În contextul în care unele proiecte imobiliare dezvoltate în ultimii ani în România ridică îngrijorări cu privire la respectarea avizelor de construire, a normelor de construcție și a calității materialelor folosite, experții sunt de părere că piața locală a materialelor de construcție ar putea cunoaște o reorientare către produsele ecologice. Piața comercializării materialelor de construcție ecologice, care reprezintă estimativ 2% din totalul vânzărilor, arputea cunoaște un avânt considerabil în perioada următoare, inclusiv ca urmare a dramei produse de cutremurul din Turcia și Siria.
„Cutremurele recente au readus în atenție nevoia de a acorda o atenție sporită modului în care se construiește în România și a calității materialelor utilizate de dezvoltatori. Pornind de la dezastrul prin care trec astăzi Turcia și Siria, suntem tentați să credem că fierul produs în Turcia ar fi de slabă calitate și că acesta ar fi principalul motiv pentru care s-au prăbușit atâtea clădiri. Trebuie însă precizat că peste 70% din fierul beton și profilele metalice utilizate în construcțiile din România provin, în ultimii 25 de ani, din Turcia. Astfel, concluzia firească ar fi că nu calitatea fierului din Turcia este problema, ci mai degrabă nerespectarea normelor de construire, utilizarea unei cantități insuficiente de materiale, printre care și fierul, dar și execuția. În ciuda dramei pe care o reprezintă, acest cutremur din Turcia și Siria este un semna de atenționare de care trebuie să ținem seama, mai ales că suntem într-o țară în care activele imobiliare sunt prețurie la un nivel extrem de înalt”, a declarat Cosmin Răileanu, CEO și fondator al platformei Vindem Ieftin.
Vânzările de materiale de construcție ecologice comercializate prin platforma Vindem-Ieftin s-au ridicat la 380.000 euro în 2022, în creștere cu 54,08% față de aceeași perioadă din anul precedent. Materialele de construcție ecologice sunt mai rezistente și au prețuri mai scăzute comparativ cu produsele uzuale, iar interestul tot mai mare al producătorilor din industria construcțiilor pentru dezvoltarea unor produse și soluți prietenoase cu mediul, dublat de preocuparea tot mai mare a clienților pentru materiale și construcții cu un impact redus asupra mediului va duce la o dublare a ponderii vânzărilor de produse ecologice până la finele anului 2024.
Cele mai vândute materiale de construcție ecologice au fost vata din lână de oaie, cărămida ecologică, vopseaua lavabilă și linoleumul biodegradabil. Printre principalele avantaje ale materialelor de construcție ecologice sunt uşurinţa în întreţinere, eficienţa costurilor și rezistența sporită la riscurile sesimice. Potrivit unui raport Allied Market Research, industria globală a materialelor de construcţie ecologice a generat venituri de 237,3 Md$US în 2020 şi este aşteptată să ajungă la 511,2Md$US în 2030.
Notă. Vindem Ieftin este primul market network de materiale de construcții din România ce funcționează pe bază de consultanță dedicată. Business-ul înființat în 2014 a avut o cifră de afaceri în 2022 de 15 Mil€.
Notă. Materialele de construcţii ecologice, o piaţă care prinde contur
Atât noile generaţii de antreprenori, cât şi jucătorii mari din piaţă au identificat oportunitatea şi nevoia materialelor de construcţii sustenabile. Materialele de construcţii intră treptat sub incidenţa normelor economiei circulare, astfel că o nouă generaţie de businessuri ia naştere în această filosofie. Brickmann Innovation şi Caminota sunt două astfel de exemple. Businessul Brickmann Innovation, care produce cărămidă modulară într-o fabrică din Botoşani, a fost fondat în urmă cu cinci ani de antreprenorul Sorin Baciu, într-un moment în care el a simţit nevoia de a contribui la o industrie a construcţiilor mai curată. Povestea a început în 2017, iar astăzi compania are în portofoliu elemente de zidărie, între care produsul-vedetă este cărămida modulară de tip lego.
Bibliografie
- Modelul matematic al cutremurului de pământ generat de surse seismice neregulate (asimetrice). Aplicații ale teoriei distribuții lor transmiterea simultană a cuplului de unde seismice S & P (longitudinale și tranversale) care sunt generate în explozii. (Thomas Csinta-Lucrare de diplomă, specializare fizică teoretică și matematica, Universitatea București-Secția de fizică teoretică (fundamentală), IFA Măgurele, 1982).
- Prof. dr. Thomas Csinta-Drd. ing. Dan Popovici–Transferul de masă şi căldură în elementele de construcţii, Revista Interdisciplinară de Matematică şi Ştiinţe Aplicate „Galileo Galilei”, Anul I, 2005
- Prof. dr. Thomas Csinta-Drd. ing. Dan Popovici-Unde de temperatură în masivul semi-infinit, Analele Colocviului Naţional de Fizică „Evrika-Sygnus”, Suceava 7-9 septembrie 2009
Articole asociate
Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului