Acasă justitie Protest pașnic la CEDO Strasbourg (Corespondenţă de la Lordul, Prof. dr. Florentin...

Protest pașnic la CEDO Strasbourg (Corespondenţă de la Lordul, Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite)

Pe 15 iulie 2021, a doua zi după ziua Ziua națională a Franței (14 iulie semnificată de Căderea Bastiliei la Paris în 1789) am fost prezent la Strasbourg, sediul Consiliul Europei și al Curții Europeane a Drepturilor Omului (CEDO)-Strasbourg, unde, între orele 10.00 și 12.00, am asistat la un protest aprobat de Prefectură și Poliție, ca urmare a cererii domnului avocat Alexandru Enăchescu și a avocatului Ionuț Mateiescu, prezent și el la acest protest.
În fața Curții Europeane a Drepturilor Omului (CEDO) a protestat, domnul Haliu Nicolae – împreună cu fii săi, Vali și Sorin, al cărui caz a fost judecat de CEDO încă din anul 2009.
Cum s-a ajuns la acest protest?
Destul de complicat și de neadmis, dacă vă vine să credeți!
Domnul Haliu Nicolae (domiciliat în orașul Bragadiru, Str. Luceafărului nr. 4, Jud. Ilfov), a fost beneficiarul unei sentințe a CEDO, în Camera 3, în complet de 7 judecători și grefierul șef, care s-a finalizat printr-un Acord de soluționare pe cale amiabilă, în Dosarul 21.000/2008, sentință dată în decembrie 2009!
Datoria firească a Agentului Guvernamental al României la CEDO, de la acea vreme, domnul Răzvan Horațiu Radu, era să trimită dosarul cauzei către Consiliul de Miniștri al Consiliului în România, conform Convenției Europeane a Drepturilor și Ministerul Afacerilor Externe care ar fi trebuit să îl remită Ministerului Justiției și, spre cunoaștere, beneficiarului nostru, domnului Haliu Nicolae, prin avocatul, dânsului, domnul Gândac Aurelian.
La acea vreme, dl avocat Gândac Aurelian a primit o copie a deciziei, așteptând în mod firesc, împreună cu clientul său, să i se restituie de statul român cei 6.000 de m2 de teren proprietatea lui Haliu, teren care, așa cum de altfel și Onorata Curte a constatat, fusese vândut prin infracțiune la două persoane diferite, proprietarul adevărat fiind domnul Haliu.
Dar în loc să-și urmeze calea legală, ce credeți? Stupoare!
La 4 ani de la această decizie același Agent Guvernamental a României la CEDO a susținut că aceași cauză din dosarul nr. 21.000/2008 a fost respinsă ca inadmisibilă, de către un singur Judecător și un singur referent, fără ca domnul Haliu Nicolae să fi cerut o eventuală repunere pe rol a acestei cauze. După lungi și îndelungate cereri, către organele în drept din România, dar și la CEDO, acest om, în disperare de cauză, pentru elucidarea acestei spețe a chemat în Judecată Statul Român prin Ministerul Afacerilor Externe în dosarul nr 18.400/299/2020 la Judecătoria Sectorului 1 București.
Instanța, în deplina ei independență, a solicitat în mod repetat către CEDO, probele audio-video și sentința (decizia) CEDO pronunțată în decembrie 2009 în cauza 21.000/2008 Haliu C. România, soluționată cu înțelegerea amiabilă, pe care de altfel o are depusă la Dosarul Cauzei în copie de Avocatul actual al Domnului Haliu Nicolae, domnul Ionuț Mateiescu.
Dar de 8 luni de zile, CEDO tace și nu transmite nimic!
Văzând toată această tărăgănare și în stare de epuizare și disperare, domnul Haliu Nicolae împreună cu fii dânsului, a luat la limită această decizie de a protesta pașnic în fața CEDO.
În acest sens și-au confecționat, 4 (patru) Rolapuri, pe care au fost imprimate, Decizia CEDO-21.000/2008, împreună cu Completul de Judecată de la acea vreme din care făcea parte și un Judecător român la CEDO, celebrul prof. dr. Corneliu Bârsan, dar și câteva afișe protestatare, plastifiate, care timp de 2 ore au fost expuse în fața Curții și apoi mutate și plasate spre vizionare, zile în șir, la niște promovări, pe partea cealaltă a străzii de la intrare în instituției CEDO, unde s-a făcut protestul și unde de altfel, mai erau lăsate proteste, culmea chiar de alți români.
În timpul pașnicului protest, imediat după ora 10.00, ora locală, au fost abordați de un echipaj de poliție format dintr-un polițist și o polițistă, care s-au legitimat și au venit să se convingă de autenticitatea protestului pentru care inclusiv poliția dăduse acordul de a se efectua. Pe perioada celor 2 ore, prin fața CEDO care, nu funcționa fiind în a doua zi de pauză, după ziua națională (nici măcar nici portarul instituției nu a fost văzut), au trecut mai multe persoane care s-au oprit să citească înscrisurile de pe promovări și de pe afișe.
Se cruceau, când realizau, care este realitatea și nu puteau crede, că a fost substituită o Decizie CEDO dată de judecătorii acestei onorate curți și deosebit de importantă pentru Europa Democrată.
De altfel, domnul Haliu a declarat reprezentanților poliței franceze din Eurométropole de Strasbourg, că dacă în perioada următoare de circa două săptămani Curtea, prin Grefierul Șef, nu va trimite instanței românești Decizia 21.000/2008, Haliu c. României, va înștiința toată mass-media internațională și pe toți Președinții celor 47 de state membre ale Consiliului Europei, în subordinea căreia se găsește Curtea Europeană a Drepturilor Omului, despre această speță de neînțeles și de neconceput pentu o asemenea instituție de renume mondial, cum este CEDO.
Protestul s-a încheiat conform aprobării, la ora 12.00 LT, adică 11.00, ora României, prin strângerea materialelor și părăsirea în mod civilizat a locului protestului, adică ușa de intrare a Curții Europeane a Drepturilor Omului (CEDO).
În drumul către mașină, „protestarii noștri” au observat ceva care le-a atras atenția, un așa zis pichet permanent care dăinuie din 2012 și în care se protestează pentru arestarea ilegală și condamnarea la moarte, ulterior comutată în detenție pe viață, a liderului minorităților Kurzilor din Turcia și din întreaga lume, domnul Abdullah Öcalan (n.1949), aflat actualmente într-o închisoare din Turcia, ca deținut politic.
Astfel, s-a desfășurat și încheiat un protest în fața CEDO făcut de români civilizați, departe de țară, în Eurométropole de Strasbourg.
Am trăit să pot scrie și despre un protest în fața CEDO făcut de români de onoare, folosind armele democrației moderne.
Nu închei înainte să bă anunț că domnul Haliu nu se oprește cu protestul aici, deoarece, dacă este nevoie, va merge din nou la Strasbourg, lucru pe care l-a declarat și în fața prganelor de poliție.

Corespondenţă de la Lord, Prof. dr. Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite

Articolele autorului Florentin Scaletchi  în  Jurnalul Bucureştiului

Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO)

Notă. A se vedea și articole conexe

Jurnal de călătorie în plină criză de pandemie (Covid -19). Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (Naţiunile Unite)

Jurnal de călătorie după un an de pandemie Covid–19 (Corespondență din Ucraina de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite)

Nota redacției

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.