Acasă Evenimente Pentru un tun imobiliar uriaș care ocolește legea, zeci de proprietari...

Pentru un tun imobiliar uriaș care ocolește legea, zeci de proprietari sunt expropriați

413
0

Marți, 14 decembrie, ședința Consiliului Local al Comunei Mogoșoaia are pe ordinea de zi două hotărâri prin care zeci de proprietari care dețin câteva sute de hectare de teren agricol extravilan vor fi expropriați la un preț foarte mic, pentru a deschide calea unui proiect imobiliar uriaș, de peste 1.200 hectare. Toate aceste hotărâri se iau fără a parcurge etape obligatorii prin lege, precum întocmirea și aprobarea unor documentații absolut esențiale de urbanism (PUZ-Plan Urbanistic Zonal nou) și, foarte important, fără stabilireainteresului public. Cu alte cuvinte, zeci de proprietari, mulți dintre ei locuitori ai comunei, vor fi în curând în situația de a-și pierde proprietățile nu pentru un proiect esențial la nivel local sau național ci pentru un proiect imobiliar realizat de Primăria Mogoșoaia cu o puternică susținere a Consiliului Județean Ilfov.

Ce este PUZ și când este necesar

Averile primarilor din cele mai bogate comune ilfovene

Pe lângă această „naționalizare” în interes privat, proiectul Sector 0 (denumit astfel după o marcă înregistrată la OSIM în nume personal de actualul primar PNL Paul Precup încă din 2013), are multe alte probleme:

  • Primăria Mogoșoaia a angajat un credit de 30 mil. Ron la BCR pentru a acoperi sumele necesare exproprierilor dar, într-o ședință foarte recentă, din 26 noiembrie 2021, a revocat o hotărâre care stă la baza acestui contract de credit. Revocarea este ilegală pentru că hotărârea respectivă (votată în 2017) a generat deja efecte materiale în perioada 2017 – 2021.
  • Nu există o documentație de urbanism de tip PUG (Plan Urban General) sau PUZ valabilă pentru această uriașă reorganizare teritorială. Nu există declararea interesului public pentru a permite exproprierea terenurilor celor care nu vor să participe la reajustarea terenurilor.
  • O parte dintre consilieri și primarul Paul Precup sunt cercetați de ANI pentru un posibil conflict de interese în votarea hotărârilor de consiliu în baza cărora se face reajustarea teritorială.
  • Există deja zeci de procese pe rol pentru anularea hotărârilor prin care s-a decis în 2 iulie 2021 reajustarea teritorială, unele dintre ele intentate de proprietari care dețin terenuri, printre care și Academia Română.
  • Proiectul este uriaș, acoperind peste 40% din suprafața comunei, estimându-se în numeroase documente administrative o creștere a populației comunei de la 10.000 la 90.000 de locuitori, cât un municipiu reședință de județ (Focșani, Satu Mare, Suceava, Drobeta Turnu Severin etc.). „Reajustarea teritorială” planificată presupune comasarea apoi reîmpărțirea terenurilor din zona vizată. Deși nu există un PUZ aprobat pentru noua structură a proprietăților, configurarea rezultată se suprapune perfect peste un PUZ  pus în dezbatere publică în 2020 dar care nu a fost votat niciodată în Consiliul Local Mogoșoaia, în care apar zone funcționale cu blocuri de 10 etaje și cu o densitate mai mare decât în zonele cele mai aglomerate din București.
  • Nu există sau nu sunt publice studii de impact și nici studii de fezabilitate care să arate care sunt costurile și din ce surse vor fi finanțate utilitățile publice, cum vor fi rezolvate financiar și logistic problemele generate de o asemenea aglomerare urbană asupra patrimoniului cultural și natural și asupra locuitorilor actuali; mulți locuitori ai comunei nu cunosc mai nimic despre acest proiect, deși va avea un impact uriaș asupra vieților lor și asupra finanțelor publice locale, iar primarul Precup nu a pomenit absolut nimic despre proiect în ultima campanie electorală.

Deși nu se opun dezvoltării comunei Mogoșoaia, consilierii USR contestă modul în care se realizează acest proiect, prin încălcarea dreptului de proprietate și a legislației cu privire la exproprieri pentru cauze de utilitate publică și fără informarea corectă a celor care prin taxele și impozitele pe care le plătesc asigură o mare parte din veniturile UAT Mogoșoaia.

Este inadmisibil ca un proiect de asemenea anvergură să nu respecte legile care reglementează dezvoltarea urbanistică iar cheltuielile deja angajate să fie făcute în absența unui studiu de fezabilitate. Impactul unui astfel de proiect asupra traficului rutier în zonă prin creșterea populației de la 10.000 la peste 90.000 de locuitori, asupra patrimoniului de excepție și asupra locuitorilor actuali ai comunei este uriaș, de aceea cetățenii ar fi trebuit corect informați, înainte de a se lua credite de la bănci și de a se face exproprieri masive.

Neintroducerea în planul urbanistic general al comunei a acestui proiect, deși înseamnă aproape jumătate din suprafața comunei, ascunde de fapt imposibilitatea obținerii avizelor necesare, într-o localitate care deține patrimoniu cultural protejat. Modalitatea corectă de dezvoltare presupune dezbatere reală, bazată pe interesul public și nevoile locuitorilor, urmată de un planurbanistic care să includă studiile de fundamentare necesare, inclusiv sursele de finanțarepreconizate pentru investițiile necesare, plan pentru care să fie organizat un concurs de urbanism național sau internațional. Conform legii, ar fi trebuit întocmit și aprobat un PUZ cu noua configurație a proprietăților și ar fi trebuit declarată utilitatea publică. Doar după îndeplinirea acestor condițiiautoritatea locală ar fi putut să inițieze procedura exproprierii, iar prețul de despăgubire ar fi trebuit să reflecte prețul tranzacțiilor reale cu terenuri în Mogoșoaia.

Din păcate, nu se întâmplă deloc așa și tensiunea crește la Mogoșoaia. O parte dintre cetățenii afectați de exproprieri au protestat public (link mai jos) la ultima ședință de Consiliu Local. Au existat deja momente tensionate, marcate de violență fizică, când un consilier a încercat să lovească cetățenii nemulțumiți. Este regretabil faptul că se ajunge la asemenea situații și că nu doar cei amenințați de exproprieri ci o mare parte din locuitorii comunei își pierd încrederea în cei care ar trebui să asigure administrarea în interes public și nu personal a resurselor comunei Mogoșoaia.

Consilierii USR își exprimă public îngrijorarea față de acest demers cu impact major nu doar asupra comunei Mogoșoaia ci asupra întregii zone metropolitane. Nici Mogoșoaia și nici zona de nord a Bucureștiului nu au nevoie de proiecte nesustenabile precum Military Residence, ci de planificare urbană riguroasă, realizată cu consultarea corectă a locuitorilor, care să țină cont de patrimoniul cultural și natural de excepție și să le valorifice în interes public.

Bibliografie

„Promenada Verde” blocată de consilierii PNL în Consiliul General

Anunț consultare publică PUZ Sector Zero, Comuna Mogoșoaia

Anunț public PUZ Sector Zero.2

Consilierii USR PLUS Mogoșoaia merg în instanță pentru a contesta un proiect cu implicații imobiliare și politice uriașe

Paul Precup, primarul PNL din Mogosoaia insultă cetățenii (Corespondență de la Alianța USR PLUS Mogoșoaia)

 

Nota redacției

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra