoașteți ce ascunde acest nume într-o viaţă de om, îl veți găsi doar citindu-i operele sau văzând piesele de teatru jucate pe mapamondul celor mai bune valori literare.

Personal sunt obligată să mă opresc aici, căci nu există sfârșit cu care aş putea încheia un astfel de material, aşa cum nu există un început. Emoțiile pe care le simt sunt atât de evidente, pentru că mă simt legată de numele lui, începutul meu literar se datorează acestui ,,miraculos” om de cultură românească şi mă simt ,,un nisip” pe un piedestal. Voi coincide cu un citat a lui Nichita Stănescu:,,Dacă timpul ar fi avut frunze, ce toamnă!”…
Da, o toamnă bogată, bună de explorat cu multe volume de dramaturgie, eseuri, publicistică, poeme si multă iubire şi dragoste de oameni şi viaţă. Da, d-le Mircea M. Ionescu, dramaturgia românească şi publicistica sportivă vă rămâne datoare.

Bibliografie

Miriam – Nadia Dăbău, o poetă franco – română, „romantică, incurabilă”!

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.